Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сфумато" се завръща към Чехов през неговата първа пиеса

"Платоноff" e премиерният спектакъл в Театрална работилница "Сфумато". Постановката е резултат от ателието "Черновите на Чехов", което проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев проведоха в края на миналата година по първата пиеса на големия руски драматург.

Чехов не е дал заглавие на пиесата – тя се нарича често "Пиеса без заглавие" или, както е озаглавена по-късно, "Безотцовщина", а също и "Платонов"В постановката на "Сфумато" заглавието е обозначено като "Платоноff".


"Чехов е една голяма експедиция, от която ние всъщност никога не сме отстъпвали и която не е приключила. Тази идея да работим върху чернови на Чехов, е от няколко години. Ние изчетохме страшно много текстове, които са отишли в кошчето, както се казва, и които са изключително силни и интересни. И решението да се завърнем към Чехов през неговата първа пиеса без заглавие, която е 250 страници и е писана от 18-годишния Антоша, не е никак случайно. Изключително ново и силно като провокация е това нещо, наречено "Безотцовщина", ние сме го нарекли "Платоноff". Там, в тази първоматерия, в ембрионален вид се съдържат всички негови големи следващи драматургични сюжети, всички образи от по-късната му драматургия.


Темата за смаляването на човека, която е болна днес за всеки човек – за човека, който от свят в света се превръща в болтче, винтче, в инертно същество, в електорална единица – това ни е бил патосът, там сме се присъединили към това, което и Чехов го е подбудило да пише", сподели по повод премиерата професор Маргарита Младенова.


В представлението участват актьорите Александър Тонев, Рашко Младенов, Антонио Димитриевски, Биляна Георгиева, Весела Манолова, Добромир Цветков, Иван Николов, Каталин Старейшинска, Кристиян Стоичков, Лора Тенчева, Марин Джишев, Нено Койнарски, Паола Маравиля, Преслав Търпанов, Стефани Андонова, Яна Георгиева.

Сценографията е дело на Венелин Шурелов, костюмография – Елица Георгиева и Сузи Радичкова, музика – Христо Намлиев.

Премиерните представления са на 5 и 6 март.

Снимки: Кети Райкова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

100 години Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография

Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София отбелязва 100 години от създаването си. Директорът на гимназията инж. Цветанка Апостолова отбеляза, че гимназията е приключила успешен двугодишен проект по програма "Еразъм", а в момента се работи с партньори от чужбина по нов – за реставрация на стари фотографии и книги...

публикувано на 30.04.24 в 11:10

Мария Касимова-Моасе: Тъжният човек е много по-управляем

Намираме я в Русе, град на красиви изгреви и културно разнообразие, където тя е имала представления във вчерашния ден. Оттам писателката и журналистка Мария Касимова-Моасе представи предизвикателствата и вълненията, които преживява в своята артистична и журналистическа практика. "Вълнуват ме много теми, – започва Мария. – Един живот няма..

обновено на 30.04.24 в 11:04
Стефка Станчева

Стефка Станчева с дебютен роман – "Добруджанският феникс"

С дебютния си роман "Добруджанският феникс" Стефка Станчева се връща към корените си – дълбоко в сърцето на Златна Добруджа. Романизираната биография на местния журналист, писател и общественик Яни Хаджиянев-Калиакренски поставя началото на историческата трилогия "Благословената земя". Тя среща читателите със силни и забележителни личности,..

публикувано на 30.04.24 в 10:52

Фондация "Елизабет Костова" 2024: Поезия и климатична криза

Фондация "Елизабет Костова" е една от организациите, които най-активно насърчават литературния живот у нас. През 2024 година поезията е на фокус, като предстоят редица полезни и вълнуващи събития – Преводаческа академия, Международна поетична конференция, ателиета по превод, Международният фестивал "СтолицаЛитература" и т.н. Виолета..

публикувано на 30.04.24 в 09:52

30 април: Международен ден на джаза

публикувано на 30.04.24 в 09:41