Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата, посветена на любовта на Ленард Коен

Излезе на български новата книга "Танцувай с мен. Ленард Коен и неговата голяма любов". Тя е на успешната писателска двойка, която пише под псевдонима Силвия Франк, създадена от психоложката и художничка Силвия Вандермер и етнологът Франк Майерверт. Книгата е посветена на любовта на световноизвестният композитор, поет и певец Ленард Коен към неговата голяма младежка любов, музата на неговия живот – Мариане, разказва издателката Василка Ванчева.

Безспорно Ленард се влюбва в Мариане от пръв поглед.
Има много предизвикателства в тази любов, едно от тях е, че Мариане е женена и има син, когато Ленард я среща, но те успяват да преодолеят това предизвикателство.

Действието се развива на гръцкия остров Хидра.

"Скъпа Мариане, аз вървя съвсем малко след теб, достатъчно близо, за да те хвана за ръката. Старото ми тяло се предава, както се предава твоето. Никога не забравих твоята любов и твоята красота. Но ти знаеш това. Няма нужда да казвам повече. Приятно пътуване, любов моя. Скоро ще се срещнем. С безкрайна обич и благодарност, твой Ленард.“ – пише световноизвестният композитор, поет и певец до своята голяма младежка любов, музата на своя живот. Годината е 2016-а, 44 години след окончателната им раздяла.

44 години, в които са живели един без друг. Мариане умира дни след като е получила последното обяснение в любов, едва три месеца по-късно я следва Ленард. Заедно в най-хубавите си години, заедно и в смъртта. А тези години са оцветени от бурни страсти, неподвластни на предразсъдъци и закостенели нрави, и от много мечти под слънцето на каменистия гръцки остров Хидра.

В епохата на битническия начин на живот Хидра е култово място за млади творци от цял свят, далеч от шеметно развиващите се икономики на шейсетте и жадуващи слава. Сред тях е и никому неизвестният поет и писател от Канада Ленард Коен...

Годината е 1960-а, о-в Хидра. Пристигнал, наскоро младият писател Ленард е седнал "на приказка" с други чужденци пред малката бакалия в селото. В магазинчето влиза млада жена, "най-красивата жена, която съм виждал" ще каже по-късно той. За съжаление, Мариане е омъжена и дори има малък син. Ала съдбата е с влюбения канадец и не след дълго „белоснежната“ красавица е свободна. Вдъхновяван от новата любов, той пише усърдно своя роман. Но критиците го посрещат с унищожителни отзиви. Отчаян, Ленард посяга към алкохола и наркотиците. Отклонявайки го към друго поприще, Мариане му подарява китара, с която да акомпанира стихотворенията си в песни. И спасява своя любим. И ето че славата идва, но дали чувствителната млада жена от Севера е готова да сподели живота на един трубадур...


Силвия Франк е псевдонима на успешна немска писателска двойка.
Силвия Вандермер, родена 1968 г., има икономическо образование, след което учи биология, психология и изобразително изкуство. Днес работи на свободна практика като писателка и художничка.
Франк Майереверт, роден 1967 г., е по професия етнолог. От 2016 г. работи на свободна практика като писател.

Снимка: издателство "Емас"

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от постановката

Първо българско участие на онлайн фестивала Open Stage Europe

Сатиричният театър "Алеко Константинов" е първият български театър, селектиран за участие на онлайн фестивала за съвременна драматургия Open Stage Europe . Добрата новина в "Артефир" съобщава театроведът и драматург на театъра – Богдана Костуркова .  Онлайн форматът на пръв поглед противоречи на спецификата на "живото изкуство", каквото е..

публикувано на 12.04.24 в 17:25

Фотография без обект, светлина без плът

В 2021 г. съвременната артистка Марта Джурина спечели наградата БАЗА със серията си "Touchpoint". Отново експериментални фотографии, произведенията от серията показват момента, в който човешки пръст докосва фотохартията и се запечатва завинаги върху нея. Като част от наградата си, миналата година тя замина на двумесечна резиденция в Ню Йорк...

публикувано на 12.04.24 в 17:01

Ние инак не можем

В редакция "Хумор и сатира" не знаем как ни се получава, но с всяко наше предаване решаваме немалко на пръв поглед нерешими проблеми. Така ще е и тази неделя след новините в 18, когато ще чуете: - "Истинските новини" – България е на второ място в ЕС по ръст на цените на жилищата, как да идем на трето място. - "Ангажирани песни" – удряме по..

публикувано на 12.04.24 в 16:55

"Робин Худ" тръгва на лятно турне

"Робин Худ" гостува на Театър "Българска армия" на 14 април. Постановката е на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен и е най-новото заглавие в репертоара му. Пиесата е по текстове на Александър Дюма и Роджър Грийн, а режисьор е Бойко Илиев. В ролята на Робин Худ е актьорът Ники Илиев, а в образа на неговата любима Мериан се превъплъщава..

публикувано на 12.04.24 в 16:20

Тихият вулкан в японската литература на ХХ век

Добрата литература е тази, която усеща пулса на живота във всичките му измерения. Японското изкуство е известно с умението си да разказва големите истории без патос, да открива дълбочина в простотата. Но под привидната безстрастност бушува вулкан от творчески заряд и смисъл. Повод за разговор в "Артефир" с издателя Любен Козарев е..

публикувано на 12.04.24 в 16:13