Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

52-ри рожден ден на Музея на хумора и сатирата!

Кин Стоянов: Това не е просто музей!

| обновено на 01.04.24 в 10:21

На Деня на шегата, в Дома на хумора в Габрово, е налице пълна програма за празничното настроение. 1 април е по-специален от всякога! Музеят отваря врати за своята 52-ра годишнина и е подготвил празнична програма за почитателите на изкуството през целия ден.

Светлана Михайлова от музей на хумора споделя, че всеки е добре дошъл, а входът е свободен. "Подготвили сме празнична програма," казва тя. "От 9:00 часа обявихме името на нашия нов музеен любимец - едно коте с височина 2,5 метра, което се появи към края на миналата година. Имахме конкурс за неговото име и гласуване. Котето е авторска работа на наша колежка и решихме, че е необходимо да имаме нещо, което да радва както малки, така и големи."

След това започва първото детско ателие за деня, като от 10:00 часа е предназначено за най-малките посетители. Това ателие е подходящо за деца от детската градина до четвърти или пети клас. Но веселието не спира само до децата, защото има забавления и за по-възрастните посетители.

Чуйте в звуковия файл. 

Директорът на програма "Христо Ботев", Кин Стоянов, е свидетел на раждането на Дома на хумора и сатирата в Габрово. В ефира на предаването той сподели своя опит. Стоянов споменава, че когато е бил на 14 години, се запознава с първия директор на Фестивала - Стефан Фъртунов, който често гостувал при баща му, тъй като цялата концепция на Дома се развила точно по това време.

"Стефан Фъртунов, освен един много интересен концептуалист и визионер, създаде нещо уникално," казва Кин Стоянов.

"Няма подобен дом в света, защото това не е просто музей. Това не е просто място за контакти. Този дом се роди със своята философия още през 1972 година. Но той беше и смел човек. Той покани да участват в Дома двама преследвани сатирици - Радой Ралин и Борис Димовски. По това време те бяха уволнени заради книгата "Люти чушки". Той не само успя да ги привлече, но и успя да убеди партийните величия в това, оказа се и голям културен дипломат."

В допълнение Кин Стоянов споделя и важността на сатирата, като я определя като полезна и необходима. Тя, според него, е най-големият възпитател на политическата класа.

Чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
арх. Здравец Хайтов

105-годишнината на Хайтов се отбелязва с поредица от филми и изложба

С прожекция на поредица от филми в кино "Одеон" и изложба илюстрации на "Диви разкази" започват инициативите по отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. Националното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" предложи на своите ученици да направят илюстрации по "Диви разкази", по идея на фондация "Памет". Предстоящата..

публикувано на 12.05.24 в 09:15

Летящите разкази на пилота Йордан Колев

Разкази с 35 000 фута под крилата събира летецът и пилот Йордан Колев в новата си книга, озаглавена  "Двойното дъно на пилотския куфар".  Колев е известен на българските читатели с пътеписа "От Рио до Кейптаун" и с романите "Лабиринт", "Пазителят и Кобрата" и "Кацането". "Човек си носи багажа навсякъде по света. В името на безопасността на..

публикувано на 11.05.24 в 11:09
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41