Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От малки учим хинди": Образованието като прозорец към света

Снимка: 79. СУ

Образованието е врата към целия свят, а чуждите езици са ключът към него. В това вярват преподаватели и ученици от 79-о СУ "Индира Ганди" в София. "От малки учим хинди" – разговор за обучението по чужди езици в българското училище с участието на заместник-директора по учебната дейност на 79-о СУ "Индира Ганди", Ивелина Иванова, с преподавателя по хинди, Цветелина Асенова и с ученичките от 9 А клас в училището – Ивана Шопска и Александра Благоева.

Според зам.-директора г-жа Иванова думата "култура" е ключова за този разговор: "Има нещо, което е уникално, което ни отличава от всички училища в България и е наша гордост – това е изучаването на този екзотичен, странен, източен език хинди, на който говорят милиарди хора. Но не само езикът, а и допирът и широкият поглед към културата, световното наследство, цивилизацията са фокус в нашето обучение." 

Г-жа Иванова вярва, че изучаването на този далечен език е добра основа за изграждането на учениците като личности с поглед към света. Тя разказва, че преди повече от 40 години училището е именувано "Индира Ганди", вероятно по политическа линия на сближаване между България и Индия. Ето защо Посолството на Република Индия проявява интерес за взаимодействие с учебното заведение. Отношенията са топли, училището и посолството организират общи инициативи и често отбелязват заедно традиционни празници. 

"Учениците винаги са любопитни към света и колкото и странно да звучи, успяхме в продължение на повече от 15 години да задържим този интерес към езика хинди. Разбира се, променяли са се нещата през годините. Имаше период, в който дори се изучаваше като втори чужд език в гимназиален етап, но постепенно преминахме към по-различна схема. В момента г-жа Асенова обучава ученици от 1-ви и 2-ри клас. Децата с огромен интерес изучават нещо толкова любопитно и толкова трудно", казва зам.-директорът.

Г-жа Асенова е учител по химия и физика, но преподава хинди в училището вече близо 9 години. Тя споделя, че в началото децата се записват по инициатива на самите родители, но с времето развиват собствен интерес и усет към езика. Малките ученици с радост, хъс и желание присъстват в часовете, пишат и изговарят думички, разказва г-жа Асенова. Към момента хинди в училището изучават две групи от около 20 деца.

Според Александра и Ивана хинди е много интересен и интелигентен език. И за двете ученички първоначалният сблъсък с езика е бил труден, но твърдят, че с времето изучаването става по-лесно и разбираемо. Ивана вярва, че, в която и насока да реши да се развива, знанията по хинди биха били от полза. Александра, от своя страна, иска да продължи да изучава езика и дори си представя да замине за Индия някой ден. 

Г-жа Иванова споделя, че училището предлага на своите настоящи и бъдещи ученици солидна програма с дълбоки традиции и в една друга област: "Ако говорим за приема след 7 клас, нашето училище предлага профил "Софтуерни и хардуерни науки". Независимо че изучаването на езика хинди ни прави уникални, всъщност това е едно от първите училища, които въвеждат компютрите в далечната 1985 година. Така че тук спазваме другата си традиция – насочеността към по-съвременните интереси, а именно информационните технологии."

За зам.-директора по пътя към успеха професионализмът е водещ. Това означава изпълнение на ангажиментите и отговорност към учениците. И все пак няма нищо по-красиво и вдъхновяващо от един добър учител, който да напътства децата в техния процес на обучение. Надеждата на г-жа Иванова е, че знанията и културното взаимодействие, които предлага училището, ще превърнат сегашните ученици в широкоскроени личности, готови за глобалния свят. 

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" е Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак, решават да..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителният архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24