Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Ненов: Учениците не гъкват, когато слушат "Епопея на забравените"

В празничния 3 март актьорите от Русенския драматичен театър "Сава Огнянов" ще посрещнат публиката си със спектакъла "Епопея на забравените". По този начин трупата се включва в организираните от Община Русе чествания на националния празник на България.

Постановката по една от най-значимите творби на Иван Вазов е дело на режисьора Ивайло Ненов.


"Това е по-скоро мисия за мен, за да може отново младите да чуят тези текстове и да си припомнят, че някой наистина е дал живота си за кауза, и то каузата свобода и България.

Тези текстове през годините са наслоявани с прекомерен, фалшив патос. Ние се опитахме да ги отърсим от този патос и да им дадем едно човешко звучене, за да могат да достигнат до младите. И най-важното е, че чрез този спектакъл искам по някакъв начин да запазим нашата колективна памет, да я събудим, защото това е гарантът за нашето историческо съществуване.

Досега имахме 6-7 представления с ученическа аудитория. Учениците не гъкват в рамките на 55 минути, колкото е представлението. Никой не вади телефони… Даже сме виждали и просълзени ученици в края на спектакъла, което всъщност е и най-важната цел на изкуството – да вълнува, да докосва емоционално човека.

Силно се надявам родителите да доведат децата си на 3 март, за да могат заедно да чуят и да преживеят тези текстове, с които те са израсли. И след като излязат от тук, да могат да продължат тази дискусия и да поговорят за българската история", сподели в "Артефир" режисьорът Ивайло Ненов.


В представлението участват актьорите Ивана Керанова, Ивайло Спасимиров, Крум Берков, Любомир Кънев, Мариана Крумова, Ростислав Панков, Тодор Лазаров, Борислав Апостолов.

Сценографията и костюмите са дело на Евгения Явашева, музика - Пламен Мирчев – Мирона.

Публиката в Русе може да гледа спектакъла "Епопея на забравените" на 3 март от 18 часа в Драматичния театър "Сава Огнянов".



Снимки: ДТ "Сава Огнянов"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10

"Самоопределения на скулптурата" на "Шипка" 6

По случай своята 70-годишнина известният  художник, артист и скулптор Иван Русев предложи на своята публика, колеги и приятели изключително интересен проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата в днешно време.  В галерията на СБХ на "Шипка" 6, на целия първи етаж се представя иновативната експозиция, посветена на 70-годишнината на..

публикувано на 26.07.24 в 18:40

"Среща в Бургас" с музиката на Георги Милтиядов

Плевенската филхармония кани публиката на Бургас на 29 юли в Спортната зала на града, където ще има концерт-спектакъл с музиката на Георги Милтиядов . Спектакълът "Среща в Бургас" включва имената на изпълнителите:  Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Цветан Недялков, Невена Пейкова, Квартет "Белканто" и др. Режисьор е Христо..

публикувано на 26.07.24 в 17:58

Изкуство, история и романтика в романа "Благородството задължава" на Ангелина Ангелова

"Благородството задължава" е роман на българската писателка и авторка на исторически епоси Ангелина Ангелова. Той е трети в нейната творческа биография след "Сърцето помни", "Любовта на музата". Ангелина Ангелова се впуска в страстен танц от изкуство, минало и романтика. Действието в книгата се развива в средата на XIX век и пренася читателите от..

публикувано на 26.07.24 в 12:30

ЛАДУ за петнадесети път в Националната художествена академия

Между 1 и 31 август тази година за петнадесети път в делничните дни от 9 до 18 часа ателиетата на Националната художествена Академия ще съберат децата и учениците между 6 и 18 г., за да рисуват. Лятната академия за деца и ученици тази година е посветена на 130-годишнината от рождението на Жорж Папазов и летните Олимпийски игри в Париж. Изборът на..

публикувано на 26.07.24 в 09:00