Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виенски бал София 2024 – красота и елегантност с кауза

Снимка: Виенски клуб

Изискано и елегантно поле за среща между култура, политика и дипломация. Елитът на обществото, изкуството и бизнеса за поредна година ще стане част от Виенския бал, организиран от сдружение "Виенски клуб". Събитието се осъществява под патронажа на кметовете на Виена и София и на посланика на Република Австрия Н. Пр. Андреа Икич-Бьом. За да разкаже повече за благотворителния бал и за каузата, която ще бъде в центъра на бляскавата вечер, гост в "Нашият ден" е председателят на сдружението '"Виенски клуб" Николай Талев.

Тази година фестивалът на изяществото, културното наследство и хуманитарната дейност ще подкрепи сдружение "Педиатри за бъдеще", което организира семинари за студенти по медицина, както и за млади лекари и специализанти, съобщава Николай Талев.

За обществено значимата кауза гостът казва: "Всички ние сме свидетели на това какво ни е необходимо в днешния ден, за да може утре нашите деца, нашите наследници и потомци да бъдат подходящо възпитавани и обгрижвани здравословно, за да израстне една нова, здрава, истинска, българска нация."

Председателят на "Виенски клуб" разказва, че началото на Виенските балове датира още от XVII – XVIII век, защото тогавашното австрийско висше общество усеща нуждата да участва в благотворителни каузи. Към днешна дата още 35 други държави притежават правата да провеждат този бал според определените правила, заявява Талев и допълва, че контактите между Община Виена и Община София подпомагат културния и обществен живот и в двете столици.

По думите на организатора зад каузата тази година прозира идеята за изграждане на Национална детска болница, която ще има нужда от модерно оборудване и добре обучени медицински лица. Гостът изразява своята надежда, че, излизайки от залата, гостите ще съумеят да претворят красивото настроение и в реалния живот.

Събитието ще се проведе на 23 март. С приходите от кувертите ще бъде подкрепено сдружение "Педиатри за бъдеще".

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20