Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 29 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 44 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Travels" на Пат Матини груп в състав Пат Матини (китари), Лайъл Мейс (клавишни_, Стив Родби (бас), Дани Готлиб (ударни) и Нана Васконселос (перкусии и вокал) – 1 част.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритна балканска музика от различни райони на нашия полуостров.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Стоименка Недялкова, Пламен Димитров, "Ева квартет", Стоян Ганчев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Как се е появила супата" от Елица Лилова, Плевен

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Поредицата "България в образи": "Безсмъртният апостол" от Надежда Костова

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Светлозар Желев, Нина Цанева
• Епизоди от живота
• Темата на деня: Разговор с гл. асистент д-р Петранка Неделчева, Нов български университет и ръководител отдел "Експозиционна и международна дейност" на Националния исторически музей, първата българка избрана за член-кореспондент на Американския археологически институт, за международната изложба "Първите владетели на Европа", която беше изложена в Чикаго, САЩ, а през април ще бъде открита и изложена в Канада, и за нейните проекти и разкопки в Гърция, Турция и Кавказ.
• Темите на деня: Разговор с проф. д-р Амелия Личева, декан на факултет "Славянски филологии" и директор на магистърска програма "Преводач/Редактор" на СУ "Св. Климент Охридски" за "абсурдните и превзети изразни средства, възприети от немалко хуманитаристи, повечето от които и представители на университетските и академичните среди в България, често комбинирани с опита да се прикрие слаба или отсъстваща консистенция на текста".
• Разговорът: Разговор с проф. д-р Младен Влашки и доц. д-р Дарин Тенев, членове на националното жури за номинацията на българската кандидатура за Наградата за литература на Европейския съюз, която ще бъде обявена от организаторите в Брюксел на 29 февруари, за шестте книги от краткия списък, и състоянието на съвременната българска литература.
• Минути на редактора
• Денят делово
- Първата част на изданието е посветена на начина на свързване на новите технологии с обучението и на значението на новаторската екосистема, която се създава днес около всеки от световните университети: представяме модела, по който се случва това в два от тях – в Oxford Business College - в интервю с проф. Инам Фауад - за тяхната обучителна система, която използва AI и в Станфордския университет – в интервю с Дийпти Пахуа – основател на инкубатора и акселератора към университета.
- Разговор за тазгодишното издание на Бизнес жена на годината – с Ива Владимирова, председател на Мрежата за женско предприемачество "Бизнес на високи токчета" и с Емона Карагьозова, основател на клуб "Младите дами в бизнеса".

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Звучи албумът "Special EFX All Stars" от 2020 година на американския джаз китарист Киели Минучи. Гост солист певицата Мейса Лийк.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Силвия Чолева
• Разговор с Петър Вълчев за новия му късометражен филм "И това е за тази Коледа"
• Антоанета Колева за дванадесетата среща от поредицата "Философски вечери в Библиотеката" в Гьоте-институт
• Зорница Гъркова с изложба "От гледна точка на светлината" в галерия Little Bird Place
• "F for Folklore, F for Frida" – фотографска изложба на Мариета Ценова в галерия U.P.A.R.K., Пловдив – интервю

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате
водещ: Йоана Георгиева
185 години от рождението на Йозеф Райнбергер – хорово творчество.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Следобед за любопитни
водещ: Ани Костова
• Млади изследователи: Елжана Енчева, докторант от Химическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски" разказва за наградата си "Млад предприемач".
• Психология за всички: Възрастовите психологични проблеми и форми на нарцисизма – с психотерапевта Милена Ташкова.
• Анатомичен атлас: За децата с детска церебрална парализа – д-р Джина Панчева.
• Актуално: София е домакин на работна среща "Sofia week" на представителите на деветте членове на Европейския технологичен университет EUt+.
• Знаете ли, че?: Неизвестни и любопитни факти за 29 февруари

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Цветелина Начева
Митът за Мелузина в драмата на Метерлинк и претворен в музиката от Габриел Форе и Клод Дебюси.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
Модерното семейство по български – разговор с Вера Гоцева, автор на фотокнигата "Приемане", която чрез портретни фотографии и истории изследва какво е модерното българско семейство и какво означава то за хора на различна възраст и с най-разнообразни професии.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Среща с певеца Костадин Михайлов, продължител на стария странджански стил. Разговор за изследователската му дейност, която през годините събира в книги; за мисията да подава ръка на млади изпълнители и да "съживява" автентични песни с реални истории. Като един от "истинските" нестинари, изпълнителят разкрива как обредът протича днес.
Слушаме музика от албумите му, както и репертоара, който реализира за фонда на БНР.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
Музикален обзор на 49-ото издание на международния фестивала "Зимни музикални вечери проф. Иван Спасов", Пазарджик. Гост в студиото е Лили Николова – музикален продуцент на камерна и симфонична музика към "Музикална продукция и състави" на БНР. С нея разговаряме за фестивалните вечери и предоставяме документални записи от провелите се събития в периода от 1 до 4 февруари.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Роман Столяр, композитор, фрий джаз пианист, флейтист и антивоенен активист с концерт за пиано и синтезатори за първи път в София от 2010 г. насам – пряко от зала "Сингълс" на НДК в рамките на серията "Аларма Пънк Джаз". Специални гости – Владимир Влаев на различни електронни инструменти и Фридрих Самотни (Беларус) – баритон саксофон.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на Аби Линкълн, Пат Метини, Джо Хендерсън, Джеф Лорбър, Мак Кой Тайнър, Крисчън Мак Брайд, Хенк Джонс, Джей Джей Джонсън, Чарли Хейдън, Ди Ди Бриджуотър, Джон Маклафлин, Джими Смит.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30