Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата, посветена на любовта на Ленард Коен

Излезе на български новата книга "Танцувай с мен. Ленард Коен и неговата голяма любов". Тя е на успешната писателска двойка, която пише под псевдонима Силвия Франк, създадена от психоложката и художничка Силвия Вандермер и етнологът Франк Майерверт. Книгата е посветена на любовта на световноизвестният композитор, поет и певец Ленард Коен към неговата голяма младежка любов, музата на неговия живот – Мариане, разказва издателката Василка Ванчева.

Безспорно Ленард се влюбва в Мариане от пръв поглед.
Има много предизвикателства в тази любов, едно от тях е, че Мариане е женена и има син, когато Ленард я среща, но те успяват да преодолеят това предизвикателство.

Действието се развива на гръцкия остров Хидра.

"Скъпа Мариане, аз вървя съвсем малко след теб, достатъчно близо, за да те хвана за ръката. Старото ми тяло се предава, както се предава твоето. Никога не забравих твоята любов и твоята красота. Но ти знаеш това. Няма нужда да казвам повече. Приятно пътуване, любов моя. Скоро ще се срещнем. С безкрайна обич и благодарност, твой Ленард.“ – пише световноизвестният композитор, поет и певец до своята голяма младежка любов, музата на своя живот. Годината е 2016-а, 44 години след окончателната им раздяла.

44 години, в които са живели един без друг. Мариане умира дни след като е получила последното обяснение в любов, едва три месеца по-късно я следва Ленард. Заедно в най-хубавите си години, заедно и в смъртта. А тези години са оцветени от бурни страсти, неподвластни на предразсъдъци и закостенели нрави, и от много мечти под слънцето на каменистия гръцки остров Хидра.

В епохата на битническия начин на живот Хидра е култово място за млади творци от цял свят, далеч от шеметно развиващите се икономики на шейсетте и жадуващи слава. Сред тях е и никому неизвестният поет и писател от Канада Ленард Коен...

Годината е 1960-а, о-в Хидра. Пристигнал, наскоро младият писател Ленард е седнал "на приказка" с други чужденци пред малката бакалия в селото. В магазинчето влиза млада жена, "най-красивата жена, която съм виждал" ще каже по-късно той. За съжаление, Мариане е омъжена и дори има малък син. Ала съдбата е с влюбения канадец и не след дълго „белоснежната“ красавица е свободна. Вдъхновяван от новата любов, той пише усърдно своя роман. Но критиците го посрещат с унищожителни отзиви. Отчаян, Ленард посяга към алкохола и наркотиците. Отклонявайки го към друго поприще, Мариане му подарява китара, с която да акомпанира стихотворенията си в песни. И спасява своя любим. И ето че славата идва, но дали чувствителната млада жена от Севера е готова да сподели живота на един трубадур...


Силвия Франк е псевдонима на успешна немска писателска двойка.
Силвия Вандермер, родена 1968 г., има икономическо образование, след което учи биология, психология и изобразително изкуство. Днес работи на свободна практика като писателка и художничка.
Франк Майереверт, роден 1967 г., е по професия етнолог. От 2016 г. работи на свободна практика като писател.

Снимка: издателство "Емас"

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15