Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Играта на асоциации в детската литература

Пирина Воденичарова разказва за предизвикателствата пред новосъздаденото детско издателство

Снимка: Pixabay

Детската литература е много интересно поле, на което хората могат да си играят, защото тя взема от живота, от средата на децата, от психологията ни. В нея има много визуалното изкуство, но преди всичко има безкрайна философия. Много абстрактни понятия и послания. Неща, които човек в началото пропуска, след това ги разбира, а накрая и ги преоткрива. С нея всъщност цял живот играем на асоциации. В крайна сметка през книгите опознаваме себе си, при това още от малки. Децата избират книгите си в зависимост от това какви са техните битки на деня, смята Пирина Воденичарова.

Тя е основателката на най-голямата общност за детско четене "Нито ден без книжки". В нея е събрала 45 хил. последователи, хора със сходни ценности и желания, които горят за детските книги. Пирина е носител на наградата "Рицар на книгата", организатор е на първия Фестивал на детската книга, който се проведе в края на март. През декември 2023-та тя беше в селекцията на Forbes "30 под 30" в категорията "Култура, изкуство и медии", а няколко месеца по-късно вече има собствено издателство за детска литература. От известно време нейният "Книгозавър" диша сред читателите си.

Всичко тръгва от първата книга, тя според Пирина Воденичарова е пътеводната звезда на издателя, спрямо която той се опитва да расте.

"Стъпката беше аз да си повярвам, че имам капацитета да избера качествена детска литература за децата в България, защото да издаваш детски книги, е огромна отговорност. Не всяко нещо, което се появява на пазара и е за деца, е добро за децата. А да мислим за благополучието на нашите деца, ми се струва една мисия от първостепенна важност. Това все пак е бъдещето ни", каза в "Какво се случва" издателката. Тя е на мнение, че сцената на детската литература се надгражда всяка година, а най-важна е топлата връзка с читателите.

Една от каузите ѝ, която самата тя смята за всеобща, е да видим в четенето възможност да запазим способността си да се насладим на нещо в продължителен период от време. Особено в днешния забързан свят, в който човек трябва да тренира концентрацията си, за да не изчезне.

"За мен по-важното от това да отгледаме читатели е да отгледаме деца, а съответно след това и хора, които четат за удоволствие – обяснява Пирина. – Четенето за удоволствие е пряко свързано с четенето с разбиране, което пък е свързано с по-аналитичното и критично мислене, а то ни е важно за едно по-добро общество."

И общността "Нито ден без книжки", и издателство "Книгозавър" се появяват от нейната вътрешна нужда за детска литература.

"Никога не спрях да обичам детските книги, те са част от моя живот, от моето детство – казва Пирина Воденичарова и допълва – Аз много вярвам в това, че ако човек има силен вътрешен отговор на въпроса "Защо?", той намира начин как да създаде нещо."

Цялото интервю с нея чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високо във въздуха: вълнуващо пътешествие с хвърчила на "Топлофест"

Ежегодният фестивал "Топлофест" на РЦСИ "Топлоцентрала" на 13 и 14 юли (събота и неделя) ще представи богата програма с творчески работилници за изработване и управление на хвърчила, които ще разкрият тайните на летенето за малки и големи. В събитието със специалното участие на Международния фестивал на хвърчилата Via Pontika Kite Fest..

публикувано на 11.07.24 в 08:05

58-ият Международен кинофестивал Карлови Вари

Завърши 58-ият Международен кинофестивал Карлови Вари. От 1956 г. Карлови Вари е сертифициран с най-високата А категория сред филмовите кинофоруми. От 1994 г. Карлови Вари коренно промени облика си благодарение на актьора Иржи Бартошка (президент) и авторитетната кинокритичка Ева Заоралова (1932-2022), художествен директор). Вече 30 години..

публикувано на 10.07.24 в 17:25

Албена Тодорова, която пише с неудобство и нежност за своя град

"Литературните маршрути" са специално създадените от фондация "Прочети София" градски турове, водени от писатели, поети и изследователи. Днес поетесата Албена Тодорова ще заведе участниците в "кухнята на писането“, за да надникнат в творческия процес на писатели като Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Атанас Далчев. За предстоящия днес в..

публикувано на 10.07.24 в 12:16

"Родопи филм фест" призовава: "Слушай музиката!"

Ден преди откриването на IV Международен документален "Родопи филм фест" (RIFE) в Смолян (11-14 юли) в "Нашият ден" разговаряме с Илина Перянова , режисьор и програматор на фестивала. Тазгодишното издание на "Родопи филм фест" поставя на фокус музиката в нейните вълнуващи кинопроявления под мотото "Слушай музиката!".  "Светът е..

публикувано на 10.07.24 в 11:14

Фотографска изложба на актрисата Джесика Ланг в България

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар" ("Тутси“ 1983 –поддържаща роля, "Синьо небе“ 1995 – най-добра актриса), в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф.  Първата по рода си нейна ретроспектива в България е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва..

публикувано на 10.07.24 в 11:03