Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Ненов: Учениците не гъкват, когато слушат "Епопея на забравените"

В празничния 3 март актьорите от Русенския драматичен театър "Сава Огнянов" ще посрещнат публиката си със спектакъла "Епопея на забравените". По този начин трупата се включва в организираните от Община Русе чествания на националния празник на България.

Постановката по една от най-значимите творби на Иван Вазов е дело на режисьора Ивайло Ненов.


"Това е по-скоро мисия за мен, за да може отново младите да чуят тези текстове и да си припомнят, че някой наистина е дал живота си за кауза, и то каузата свобода и България.

Тези текстове през годините са наслоявани с прекомерен, фалшив патос. Ние се опитахме да ги отърсим от този патос и да им дадем едно човешко звучене, за да могат да достигнат до младите. И най-важното е, че чрез този спектакъл искам по някакъв начин да запазим нашата колективна памет, да я събудим, защото това е гарантът за нашето историческо съществуване.

Досега имахме 6-7 представления с ученическа аудитория. Учениците не гъкват в рамките на 55 минути, колкото е представлението. Никой не вади телефони… Даже сме виждали и просълзени ученици в края на спектакъла, което всъщност е и най-важната цел на изкуството – да вълнува, да докосва емоционално човека.

Силно се надявам родителите да доведат децата си на 3 март, за да могат заедно да чуят и да преживеят тези текстове, с които те са израсли. И след като излязат от тук, да могат да продължат тази дискусия и да поговорят за българската история", сподели в "Артефир" режисьорът Ивайло Ненов.


В представлението участват актьорите Ивана Керанова, Ивайло Спасимиров, Крум Берков, Любомир Кънев, Мариана Крумова, Ростислав Панков, Тодор Лазаров, Борислав Апостолов.

Сценографията и костюмите са дело на Евгения Явашева, музика - Пламен Мирчев – Мирона.

Публиката в Русе може да гледа спектакъла "Епопея на забравените" на 3 март от 18 часа в Драматичния театър "Сава Огнянов".Снимки: ДТ "Сава Огнянов"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от постановката

Първо българско участие на онлайн фестивала Open Stage Europe

Сатиричният театър "Алеко Константинов" е първият български театър, селектиран за участие на онлайн фестивала за съвременна драматургия Open Stage Europe . Добрата новина в "Артефир" съобщава театроведът и драматург на театъра – Богдана Костуркова .  Онлайн форматът на пръв поглед противоречи на спецификата на "живото изкуство", каквото е..

публикувано на 12.04.24 в 17:25

Фотография без обект, светлина без плът

В 2021 г. съвременната артистка Марта Джурина спечели наградата БАЗА със серията си "Touchpoint". Отново експериментални фотографии, произведенията от серията показват момента, в който човешки пръст докосва фотохартията и се запечатва завинаги върху нея. Като част от наградата си, миналата година тя замина на двумесечна резиденция в Ню Йорк...

публикувано на 12.04.24 в 17:01

Ние инак не можем

В редакция "Хумор и сатира" не знаем как ни се получава, но с всяко наше предаване решаваме немалко на пръв поглед нерешими проблеми. Така ще е и тази неделя след новините в 18, когато ще чуете: - "Истинските новини" – България е на второ място в ЕС по ръст на цените на жилищата, как да идем на трето място. - "Ангажирани песни" – удряме по..

публикувано на 12.04.24 в 16:55

"Робин Худ" тръгва на лятно турне

"Робин Худ" гостува на Театър "Българска армия" на 14 април. Постановката е на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен и е най-новото заглавие в репертоара му. Пиесата е по текстове на Александър Дюма и Роджър Грийн, а режисьор е Бойко Илиев. В ролята на Робин Худ е актьорът Ники Илиев, а в образа на неговата любима Мериан се превъплъщава..

публикувано на 12.04.24 в 16:20

Тихият вулкан в японската литература на ХХ век

Добрата литература е тази, която усеща пулса на живота във всичките му измерения. Японското изкуство е известно с умението си да разказва големите истории без патос, да открива дълбочина в простотата. Но под привидната безстрастност бушува вулкан от творчески заряд и смисъл. Повод за разговор в "Артефир" с издателя Любен Козарев е..

публикувано на 12.04.24 в 16:13