Характерният вкус на България и неговата връзка с културно-историческото наследство у нас е ресурс за развитието на регионите. Кулинарният туризъм най-често е съпътстващо преживяване, свързано с консумация на локални хранителни продукти. Дегустация, опознаване на производствените процеси, състезания, демонстрации – това са дейности, свързани с този вид туризъм. В "Нашият ден" проф. Вера Николова говори за същността, ценностите и бъдещето на кулинарното наследство на България.
Авторът на книгата "Кулинарният туризъм в България" заявява, че страната ни не е позната на света като кулинарна дестинация, а притежава потенциал за развитие в тази посока. Кулинарният туризъм има принос към другите форми на туризъм. Той е пряко свързан с културата, местното гостоприемство и атрактивността на дадено място, обяснява проф. Николова.
За съжаление трудно се конкурираме с наложените световни тенденции, тъй като търсенето на местни продукти е свързано с големи проблеми – те трудно достигат до пазара или изобщо липсват. Къщите за гости, традиционните ресторанти, семейните ферми не могат да задоволят цялата потребност от тези продукти. Проф. Николова обръща внимание, че в този процес роля играят и рестрикциите на Българската агенция по храните, някои от които са съобразени с европейски забрани за безразборно предлагане на домашни продукти на пазара. Изчезват и традиционни породи животни, добавя проф. Николова – без тях производството на характерни месни и млечни продукти става невъзможно.
Фермерските пазари, кулинарните събития, фестивалите и изложенията са начин за популяризиране на кулинарните традиции на страната. За опазването на местния вкус проф. Николова казва: "Много е важно съхранението на кулинарните традиции и техните носители. Хората си отиват – остават рецепти някакви, но доколко остават продуктите. Променя се много голяма част от местното гостоприемство и от вкусовите характеристики. Предаването от поколение на поколение е много важно."
Професорът очертава някои видове туристически дестинации и посочва световните кулинарни тенденции, към които и България се присъединява. Бързата кухня тя определя като потребност на съвременния свят. Българската кухня не е бърза кухня. В нея се готви на око и за удоволствие, а най-важно е общуването, казва проф. Николова.
Повече по темата чуйте в звуковия файл:
В предаването "Време за наука" гостува доц. Боряна Ангелова-Игова , която споделя своите впечатления и анализи за настоящото състояние на спорта в България. Тя изразява оптимизъм, като отбелязва, че изминалата година е била изключително успешна от спортна гледна точка. Карлос Насар: Чакат ме нови предизвикателства, изтощен съм от емоции..
Децата и техните права често остават на заден план, когато става въпрос за климатичната криза. Според Иван Куцаров от мрежата за гражданско действие "БлуЛинк", именно този аспект е във фокуса на новия проект "Околна среда, права и деца". В интервю за предаването "Време за наука" той обяснява как климатичните проблеми и правата на децата са тясно..
В навечерието на коледните и новогодишни празници в предаването "Нашият ден" гостува заместник-кметът по финанси на София Иван Василев. В рамките на разговора се обсъждат постигнатото през изминалата година, нерешените проблеми и предстоящите задачи за 2025 г. "Работата за София е привилегия", казва Василев и изразява своята мотивация да..
В рубриката "Темата на деня" дискутирахме развитието на партньорството на България с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) през изминаващата година и какво предстои в следващите етапи от сътрудничеството ни. Специален гост в студиото беше Мануела Несъл , директор на ЕБВР за България, която разкри ключови данни, проекти и..
Неотдавна Китайският културен институт в София бе домакин на изключително интересно събитие, събрало представители на културната общност, дипломати, общественици и всички, които проявяват интерес към българо-китайския културен и бизнес обмен. Поводът бе представянето на книгата „Съвременното китайско общество – устройство и начин на живот“...
Обичам пица, харесвам италианския футбол, обожавам Венеция и Таормина; встрастен съм в мелодиката на Нино Рота и маестро Мориконе, имам лични истории със..
На 20 декември от 19.00 часа Симфоничният оркестър на Българското национално радио отново предлага на почитателите на високото изкуство програма, която..
Животът е движение от въпрос към отговор и… отново към въпрос. Може би затова, когато зрителите потърсят " Отговор на всички въпроси " в едноименния..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg