Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Петър Петров: Изготвяме Атлас на недвижимите културни ценности в България

18 април – Международен ден на историческите места и паметниците на културата

18 април е Международният ден на историческите места и паметниците на културата и се отбелязва от 1984 г. Неговата цел е да повиши осведомеността за многообразието на културното наследство, опазването и уязвимостта на световните забележителности.

Всяка година честванията са под знака на различна тема. Тази година вдъхновителят на идеята ИКОМОС (Международният съвет паметниците на културата и забележителните места) избра темата за запазването на автентичността на обектите в условията на бедствия и конфликти. 

"В Националния институт за недвижимо културно наследство работим за привеждане на института в състояние, за да може да изпълнява своите функции", заявява в предаването "Следобед за любопитните" директорът арх. Петър Петров. През последната година в института са постъпили десетина млади експерти, но ще се работи за повишаване на тяхната подготовка, допълни той. В тази връзка се работи съвместно с френски архитекти, които ежемесечно идват в България, това са контакти от 24 години и до края на настоящата година, това ще се превърне в част от академичната програма, допълва арх. Петров. 

Предстои създаването и на нови дирекции в института, за да може пълноценно да се изпълняват поставените задачи. Ще се създадат дирекции за мониторинг на световното и на националното наследство, уточнява директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство. Чрез този мониторинг ще се установяват проблемите навреме и с много по-малко загуби, средства и усилия върху оригинала се правят съответните намеси. 

От половин година в института работят върху изработването на Атлас на недвижимите културни ценности в България, която ще се попълва години наред и това ще даде полезна информация и на специалисти и туристи, съобщава арх. Петров. Дарената през 1957 година стара сграда на Националния институт за недвижимо културно наследство отново е владение на института.

Повече за приоритетите на Националния институт за недвижимото културно наследство у нас, за културния обмен между държавите за опазване на културното наследство на Балканите, чуйте в звуковия файл. 

Снимка – Национален институт за недвижимото културно наследство

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител

В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор..

публикувано на 01.05.24 в 18:05

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50