Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пластмаси, текстил и депозитни системи – можем ли да опазим планетата?

| обновено на 22.04.24 в 12:35
Снимка: Ани Петрова

В чест на Международния ден на Земята предаването "Нашият ден" покани Десислава Стоянова от сдружение "За Земята", за да сподели някои мисли относно важността на този празник и неговите цели.

Тя ни напомни за историята на този ден, който е бил установен през 1970 г. в САЩ и Канада, а през 1990 г. е признат като международен. България, с удоволствие, се е присъединила към това движение. Целта на празника е да се създаде глобално движение за опазване на околната среда, с участието на хиляди партньори от целия свят.

За тази година фокусът на инициативата е върху пластмасите и тяхното влияние върху здравето на хората и планетата. Изразена е необходимостта от намаление с 60% на производството на пластмаси до 2040 година.

Десислава Стоянова от сдружение "За Земята" сподели, че те се фокусират върху кампании за нулеви отпадъци и се борят с микропластмасата, която се намира във всякакви среди – от океаните до майчиното мляко. Една от техните ключови инициативи е въвеждането на депозитна система, която вече е успешна практика в Европа.

Освен това, тя подчерта важността на преизползването, като посочи, че текстилните отпадъци са сериозен проблем и че преизползването на дрехи е по-добра опция от тяхната закупуване. Те организират инициативи като "Пролетна миграция на дрехи", където хората могат да обменят дрехи вместо да купуват нови.

В тази връзка тя спомена акцията, която ще се проведе днес в кафенето на театралната академия – КЕВА, където се организира инициативата – “Пролетна миграция на дрехи“. Тя ще се осъществи от 17:30 до 20:00 часа на днешния 22 април. Всеки може да донесе до 10 броя дрехи или книги. Целта е да се направи обмен, а не да се закупуват нови дрехи.

Накрая, за да отбележи юбилея си, сдружението "За Земята" планира почистване в Национален парк "Рила". Това е само едно от многото действия, които те предприемат, за да направят света по-чист и по-здравословен за всички нас.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10