Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Ненов: Учениците не гъкват, когато слушат "Епопея на забравените"

В празничния 3 март актьорите от Русенския драматичен театър "Сава Огнянов" ще посрещнат публиката си със спектакъла "Епопея на забравените". По този начин трупата се включва в организираните от Община Русе чествания на националния празник на България.

Постановката по една от най-значимите творби на Иван Вазов е дело на режисьора Ивайло Ненов.


"Това е по-скоро мисия за мен, за да може отново младите да чуят тези текстове и да си припомнят, че някой наистина е дал живота си за кауза, и то каузата свобода и България.

Тези текстове през годините са наслоявани с прекомерен, фалшив патос. Ние се опитахме да ги отърсим от този патос и да им дадем едно човешко звучене, за да могат да достигнат до младите. И най-важното е, че чрез този спектакъл искам по някакъв начин да запазим нашата колективна памет, да я събудим, защото това е гарантът за нашето историческо съществуване.

Досега имахме 6-7 представления с ученическа аудитория. Учениците не гъкват в рамките на 55 минути, колкото е представлението. Никой не вади телефони… Даже сме виждали и просълзени ученици в края на спектакъла, което всъщност е и най-важната цел на изкуството – да вълнува, да докосва емоционално човека.

Силно се надявам родителите да доведат децата си на 3 март, за да могат заедно да чуят и да преживеят тези текстове, с които те са израсли. И след като излязат от тук, да могат да продължат тази дискусия и да поговорят за българската история", сподели в "Артефир" режисьорът Ивайло Ненов.


В представлението участват актьорите Ивана Керанова, Ивайло Спасимиров, Крум Берков, Любомир Кънев, Мариана Крумова, Ростислав Панков, Тодор Лазаров, Борислав Апостолов.

Сценографията и костюмите са дело на Евгения Явашева, музика - Пламен Мирчев – Мирона.

Публиката в Русе може да гледа спектакъла "Епопея на забравените" на 3 март от 18 часа в Драматичния театър "Сава Огнянов".



Снимки: ДТ "Сава Огнянов"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Чикаго

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Втория международен фестивал за авторска детска и юношеска драматургия и песен в Чикаго, САЩ. Трупата бе удостоена с първа награда във втора възрастова група, в раздел "драматичен спектакъл" за постановката "Изгубената честна дума"  от Иглика Пеева с режисьор проф. д-р Александър Илиев.   Първа..

публикувано на 30.04.24 в 18:00
Анастасия Събева и Емил Янев

Кратък етюд за пиано и театър

В епизод 540 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливата млада театрална режисьорка Анастасия Събева. Театърът навлиза в живота на Анастасия с известно закъснение. В ранните си години тя е запленена от пианото и планира музикална кариера. Но театралната академия и менторът проф. Здравко Митков обръщат посоката съдбовно към актьорското..

публикувано на 30.04.24 в 16:30

"Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите" в галерия "Васка Емануилова"

B галерия "Васка Емануилова" днес (30 април) се открива изложбата: "Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите", съобщават организаторите.  Изложбата включва 22 произведения на български художници от фондовете на Софийска градска художествена галерия, сред които Анета Дръгушану, Боряна Росса и Олег Мавроматти, Васка Емануилова, Мариела Гемишева, Севда..

публикувано на 30.04.24 в 16:06

Осветено наследство – за възприятието на светлина и пространство

Проектът Heritage Illuminate съчетава традиционни техники на сграфито със съвременната 3D мапинг технология. Творбите на именитите художници Стоян Илиев, Георги Божилов-Слона и Марчо Караджов оживяват в дигитален формат в София, Пловдив и Велико Търново. Първата инсталация бе представена на 26 април пред входа на Театър "199" в София. Видеопроекция..

публикувано на 30.04.24 в 15:10

100 години Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография

Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София отбелязва 100 години от създаването си. Директорът на гимназията инж. Цветанка Апостолова отбеляза, че гимназията е приключила успешен двугодишен проект по програма "Еразъм", а в момента се работи с партньори от чужбина по нов – за реставрация на стари фотографии и книги...

публикувано на 30.04.24 в 11:10