Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Smack the soil" – младите художници, които да следим

Снимка: Credo Bonum Gallery

Изложбата "Smack the soil", която е част от проекта "Арт Старт: млади художници, които да следим" може да бъде видяна в галерия "Кредо Бонум" до 23 март. Представените художници са Андон Бакъров, Денис Спасов, Марта Москова, Ния Ценкова, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева и Ясен Мартинов.

"Арт Старт" е съвместен проект на галерия "Кредо Бонум" и Гьоте-институт, който се провежда за 8-ма поредна година. Целта на създателите му е да представят в началото на всяка година млади художници, за да можем да следим тяхното развитие. 

Куратор на "Smack the soil" е артистът Тодор Рабаджийски По неговите думи идея на изложбата е да се покаже ниво и разновидност, които досега не сме виждали в България. Той приканва публиката да следи младите артисти, защото те го заслужават. 

Рабаджийски разказва в интервю за "Нашият ден" повече за кураторската концепция. Темата е подбрана на базата на "кореновата система" в семиотиката, известна като ризома. За основа служат текстовете на Жил Дельоз и Феликс Гатари. Взаимовръзка на различни видове информация, различни стилове, метафори в едно не толкова праволинейно мислене – това е търсеният артистичен подход в изложбата. 

Кураторът на проекта споделя и как е подбрал участниците – някои от тях познава, с други се свързва чрез социалните мрежи. Рабаджийски обръща внимание, че не всеки от художниците е с артистично образование, тъй като талантът може да се развива и самостоятелно. 

За Марта Москова това е първа изложба в България. Тя изразява своето вълнение да бъде част от този формат. Кореновата система като ключ отговаря на нейния творчески подход и творбата ѝ се вписва чудесно в изложбата. "Харесва ми много,че има място за необичайни творби и съм щастлива, че хората оценяват този тип изкуство.",  споделя художничката. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за геометричната прогресия любов

Една ефирна приказка създава за слушателите Terra Култура в  разговора с участието на актьора и режисьор Момчил Карамитев и младата композиторка Михаела /Мишел/ Колева. Денят за Момчил започва с един забравен телефон, след което преминава през проблем с автомобила и… Синът на Апостол Карамитев не успява да стигне до студиото. Включва се в ефир..

обновено на 22.04.24 в 14:28

Португалката Маро пристига със своето китарно трио

"Дуендето – казва Лорка – кара кръвта да пламва до болка; изчерпва; отхвърля цялата сладка геометрия, която човек е научил; скъсва с всички стилове… Появяването на дуендето винаги предполага решителна промяна на всички форми. То дава усещане за съвършено непозната свежест, то прилича на новосъздадена роза, на чудо, и предизвиква накрая един почти..

публикувано на 22.04.24 в 14:24

Марина Великова и неземната красота на Антарктика

Красотата и душевността на Антарктика прозират във фотографска изложба, която се открива днес – в Деня на Земята – на Моста на влюбените, НДК. Фотографската изложба на Марина Великова "Ледовете на Антарктика" е част от проекта "Антарктика в нови измерения" и представя по иновативен начин Ледения континент.  58 фотографии представят..

публикувано на 22.04.24 в 13:30