Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Париж ще отбележат 3-ти март с два концерта на прочут хор

| обновено на 26.02.24 в 13:32

Два концерта на хора под ръководството на проф. Костадин Бураджиев от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, ще се проведат в Париж в навечерието на Националния празник на България 3 март. Организаторите на събитията са френските асоциации за културен обмен Art Gallery Constantin и ARTAVENIR.

На 2-ри март в църквата "Света Елисавета Унгарска" ще бъде изнесен концерт "Мистерии от далечни времена", съдържащ петнадесет произведения с църковно-славянска музика от български и съветски композитори.

Вторият концерт на хора ще се проведе на самия Национален празник на България – 3-ти март в Американската църква в Париж, под заглавие "Песните на Орфей". В него са включени фолклорни произведения на известни български композитори като Иван Вълев, Красимир Кюркчийски и други.

В ефира на “Terra Култура“ проф. Костадин Бураджиев споделя, че подборът на репертоара за концертите не е бил лесен, но успяват да подберат стойностни произведения, които да бъдат лесносмилаеми и да събудят усещането за многогласие и мистерия. Той изтъква значимостта на представянето на българския музикален фолклор в чужбина, както и на църковно-славянските произведения, които са част от българската културна наследствена.

“Освен български фолклор, ще представим и църковно-славянски произведения от български и руски автори. Това е едно голямо предизвикателство пред моя хор. Въпреки, че този вид пеене не е в нашите приоритети, се справихме успешно, тъй като малко по-назад във времето, през 2022 г., спечелихме две златни грамоти от 11-ия международен църковен конкурс в Москва, което беше признание за хора, че овладяваме този маниер на пеене.

Подборът на репертоара не беше лесен. Имам огромен репертоар, от който трябваше да подбера стойностни произведения, които да бъдат и лесносмилаеми, които да събудят това музикантско усещане за многогласието, за тази мистерия, която всички намират в нашето изпълнение и в българските гласове“, казва той.

За професор Бураджиев и неговия хор участието в подобни събития представлява голямо предизвикателство, но и възможност да покажат своите умения и талант пред международна аудитория. Той споменава и предишни успехи на хора на международни участия, което е признание за техните умения и професионализъм.

Събитията се очаква да допринесат за разнообразието и културния обмен между България и Франция, като представят българската музикална и културна традиция пред френската аудитория.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки – Радио Пловдив и Община Пловдив
По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

142 години училищно дело в село Сотиря

Село Сотиря се намира в Югоизточна България, на 7-8 км от общинския град Сливен. Разположено е в подножието на Стара планина и в него живеят над три хиляди човека. Селото е добре благоустроено – разполага с кметство, основно училище и целодневна детска градина. Медицинското обслужване е поето от трима общопрактикуващи лекари. Името му е..

публикувано на 13.04.24 в 09:10
Снимката е илюстративна

Продажба на недвижимо имущество и завещание

. В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Ангел Димитров от Бургас: От 15 години живея с една жена на семейни начала, без да имаме сключен граждански брак. Написах си завещание, в случай че стане нещо с мен, тя да наследи моята къща. Трябва..

публикувано на 12.04.24 в 15:45

Центърът за подводна археология в Созопол претендира за регионален статут

За потъналите праисторически селища, антични градове и кораби, за ценните богатства в Черно море, за подводната археология, популяризирането и опазването на световното подводно културно наследство в Черноморския регион – разговор в "Нашият ден" с д-р Найден Прахов , директор на Центъра за подводна археология в Созопол, който може скоро да се..

публикувано на 12.04.24 в 12:41
Адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Ще настъпи ли хаос с Шенген?

Граничните власти вече няма да проверяват за заместващо съгласие – съдебно решение или нотариално заверена декларация при пътуване на деца по въздух и по вода в Шенгенското пространство. Кой ще следи за родителското съгласие освен съда? Може ли да се очакват отвлечени неизвестно къде деца вследствие на не малкото родителски конфликти? Ще настъпи ли хаос с..

публикувано на 12.04.24 в 12:40

Социалният цирк – да избереш слънчевата страна на живота

Една кауза, обърната към цветната, слънчева и усмихната страна на живота – фондация "Мини арт" е създател на Център за социален цирк, където младежи и деца от уязвими групи играят, общуват и опознават цирковото изкуство заедно . Защо цирковото умение е важно умение и какво дава то на хората от всички възрасти – в "Нашият ден" разказва Гео Калев ,..

публикувано на 12.04.24 в 10:51