Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Великият Гетсби" – нов балетен спектакъл на Софийската опера

В навечерието сме на премиерата на балетната постановка по романа на Франсис Скот Фицджералд "Великият Гетсби" с музиката на седем велики американски композитори, под режисурата на хореографа Лео Муич, в Софийската опера и балет.

Световнопризнатият хореограф Лео Муич поставя "Великият Гетсби" на софийска сцена след огромния успех на постановката в Словенския национален оперен театър в Любляна през 2019 г. 

Музикалният образ на това представление е вдъхновен от живата, динамична и космополитна енергия на изключителните американски композитори. Лео Муич сам подбира музиката, която включва композиции от Джордж Гершуин, Самюел Барбър, Бени Гудман, Ленард Бърнстейн, Филип Глас, Глен Милър и Джордж Уайтфилд Чадуик.

Франсис Скот Фицджералд описва 20-те години на ХХ век като зрелищна картина от "Ерата на джаза" и в романа си "Великият Гетсби" пресъздава вълнуваща история за бляскавия свят и разточителния живот на американската висша класа, но също и за мистериозен богат мъж, който става жертва на любов и убеждения.
След грандиозния успех на постановката "Ана Каренина" Лео Муич за втори път работи с балетната трупа на Софийската опера.

Премиерата на "Великият Гетсби" е на 12 април в Софийската опера и балет. Представленията са само седем – 12, 13, 14, 25, 26, 27, 28 април.

Спектакълът "Великият Гетсби" е с музика от запис!

Чуйте разговора с премиер-солиста Никола Хаджитанев в звуковия файл.

Снимки – Софийска опера и балет

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътищата на Вера Немирова към Рихард Вагнер

Вера Немирова, едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа, постоянен гост-режисьор на Държавната опера във Варна, ще представи днес, 9 юли  в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер.  Нейното пристрастие към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които..

публикувано на 09.07.24 в 16:16

Народният театър "Иван Вазов" с изложба и постановка за 174 години от рождението на Иван Вазов

Днес се навършват 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Народният театър, който носи името на писателя, отбелязва годишнината с изложба и постановка.  Драматургът на театъра поетесата Мирела Иванова е организатор на експозицията "Иван Вазов и Народният театър", която се открива днес, 9 юли, в..

публикувано на 09.07.24 в 16:05

"Рождественски камбани" на д-р Стефан Мачев

Стефан Мачев е лекар, завършил медицина в Хумболдовия университет в Берлин, където защитава докторат в Института по съдебна медицина с отличие.  Завръща се в родината и работи в Националната кардиологична болница, като има признати специалности по ангиология, вътрешни болести и образна диагностика.  Пише стихове от младежката си възраст, като е..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Какво представя проектът "Дипломантите"?

Дипломирането, момент, който всички студенти очакват с нетърпение, но когато всъщност настъпи момента идва място на една носталгия за отминалите години и един страх какво следва след това. За втора поредна година проектът на Националната художествена академия "Дипломантите" дава възможност на завършилите студенти от всички специалности да представят..

публикувано на 09.07.24 в 14:51

За музикалната поема "Рилският пустинник" и нуждата от духовна храна

По повод 100-годишнината от освещаването на храм-паметник "Св. Александър Невски" на 26, 27 и 18 юли пред Патриаршеската катедралата ще бъде представен концерт-спектакълът "Рилският пустинник".  За духовната музикална поема и необходимостта от духовен компас в едно смутно време в "Нашият ден" говори отец Кирил Попов – композитор, диригент,..

публикувано на 09.07.24 в 11:13