Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

Мултимедийната изложба като проявление на културната дипломация

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица, за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и общественик, един от най-ярките интелектуалци у нас – Панайот Тодоров Христов, познат с псевдонима Сирак Скитник.

На 22 февруари 2024 г. бе представена мултимедийната изложба "Да питаме Сирака – 140 години от рождението на Сирак Скитник" с която радиото отбеляза 140 години от рождението на първия директор на обществената медия Сирак Скитник и 80 години от смъртта му. Мултимедийната изложба спечели и едноименната награда за оригинално дигитално произведение. Тя разказва в картина, звук и сюжет за приноса на Сирак Скитник към културния и обществения живот на страната през първата половина на ХХ век.

Представянето на виртуалната изложба, посветена на Сирак Скитник, се осъществява с любезната покана на Българския културен институт в Братислава и е част от активната програма на за популяризиране на родното изкуство.

Гости в изнесеното студио на "Какво се случва" не са случайни. С тях говорим за българския културен живот в Словакия, но и за наследството на Сирак Скитник – основателя на някогашното Радио София.

"В известен смисъл тази изложба по естествен начин обединява миналото и бъдещето, защото говорим за миналото с модерни технологични средства и показваме как можем да се докосваме до своята аудитория по начини, различни от традиционния ефир", казва генералният директор на БНР Милен Митев.

Той допълва, че радиото трябва да се стреми да бъде технологичен лидер, защото промените в технологиите ни дават огромни възможности и от нас зависи по какъв начин ще ги използваме и по какъв начин ще успеем да комуникираме с аудиторията си. Радиото винаги е било директна, непосредствена медия, тъй като комуникира единствено чрез звука.

Събитието уважи посланикът на страната ни в Словакия Негово превъзходителство Васил Петков, който, заедно с диригента на Симфоничния оркестър на радиото Константин Илиевски, коментира културните връзки, градени през вековете между Словакия и България, но и влиянието на Културния център на Европа – Виена.

Чуйте повече в звуковия файл.

За изкуството, като проявление на културната дипломация, говори директорът на Българския културен институт в Братислава Ваня Радева, а председателят на Българския културен съюз в словашката столица и редактор на българското списание "Сънародник“ Деница Секуличка посочи важността на подобни прояви за българското национално малцинство в Словакия и поддържането на националния дух сред сънародниците ни там. Иван Попов, дългогодишен сътрудник на Института в словашката столица, е живата история на тази културна институция, която съществува от 52 години.

Подробности в звуковия файл.

Създателят на виртуалната изложба проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия в София, посочва, че Сирак Сиктник е строител на "небесна твърд".

"Много интересен материал е небесната твърд – хем е небе, хем я няма, но е основата на всичко. То е основата на културата, то е основата, с която ние разбираме света, намираме себе си, разбираме се помежду си", казва още той.

Директорът на програма "Христо Ботев" Кин Стоянов подчерта, че идеята за представяне на култура зад граница чрез Българското национално радио в българските културни институти по света тепърва ще се развива и ще придобива по-широки измерения.

Той пояснява, че няма праг, бариера, степен в състезанието на духа, на въображението и стъпвайки върху тези звукови архиви, които пазим за Сирака в Архивния фонд на БНР, вкарвайки ги в неговото творчество.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Снимки – БНР


По публикацията работи: Екип на програма "Христо Ботев"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05

Еротика в рамки – изложба на Веселин Боришев

В пространството Куб на "Топлоцентрала" Веселин Боришев откри еротична фотоизложба "Фрейминг | Framing". Тя е в рамките на фестивала "ФотоФабрика" и преди време имаше мини вариант в пространството на Музея на фотографията в Казанлък. Тук вече изложбата е в цялост. Боришев не използва модели, а това са кадри от личния му живот, които той снима 20..

публикувано на 19.04.24 в 13:10