Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легенди от Делиормана оживяват в спектакъл на Разградския театър

Драматичният театър "Антон Страшимиров" в Разград тръгна на априлско турне със спектакъла "Щъркелите на Делиормана".

Драматизацията и постановката са дело на Надя Асенова, която е обединила в спектакъла три разказа на д-р Хасан Ефраимов – "Карасинанският вятър", "Делиорманска пролет" и "Волският рог".

Идеята идва от директора на Разградския театър Таня Карбова, която залага в концепцията си да има един театрален проект, който да съответства повече на факта, че два етноса съжителстват в този регион, разказа в "Артефир" режисьорката Надя Асенова.

"Беше много любопитен процес за мен, аз тръгнах леко предубедена, защото не го усещах като "най-моето нещо", но в крайна сметка открих толкова човещина и толкова неща, които свързват българи и етнически турци, колкото досега не бях виждала в други материали.


Били ли сте в Делиормана? Приказно е: луната е огромна,
природата е омагьосваща, а хората… Ето, за хората е нашето представление.

Това са три легенди,които разказват за любовта, за предателството, за грешките, за добрите дела, но най-вече за надеждата".


В представлението участват Камен Иванов, Иван Иванов, Веселин Борисов, Бисер Маринов, Евгени Стефанов, Николай Сяров, Яцек Янков, Гюнеш Моканов, Зехти Бамов, Таня Карбова, Ралица Нейкова, Виолета Желязкова, Цветана Радушева, Невена Денчева, Росица Кехайова, Евгени Марков, Ивайло Сяров, Иво Стоянов.

Сценографията и костюмите са на Тодор Райков, музикалната обработка е на Лия Иванова, сценичен бой – Камен Иванов.


Публиката в София може да гледа спектакъла "Щъркелите на Делиормана" на 10 април в театър "Българска армия" и на 15 април в театър НАТФИЗ.

Следващите спирки от турнето на Разградския театър са:

17 април – Кърджали,ТМЦ
18 април – Стара Загора, Държавен куклен театър
20 април – Тръстеник, НЧ "Христо Ботев-1925"

Снимки: ДТ "Антон Страшимиров"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът на Веско Велев

Художникът Веско Велев, изключително разпознаваем автор, представя самостоятелната си изложба в галерия "Българи". Експозицията се нарича "Празникът", с препратка към християнските празници и включва живопис, скулптура и керамика. Веско Велев създава своите произведения в естествена среда – природата на Кърнаре и Дълбок Дол. Те са естественото..

публикувано на 01.05.24 в 16:16

Обявиха номинациите за Аскеер

На 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за 33-ти път ще бъдат връчени почетните награди от артисти за артисти на фондация "Аскеер" в театър "Българска армия". Всички номинирани представления са имали премиери в периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. Церемонията по връчването на наградите е съпроводена и..

публикувано на 01.05.24 в 15:53
Момчил Карамитев (вляво) и Емил Янев

Апостолът на Доброто

В епизод 541 "Трамвай по желание" отново се насочва към личността на големия актьор Апостол Карамитев. Повод този път е новоиздадената книга "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев. "Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той..

публикувано на 01.05.24 в 11:15

Венцислав Занков с Тренировки "Изходи:- упражнения 2024"

В Hostgallery - София се открива самостоятелната изложба на Венцислав Занков "Тренировки "Изходи:- упражнения 2024". Експозицията е неочакван завой и изход от традиционните за Венцислав Занков през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, както и опит за намеса и коментар на "социалното". С най-новата си..

публикувано на 01.05.24 в 10:07

Интерпретация чрез светлинно изкуство

С какво ще изненада публиката третото издание на един от най-впечатляващите европейски фестивали на светлините – Lunar? Фестивалът Lunar ще се проведе между 9 май и 12 май 2024 г. в София . Над 20 артисти от цял свят ще разкажат истории, които провокират въображението и изненадат публиката чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни..

публикувано на 01.05.24 в 09:05