Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Снимка: Иван Дончев

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата на Бина Харалампиева.

Предателство, любов, жажда за отмъщение и надежда за изкупление са само част от ключовите елементи в тази завладяваща адаптация на класическия роман. Сюжетът разглежда Франция от 19-и век. За въпросите в него и за предизвикателствата в това представление, споделя актьорът Ахмед Юмер:

"Аз съм много щастлив, че работих с този екип. За пръв път работя с Калин Врачански и той много ми помогна и с фехтовката, защото аз имам такава задача в моя персонаж. Актьорски също се мисли как литературните средства се предават на театрална сцена.

Представлението "Граф Монте Кристо" по класиката на Александър Дюма поставя на сцената въпросът за отмъщението, властта, любовта. "Омразата е в дъното на абсолютно всичко", казва режисьорката Бина Харалампиева по повод представлението. А Ахмед Юмер твърди, че е неизбежно да се търси във всеки човек и въпросът за ниските страсти. Всеки притежава и добро, и зло.

След отмъщението и омразата, следва и времето за прошка, има ли място на сцената, ще разберете, ако гледате "Граф Монте Кристо" на 24 април на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев".


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Агушевите чифлици – живопис, илюстрации и видео от Красимир Ризов

"Отколе имяло… (Имало едно време…)" е проект на Красимир Ризов с художествено съдържание, което предлага изживяване, кратко пътуване извън настоящия момент в друго време на красиво, далечно място, в което се е строило дълго време с много практична мисъл, естетика и труд високо в Родопи, където се намират Агушевите чифлици. Ансамбълът от живопис,..

публикувано на 02.08.24 в 16:40
Фантомът на операта

Стари сюжети актуално – Фантомът на операта

В редакция "Хумор и сатира" усещаме работата като почивка, затова и през август няма да спираме с почивката. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще си отдъхнем със: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Велко Кънев, чийто рожден ден отбелязваме през седмицата. "Истинските новини" –..

публикувано на 02.08.24 в 16:25

Збинек Баладран, Рикардо Арена и Емре Хюнер гостуват на Института за съвременно изкуство

Проектът "Суперпозиции" е инициатива на Института за съвременно изкуство в София. Целта му е да предложи сложна мрежа от аудиовизуални проекти и инсталации на артисти, които отразяват чрез своите практики идеята за съвместен живот, съвместно създаване, обитаване като колективност, припомняйки общи скрити спомени, измисляне на външни пространства и общи..

публикувано на 02.08.24 в 16:18

Нов брой на академичното списание Studia Litteraria

Излезе нова книжка на периодичното издание на Института за литература при БАН Studia Litteraria Serdicensia. В поредицата се отпечатват годишно няколко списания, които са на свободен достъп онлайн и в ограничен хартиен тираж.  Това са предимно тематични броеве с текстове от научни конференции на Института и други изследвания с литературна и..

публикувано на 02.08.24 в 15:15

Започва лятното турне на Б.Т.Р.

На 2-ри август във Варна е първият концерт от лятното турне на Б.Т.Р. Той е в Летния театър, а музикантите ще зарадват феновете си с най-доброто от музиката си за последните 30 години. Финалът на турнето "30 години Б.Т.Р." е в зала 1 на НДК в София на 20 ноември . 30 години – плашат или  вдъхновяват? Как започва всичко за най-успешния вокал..

публикувано на 02.08.24 в 14:42