Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 28 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 43 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Разнообразие от самба, фестивална музика и боса нова от слънчева Бразилия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Кинче Вълчева, Димитър Богданов, Гергана Димитрова, Валери Димчев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Северни приказки: Мечокът и бурундукът", нивхска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Поредицата "България в образи": "Бачо Киро" от Георги Костов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: Историите и гласовете остават: По повод смъртта на последната оцеляла жена от лагерите "Босна" и "Белене" Цветана Джерманова ви представяме част от историята ѝ, разказана от самата нея.
• Темите на деня: на рекламиста Мария Милушева: Последните общи звезди - имаме ли сходна реалност в света на признатите знаменитости.
• Темата на деня: Украйна – две години след началото на войната – в разказа на един български журналист за посещението му в страната – Доротея Николова от Радио Варна. Среща и с Тетяна Станева, представител на българското малцинство.
• Красимир Мартинов, главен редактор на радио "България", след срещата му с българските общности в Братислава.
• Разговорът: Контурите на човека, стоящ зад твореца – разговор с авторите на подкаста "Контури", който щрихира живота на едни от най-познатите български художници на XX век, за да подхрани креативността ни: Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин.
• Времето на редактора: Още за особеностите на националната идентичност: коментира психологът Ясен Димитров, автор на монографията "Какво ни прави българи" по повод 125 години от публикуването на статия на Константин Иречек за партизанщината в българския политически живот.
• Lege Artis
- Здравен бюлетин – обзор на новините в сектор здравеопазване и актуална информация.
- Лекарствена политика – какво реши МЗ във връзка със зачестилите сигнали за недостиг на инсулин в аптеките, как може да се преодолее проблема с липсата на аптеки в редица населени места и решение ли са вендинг машините за лекарства.
- Женското сърце – в навечерието на 8 март, покана за I-ва Национална конференция по кардиометаболизъм и кардиометаболитни проблеми при жени – интервю с доц. д-р Красимира Христова, кардиолог и председател на Българската асоциация по сърдечносъдова образна диагностика

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Рок групата No More Many More кани на концерт-промоция на видео към новия си сингъл "Дори да няма път".
• Poetry rock групата LaText отбелязва своя 12-и рожден ден на 29 февруари със специално събитие.
• Габриела Колева – GABO представя новата си песен "Ако не си за мен".
• Преглед на седмичните класации Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Невена Праматарова
• Световните премиери на 28-ия София филм фест. Среща със Стефан Китанов, директор и създател на СФФ и част от режисьорите от Международния конкурс на тазгодишното издание.
• "Неслучайно присъствие" – филмов портрет на Мариела Гемишева. Разговор с международната модна дизайнерка и пърформанс артистка преди представянето на документалния филм в Чешкия център в София.
• "Графика" – самостоятелна изложба на големия български художник проф. Иван Димов в столичната галерия "Графикарт". Кураторът на експозицията Албена Спасова представя творчеството на един от най-добрите майстори на графичната техника акватинта.
• "Есенна картина" – спектакъл по едноименната пиеса на Лилиан Хелман и други нейни творби на сцената на Малък градски театър зад канала. Разговор с режисьора Юрий Дачев.
• Старозагорският куклен театър представя в София спектакъла за възрастни "Самотата в съвременния човек/свят". Разговор с режисьора Веселка Кунчева.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Йоана Георгиева
Посвещава се на големия диригент Сейджи Озава.  

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Рибният буквар на 200
Петър Берович, или Петър Берон, по месторождение котленец, е удивителен гражданин на света е отвъдвремеви енциклопедист и ерудит. Как се роди и израстна в лишената от елити нация този прочут възрожденец, защо завършва така трагично самотният му живот?  
"Който има наука, не изпадва никога." – поучава в т. нар. "Рибен буквар" доктор Петър Берон, и така и действа цял живот, образовайки себе си и народа си всякога и колкото е възможно.
За починалия в Крайова просветител говорим с професор Кирил Топалов, професор Румяна Дамянова и богослова и писателя Ивинела Самуилова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Веселина Даковска
Психология на общуването

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Изкуството като протест
Срещаме ви с произведенията и методите на артистичния колектив от Санкт Петербург "Что делать".
"Что делать" са група руски съвременни артисти, съчетаващи в творбите си изкуство, активизъм и политическа теория. Заради антивоенните си позиции в момента те са принудени да работят в имиграция.
В София гостуваха двама от основателите на колектива: Олга Егорова-Цапля и Дмитрий Виленский.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Избрано от "Еврорадио" – концерт на ирландския фолклорен музикант Анди Ървайн, състоял се преди година в Стокхолм, Швеция. Компания на Анди, който тогава е на почетните 81 години (от които 60 пред публика), е шведската група "Куилти", която отбелязва 3 десетилетия на сцената. В програмата – келтски автентичен и обработен фолклор, коронен за изявите не само на талантливия ирландски певец и мултиинструменталист, но и на "Куилти", събрала таланти във фолк- и уърлд стила.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Цветелина Начева
• Разговор с Анжела Тошева и Иван Керековски с обзор от Четвъртия международен конкурс "Марин Големинов - Михаил Големинов".
• Габриела и Кристиян Калоянови канят публиката на събитие, посветено на 100- годишнината на Константин Илиев на 9 март.
• Композитор на месеца е Мейсън Бейтс.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Младата авторка Анастасия Стоева. Как живописта се съчетава с поезията и какъв е бил процеса около създаването на дебютната й стихосбирка "Неизвършени престъпления".
• Зелени минути: Разговор с експерта по климат и енергия Апостол Дянков.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Поредната част от сагата за Кийт Джарет ни връща в две различни десетилетия - в 80-те с концерта му в Токио с биса, а десет години по-късно - в първите два сета от поредицата му концерти в клуба Блу Ноут.
Преди него - Кронос квартет с музиката на Бил Еванс със специални гости, китариста Джим Хол и басиста Еди Гомес.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35

Понеделник, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 11 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Японският авангарден джаз от края на ХХ и началото на ХХI век – втора част. Панайотис Дамианидис – един грък на белгийската джаз сцена: интервю и записи от първите концерти концерти на..

публикувано на 21.07.24 в 08:30

Неделя, 21 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Д-р" от Бранислав Нушич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Събота, 20 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световната музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера: Ayreon – Into the Electric Castle – A Space Opera. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 19.07.24 в 18:51

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30