Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулинарният туризъм в България

Снимка: Pixabay

Характерният вкус на България и неговата връзка с културно-историческото наследство у нас е ресурс за развитието на регионите. Кулинарният туризъм най-често е съпътстващо преживяване, свързано с консумация на локални хранителни продукти. Дегустация, опознаване на производствените процеси, състезания, демонстрации – това са дейности, свързани с този вид туризъм. В "Нашият ден" проф. Вера Николова говори за същността, ценностите и бъдещето на кулинарното наследство на България.

Авторът на книгата "Кулинарният туризъм в България" заявява, че страната ни не е позната на света като кулинарна дестинация, а притежава потенциал за развитие в тази посока. Кулинарният туризъм има принос към другите форми на туризъм. Той е пряко свързан с културата, местното гостоприемство и атрактивността на дадено място, обяснява проф. Николова.

За съжаление трудно се конкурираме с наложените световни тенденции, тъй като търсенето на местни продукти е свързано с големи проблеми – те трудно достигат до пазара или изобщо липсват. Къщите за гости, традиционните ресторанти, семейните ферми не могат да задоволят цялата потребност от тези продукти. Проф. Николова обръща внимание, че в този процес роля играят и рестрикциите на Българската агенция по храните, някои от които са съобразени с европейски забрани за безразборно предлагане на домашни продукти на пазара. Изчезват и традиционни породи животни, добавя проф. Николова – без тях производството на характерни месни и млечни продукти става невъзможно.

Фермерските пазари, кулинарните събития, фестивалите и изложенията са начин за популяризиране на кулинарните традиции на страната. За опазването на местния вкус проф. Николова казва: "Много е важно съхранението на кулинарните традиции и техните носители. Хората си отиват – остават рецепти някакви, но доколко остават продуктите. Променя се много голяма част от местното гостоприемство и от вкусовите характеристики. Предаването от поколение на поколение е много важно."

Професорът очертава някои видове туристически дестинации и посочва световните кулинарни тенденции, към които и България се присъединява. Бързата кухня тя определя като потребност на съвременния свят. Българската кухня не е бърза кухня. В нея се готви на око и за удоволствие, а най-важно е общуването, казва проф. Николова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25