Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите от ЛТУ канят на Седмица на ландшафтната архитектура

4
Снимка: bansko.bg

От 2006 година април се отбелязва като световен месец на ландшафтната архитектура, а в София от 22 до 26 април студенти от 5 курс от Лесотехническия университет организират традиционната "Седмица на ландшафтната архитектура".

От 2009 г. винаги през април бъдещите ландшафтни архитекти заедно със свои преподаватели и с представители на професията показват уменията и знанията в различни дейности, в които могат да се включат и обикновени граждани.

Този път седмицата на Ландшафтната архитектура ще се проведе в четвъртата седмица на април в централната сграда и в двора на ЛТУ.

През петте дена ви очакват вълнуващи работилници и лекции, посветени на работата със скандинавски мъх, интериорното и покривното озеленяване, поддържане на централна градска част, декоративни настилки и други.


В понеделник (22 април) от 14.30 ч. в зала "Мако Даков" в централната сграда ще бъдат връчени наградите в конкурса "Споделено и зелено" – за студентски проект за интериорно озеленяване на сградата на библиотеката на ЛТУ, във вторник си заслужава да посетите работилницата "Как да привлечем повече птици около нас" с начален час 14.30 в зала 408. В сряда ще се състои награждаването в конкурса "Дървесен вид на годината" – в зала 501 от 13.15 часа.

В четвъртък на 25 април програмата е интересна и за неспециалисти, тя включва:
• от 10.00 до 11.30 ч. лекция "Голф проекти и ландшафтна архитектура",
• от 12.30 до 13.30 ч лекция "Интериорно озеленяване на бъдещето"
• от 14.30 до 16.00 ч. Ландшафтен куиз – игра-викторина с награди.

А в петък от 10.00 до 11.30 ще се проведе конкурсът "Покривно озеленяване". На него ще бъдат представени студентски проекти и след това специализирано жури ще награди отличилите се.


Всички дейности в четвъртък и в петък ще се проведат в зала "Мако Даков".

Повече за идеята на Седмицата на Ландшафтната архитектура ще научим от доц. д-р Елена Драгозова, зам.-декан на ЛТУ и преподавател в специалност "Ландшафтна архитектура".


За акцентите в програмата на Седмицата на ландшафтната архитектура разказва Елис Басриева – петокурсничка в специалност "Ландшафтна архитектура".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10