Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неслучайно присъствие: филмов портрет на Мариела Гемишева

Документален филм на Петър Вълчев за международна модна дизайнерка и пърформанс артистка

Снимка: @sofia.czechcentres.cz

По традиция последният ден от февруари на всяка високосна година е запазен в програмата на Чешкия център в София а пърформансите и проектите на международната модна дизайнерка и пърформанс артистка Мариела Гемишева. Проектът тази година изгражда неин своеобразен филмов портрет.

На 29 февруари от 17.30 часа в Чешкия център ще бъдат представени първи кадри от документалния филм "Неслучайно присъствие", посветен на творчеството на дизайнерката. Продуцентиса Мариела Гемишева, Петър Вълчев и Невелин Вълчев. Режисурата и камерата са дело на Петър Вълчев.

Името на проф. д-р Мариела Гемишева отдавна не се нуждае от представяне. С многобройните си престижни награди и успехи тя несъмнено е една от забележителните личности на съвременната българска и международна арт сцена. Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплина „Моден проект“ в специалност „Моден дизайн“ в Националната художествена академия. Художничката е известна с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. Провокацията е съществен елемент в нейните работи. Според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства”. Носителка е на множество престижни отличия, сред които три пъти наградата „Златна игла“ на Българската академия за мода, номинирана е за „Жена на годината“ на списание „Грация“. Член е на Института за съвременно изкуство - София.

Режисьор и оператор на филма е младият, успешен и вече известен продуцент и автор Петър Вълчев. Роден в София, той завършва „Кино“ и „Фотография“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. През 2013 г. излиза първият му късометражен игрален филм “Шшшт… Попей ми”, съвместна продукция между творческия тандем Петър Вълчев и Андрей Волкашин. “Шшшт… Попей ми” се превръща в първия български късометражен филм с редовни прожекции в кината. През 2018 г. излиза документалният му филм “Монолог в антракта”. Той има повече от 40 световни премиери на едни от най-големите кинофестивали. Печели 6 награди, между които 4 за най-добър документален филм и 2 за най-добър филмов монтаж. През 2021 г. излиза следващият му късометражен игрален филм „Лека нощ, Лили“. Той печели