Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Попова: За да се обезпечи тази липса на граничен контрол при преминаване, служителите изпълняват така наречените компенсиращи мерки

Летище София в Шенгенското въздушно пространство

Хесус Кабайеро: Първите пътници вече се увериха, че без минаване на паспортен контрол нещата стават доста по-бързо

Снимка: Летище София

Влизането ни в Шенгенското пространство по въздух и вода от полунощ на 31 март означава отпадане на граничните проверки в останалите държави членки на Шенген.

Чуйте как реагираха хората на променените условия на летище София в анкета, изготвена от репортера Теодора Церовска: 

Летище София вложи над 2,5 млн. лв. в трансформиране на системите си за преминаване на пътници. Как се променя разпределението на полетите и терминалите след въздушния Шенген – отговаря Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на летище София.

Кабайеро първо поздравява България за приемането ѝ в Шенгенското въздушно пространство. "Първите пътници вече се увериха, че без минаване на паспортен контрол нещата стават доста по-бързо. Пести се време и при заминаване, и при тръгване, което означава повече удобство. Новата автоматизирана система за проверка на бордните карти ускорява трикратно времето за проверка", заявява той.

Подготовката в последните три месеца е била интензивна, като са преминати редица проверки и изпитания на системата, за да бъде одобрена България за навлизане в Шенгенската въздушна зона. По отношение на дигитализацията и навлизането Кабайеро е на мнение, че това са неизбежни процеси, стартирани от екипа на летище София много по-рано. Амбициите са големи и свързани с осигуряването на плавно и удобно преминаване, отговарящо на най-високите стандарти в света, казва изпълнителният директор на летището. По думите му положителните ефекти от Шенген ще се усетят бързо – това говори опитът на другите държави членки.

Кабайеро съобщава, че е предвидено разрастване на летището – подготвя се отварянето на трети терминал, нови гейтове, повече гишета за check-in, автоматизация и дигитализация. Сред приоритети са декарбонизацията и интегриране и облагородяване на пространството.

"Летищата са местата, където хората формират първото си впечатление за страната, тъй че съзнаваме отговорността, която носим в това отношение", казва Хесус Кабайеро. 

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 

Началник сектор "Гранични проверки" в ГДГП, Катя Попова смята, че приемът във въздушното пространство на Шенген със сигурност улеснява много пътниците. 

"Предизвикателство представлява навикът на гражданите да пътуват по този начин, който е по-различен, и да имат предвид, че някои от задълженията при пътуване остават, а те са свързани със задължението за носене на документ за самоличност, както и задължителната проверка за сигурност, през която преминават. За да се обезпечи тази липса на граничен контрол при преминаване, служителите изпълняват така наречените "компенсиращи мерки". Има полицейски проверки, които целят да предотвратят възможните заплахи за обществената сигурност и презграничната престъпност. Всички пътуващи трябва да имат готовност за извършване на една такава полицейска проверка, която започва с представяне на документ на самоличност. Ние имаме изведени предварително рискови профили, на базата на които служителите определят кои лица ще бъдат проверени, но и чисто случаен принцип също може да бъде приложен", заявява граничният служител. 

Коментара чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо работим, или работата като житейски и ценностен избор

В своята ежедневна рутина работата изпълнява роля, която е далеч по-сложна от простото изкарване на прехраната. Тя е източник на смисъл, идентичност и социално влияние. В рамките на предаването "Нашият ден", четири различни събеседника - юрист и психолог, книгоиздател и музикален продуцент, имигрант и антрополог , споделят своите уникални истории и..

обновено на 01.05.24 в 11:15

Професия устен преводач: поглед отвъд думите

Като във всички отношения – между хората, между изкуствата, между световете в нас и извън нас, между това, което е тук, и това, което го няма – човек трябва да загърби егото си, за да осъществи истински контакт. Така е и в превода. Едва когато проявиш готовност да не гледаш с лице към собственото си его, би могъл да вникнеш в нечий чужд свят и да го..

публикувано на 30.04.24 в 13:10

Предстои 11-a Академия за иновации

Иновациите, като двигател на напредъка, неизменно водят към подобрение на живота в обществото и стимулират икономиката на държавите. В противоположност, деновациите, тези технологични маловъведения, имат потенциал да влошат състоянието на обществото и да създадат застой в икономическото развитие. Разговорът с Леона Асланова, един от организаторите..

обновено на 30.04.24 в 12:16
Антония и Стефан с водещата Мария Мира в студиото на

Игри в Замъка

Антония Дончева и Стефан Караманов печелят вниманието на публиката, независимо от сцената, мястото или обкръжението. Двамата са с поне ход напред, с уважение и точна преценка за противника в играта. Като двойка в живота, бизнеса и творчеството – Антония и Стефан създават своя Замък за настолни игри и привличат отбрана публика. Последната познава..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36