Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Философия на смеха: От Хераклит до модерността

Д-р Петър Пламенов: Хуморът е борба за точната мяра

| обновено на 01.04.24 в 09:16
Снимка: Pixabay

На днешния 1 април в рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" имаме специален гост – д-р Петър Пламенов, изследовател в областта на философията, естетиката и литературознанието.

Д-р Пламенов започна с цитат от мъдрата мисъл, която казва, че човек е оцелял, защото се е смял. Той сподели интересното противопоставяне между философите Хераклит и Демокрит по отношение на чувството за хумор. Хераклит е наречен "плачещия философ", който виждаше трагичния аспект на човешкия живот, докато Демокрит, със своя жизнерадостен характер, представяше живота като комедия. В този контекст д-р Пламенов коментира, че хуморът е от съществено значение за познаването на себе си и се проявява във взаимодействието с други хора.

д-р Петър Пламенов

Той обаче изрази загрижеността си по повод модерната ситуация, където смехът изглежда загубва своята искреност и значимост. Според него съвременното общество е изправено пред недостиг на смях и истинска радост, като често се нарича "време без смях". Д-р Пламенов обясни, че това може да се дължи на нарастващата нарцистичност на обществото.

"Хуморът винаги е целебен, той помага на душата да опознае сама себе си. Той се появява тогава, когато се намираме сред други човешки същества. Съмнявам се, че бихме могли да се смеем, ако сме сами. Доста по-различни са нещата в модерната ситуация, живеем в едно доста тъжно време, защото вече не умеем да се смеем искрено, истински и от сърце. Прави са онези, които казват, че постмодерността е време, както без сълзи, така и без смях. Ако погледнем какво се случва в киноизкуството и в писането на модерни комедии, и изобщо какво се случва в усета за смях, ще се окаже, че това е така, нашето време е много нарцистично и самодоволно, но нарцис не може да се надсмива над себе си, той може само да скърби. Тръшкаме се, че не можем да си купим таблет и нова кола например…", посочва той.

Въпреки това, 1 април е ден, който ни напомня да гледаме на живота с по-ведро сърце и по-лека душа. Той призова да ценим хумора като борба за точната мяра и да имаме истинско достойнство като хора.

„По някакъв начин ние трябва да имаме истинско достойнство, но това не означава да си горделив или нарцистичен, а означава да знаеш, че си човек. Да си точно на своето място и в своята мяра. В крайна сметка хуморът е една борба за точната мяра“, каза той.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


Снимки: petarplamenov.blogspot.com, Pixabay
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10

"Самоопределения на скулптурата" на "Шипка" 6

По случай своята 70-годишнина известният  художник, артист и скулптор Иван Русев предложи на своята публика, колеги и приятели изключително интересен проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата в днешно време.  В галерията на СБХ на "Шипка" 6, на целия първи етаж се представя иновативната експозиция, посветена на 70-годишнината на..

публикувано на 26.07.24 в 18:40

"Среща в Бургас" с музиката на Георги Милтиядов

Плевенската филхармония кани публиката на Бургас на 29 юли в Спортната зала на града, където ще има концерт-спектакъл с музиката на Георги Милтиядов . Спектакълът "Среща в Бургас" включва имената на изпълнителите:  Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Цветан Недялков, Невена Пейкова, Квартет "Белканто" и др. Режисьор е Христо..

публикувано на 26.07.24 в 17:58