Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След протестите срещу златодобив в Божурище: Какво обединява гражданите?

| обновено на 11.04.24 в 11:57
Това е Гого. Той скоро ще навърши 7. Гого живее в село Росоман, а от прозореца му се открива гледка към гората, която ще бъде унищожена.
Снимка: Фейсбук/ НЕ на златодобива в общ. Божурище

В спора за златодобива в близост до населените места разногласията се задълбочават. Протестите на жителите на Западна България срещу планираните златни мини, които биха се намирали недалеч от техните домове, не са само повод за дискусии, но и предмет на сериозни разсъждения от страна на различни експерти и граждани. За да разберем по-детайлно какво е на практика предстоящото предизвикателство и как би могло да засегне общностите в засегнатите райони, се обърнахме към някои от ключовите фигури в спора.

На 18 март жители на Божурище излязоха на протест заради проучвателните дейности и добива на злато на територията на общината.

В интервюта за рубриката "Денят делово" на предаването "Нашият ден", Веселин Денев, администратор на създадената връзка с казуса Facebook група "Не на златодобива в общ. Божурище", Михаил Славчев, общински съветник и активист, както и инженер Георги Андонов, споделиха своите опасения.

"Това, което ни обединява, е желанието да живеем спокойно и в една чиста среда", казаха те. "Не мислим само за нас, а за нашите деца и бъдещите поколения, тъй като ефектът от един такъв рудник ще се разпространява десетки години."

Те подчертаха, че планираната територия за златодобив е значителна – 194 квадратни километра, която засяга части от пет общини. Това включва Божурище, Банкя, Брезник, Сливница и Драгоман. Ако дейностите продължат, територията, която инвеститорът има разрешение за добив, ще бъде още по-голяма. Това създава загриженост за възможните негативни въздействия върху околната среда и здравето на хората.

Един от основните аргументи на противниците на златодобива е свързан със запазването на природните ресурси и биоразнообразието. "Ако това се случи, е неизменен факт, природата ще бъде унищожена, – заявиха те. – Там, където е планирана въпросната проучвателна дейност, всъщност е 100% горска местност. Ако след сондажите инвеститорът пристъпи към добив, тази гора ще изчезне."

Освен това противниците на златодобива изразиха загриженост относно замърсяването на въздуха, което може да бъде предизвикано от открития добив, включително използването на взривове и химически реагенти. Тези процеси могат да доведат до генериране на фини прахови частици във въздуха, което може да има сериозни последици за здравето на хората и околната среда.

Чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 май - отбелязваме Деня на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия.  На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май става..

обновено на 07.05.24 в 10:02
Мануела Малеева

Мануела Малеева: За спорта и личната обществена отговорност

За спорта, темите на деня и личната отговорност на всеки, за да бъде светът по-добър, в "Нашият ден" говори легендарната българска тенисистка Мануела Малеева . Малеева споделя, че в днешно време твърде много теми предизвикват в нея тревожно чувство. Сякаш вече свикнахме с войната в Украйна и агресията на Путин, но всъщност този конфликт..

публикувано на 07.05.24 в 08:54

Светлата седмица от Гергьовден завършва с Тома Неверни

От Светли понеделник на Гергьовден, по нишката на Светлата седмица до Томина неделя и след неделната молитва на папа Франциск с великденското си послание към братята и сестрите от православните църкви, прозвучава: "Не на войната! Да, на диалога!". Гергьовден и родният културен туризъм. Какво предлага България? Какво е празникът на празниците в..

публикувано на 06.05.24 в 19:00

Георги Пеев: Даряването на органи е най-високият акт на хуманност

На връх Гергьовден честитим имения ден на журналиста Георги Пеев, който е гост в предаването "Terra Култура". В предаването той споделя и за вълнуващото си приключение от покоряването на върха Ухуру в планината Килиманджаро, което е осъществено през декември 2023 година. Георги Пеев има две трансплантации - на сърце и на бъбрек. Пеев обсъди..

обновено на 06.05.24 в 12:23

Гергьовден и родният културен туризъм. Какво предлага България?

На връх Гергьовден доц. д-р Соня Алексиева, PR експерт и член на Управителния съвет на Асоциацията за реклама и комуникации в туризма, е гост на предаването "Terra Култура". В него тя представя важността на този ден в българския културен календар и неговата роля за културния туризъм. По думите на доц. Алексиева около 200 000 българи празнуват..

обновено на 06.05.24 в 11:32