Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Богоева представя изложба, вдъхновена от спектакъла "Моби Дик"

Снимка: БТА

Изложбата "Защото на сърцето облекло е лицето" представя портрет на всички 22 актьори в "Моби Дик" и на режисьорката Диана Добрева. Най-новото представление на Народния театър "Иван Вазов" вдъхновява художничката Силвия Богоева да създаде този проект и благодари на Народния театър за гостоприемството:

"Ръцете при актьора са много важен знак, защото актьорите през ръцете си изразяват страшно много емоции. Като техника работя с въглен. Направих фотографии на актьорите и по тях ги нарисувах. Мен изключително ме вдъхновява сценичната среда на Диана Добрева. Отдавна искам да направя подобна изложба по режисура на Добрева. Изключително ме вдъхновява как добре и спокойно работи тя с актьорите си.


Изложбата ще продължи до 13 март на втория етаж на фоайето на Народния театър. Заглавието "Защото на сърцето облекло е лицето" е цитат от сонет 22 на Уилям Шекспир. 

В "Моби дик" участват и са портетирани Христо Петков, Снежина Петрова, Владимир Пенев, Цветан Алексиев, Жорета Николова, Ненчо Костов, Александра Василева, Пламен Димов, Параскева Джукелова, Стелиан Радев, Биляна Петринска, Димитър Николов, Ева Тепавичарова, Явор Вълканов, Албена Ставрева, Асен Данков, Вяра Табакова, Кире Гьоревски, Елена Иванова, Павлин Петрунов, Мартина Пенева, Калоян Трифонов.


Силвия Богоева
има пет самостоятелни изложби и участия в над 30 други. Носител е на редица награди, сред които от Национален младежки конкурс за приложни и изящни изкуства (2009 г.), от Общоакадемичен конкурс за рисунка, НХА (2010 г. и 2014 г.), от Второ международно студентско биенале на рисунката, НХА (2015 г.), от национален конкурс за млади автори на галерия "Нюанс" (2020 г.). Отличена е с награда за млад автор, секция "Живопис" – "Млади български художници" (2020 г. и 2022 г.), съответно за участието си в изложбите "Портретът" и "Биографично: места на преживяното, сенки от миналото, сенки от бъдещето".

Снимки: БТА, Ангелина Грозева
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за геометричната прогресия любов

Една ефирна приказка създава за слушателите Terra Култура в  разговора с участието на актьора и режисьор Момчил Карамитев и младата композиторка Михаела /Мишел/ Колева. Денят за Момчил започва с един забравен телефон, след което преминава през проблем с автомобила и… Синът на Апостол Карамитев не успява да стигне до студиото. Включва се в ефир..

обновено на 22.04.24 в 14:28

Португалката Маро пристига със своето китарно трио

"Дуендето – казва Лорка – кара кръвта да пламва до болка; изчерпва; отхвърля цялата сладка геометрия, която човек е научил; скъсва с всички стилове… Появяването на дуендето винаги предполага решителна промяна на всички форми. То дава усещане за съвършено непозната свежест, то прилича на новосъздадена роза, на чудо, и предизвиква накрая един почти..

публикувано на 22.04.24 в 14:24

Марина Великова и неземната красота на Антарктика

Красотата и душевността на Антарктика прозират във фотографска изложба, която се открива днес – в Деня на Земята – на Моста на влюбените, НДК. Фотографската изложба на Марина Великова "Ледовете на Антарктика" е част от проекта "Антарктика в нови измерения" и представя по иновативен начин Ледения континент.  58 фотографии представят..

публикувано на 22.04.24 в 13:30