Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихият вулкан в японската литература на ХХ век

Снимка: "Изток-Запад"

Добрата литература е тази, която усеща пулса на живота във всичките му измерения. Японското изкуство е известно с умението си да разказва големите истории без патос, да открива дълбочина в простотата. Но под привидната безстрастност бушува вулкан от творчески заряд и смисъл.

Повод за разговор в "Артефир" с издателя Любен Козарев е новоиздадената антология "Най-добрите японски разкази: Акутагава, Кавабата и други майстори на късия разказ". Сборникът обхваща 60 години от японската литература на ХХ век. В него читателят ще открие както най-знаменитите имена от епохата, като Ясунари Кавабата – единственият японски носител на Нобелова награда за литература – така и по-неизвестни майстори на прозата.

Това не е първият сборник с японски разкази, който Козарев издава. Преди години от печат излиза двуезичното издание "Японски разкази" (на японски и на български), фокусирано върху литературата на Япония от края на XIX век и началото на ХХ век. Това, което силно отличава сегашната антология, освен епохата, е фактът, че разказите в нея са в превод от английски език. Преводач на изданието е Васил Велчев. "Най-добрите японски разкази" всъщност е преведена версия на превърналата се в артефакт в англоезичния свят книга, съставена от Лейн Дънлоп.

"Решихме това да бъде един от особените случаи в нашето издателство, тъй като знаете, че ние работим с най-добрите японисти в България и за нас не беше проблем да поръчаме включително и съставителство, но решихме да излезе този знаменит сборник япоснки разкази", казва Козарев. Консултанти на книгата са японистите Братислав Иванов и Дарин Тенев.

"Смея да твърдя, че предлагаме на българския читател една образцова антология на най-добрите японски разкази на ХХ век", заявява издателят, който вярва, че книгата дава един добър поглед върху специфичната атмосфера на отминалата епохата – от носталгично-традиционния свят на Кафу Нагаи до модерната "Покана за самоубийство" на Джуничи Ватанабе.

Повече за разказите в антологията и работата върху литературното оформление на книгата – чуйте в звуковия файл:  

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да поЧетем" за четвърти път на площад "Славейков"

Ежегодната инициатива "Да поЧетем" преобразява емблематичния площад "Славейков" в нестандартна културна сцена в чест на 24 май за четвърти път. Богатата програма от литературни, образователни и културни събития очаква посетители от всички възрасти, за да представи разнообразните начини да се радват на българската писменост и творчество...

публикувано на 23.05.24 в 16:48

Пролетният панаир на книгата започва на 24 май

Традиционният Пролетен панаир на книгата, организиран от Асоциация "Българска книга", се завръща за поредна година, за да зарадва жителите и гостите на София. Тази година събитието ще започне на 24 май. Панаирът ще бъде разположен в градинката пред НДК, където над 140 издателства ще представят избрани заглавия на площ от над 1500 квадратни метра...

публикувано на 23.05.24 в 16:30
Елка Златева и Славия Бърлиева

Изложбата "За Кирил и Методий някога и сега" е открита в София

Експозицията е разположена в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларго София) и е част от програмата на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий" на Съвета на Европа, чиято годишна асамблея се провежда в столицата ни. "Кирило-Методиевската традиция е наистина един европейски феномен, който, въпреки опитите през различни..

публикувано на 23.05.24 в 11:47

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift , изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни) , което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" . Повече за..

публикувано на 23.05.24 в 09:17