Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забравени сграфито пана се превръщат в атрактивно визуално преживяване

| обновено на 12.04.24 в 11:12

Три важни стенописа на известни художници ще се възродят с помощта на 3D мапинг техниката. Проектът Heritage Illuminated, иницииран от млади артисти, цели да акцентира върху творбите на Стоян Илиев, Георги Божилов-Слона и Марчо Караджов, разположени в София, Пловдив и Велико Търново.

Първата инсталация ще бъде представена на 26 април пред входа на Театър „199“ в София. Видеопроекцията ще оживи стенописа "Булгарплод" на Стоян Илиев, придавайки му нова динамика и красота чрез 3D мапинг техниката.

Създателят на проекта, Владислав Илиев, сподели в ефира на “Нашият ден“ за важността на възродяването на културното наследство и усилията за запазването на изчезващите стенописи и фрески. Той подчертава, че инициативата не само възкресява тези произведения, но и ги запазва в дигитална форма за бъдещите поколения.

Проектът не само ще представи 3D мапинг инсталации, но и ще създаде видео арт филм, който да разкрие красотата и важността на сграфито и 3D мапинг техниките.

„Работим с тези пана, монументални фрески, т.нар. “сграфито техники“. Това е една техника, която идва от Италия от ХVI век и всъщност означава “издраскване“. Това са слоеве, които се налагат и посредством това издраскване се образува една рисунка. В последните години забелязвам адски много такива пана“, казва той и допълва:

“Направено е прочуване, в което си вижда, че има над 1200 такива пана, голяма част от тях са изоставени и се рушат по различни причини като частна собственост и саниране. И като екип от хора, които се занимават с визуални изкуства, решихме да обърнем внимание на тези пана и посредством техниката 3D maping, която вече не е толкова нашумяла, решихме да направим едни проект, който да акцентира върху този проблем. Целта е да покаже красотата на тези две привидно различни техники и да отворим един разговор в обществото, свързан със заобикалящата ни среда“.

В допълнение, Владислав Илиев разкрива подробности за другите две творби. Стенописът на Георги Божилов-Слона в Пловдив е посветен на един от  първите книгоиздатели и печатари в страната – Христо Г. Данов, докато тази във Велико Търново, "Апотеоз", е първата напълно реставрирана работа, като самият автор ,Марчо Караджов, е присъствал при реставрацията.

По думите на Илиев проектът цели да акцентира върху важността на културното наследство и да провокира размисъл в обществото относно запазването на културните съкровища. Чрез иновативните технологии и изкуството, Heritage Illuminated подтиква хората да осмислят и разискват различни проблеми, свързани с историята и културата.

Съчетавайки традиционните техники на сграфито със съвременната 3D мапинг технология, проектът се надява да привлече вниманието и интереса на публиката към тези забравени произведения на изкуството.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00