Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 април: Международен ден на джаза

ООН отбелязва 30 април като Международен ден на джаза от преди 12 години. Предложението за тази дата идва от българската Ирина Бокова, която по това време е генерален директор на ЮНЕСКО. Целта на този специален ден е да обедини различни общности, музиканти и почитатели на джаза от цял свят, които да се съберат и да празнуват неговото безценно културно наследство.

Един от българските представители на джаза е Невена Григорова, певица и барабанистка в групата Wet Pebbles. В рубриката "Епизоди от живота“ на предаването "Нашият ден“ тя споделя, че за нея джазът е нещо много специално, свързано със свобода и импровизация, както и със срещи с интересни хора. За Невена джазът е начин за близко общуване и изразяване на себе си.

"Импровизацията е много важна, – казва тя. – тя може да присъства във всяка сфера, а за да се случи, трябва да сме отворени да слушаме другия. В музиката, както и в другите наши дейности, трябва да можем да реагираме на момента, да сме пластични."

За групата Wet Pebbles пластичността е ключов елемент. Те започват като женско трио, по-късно към тях се включва мъж-басист.  Всеки член на групата пее и свири на инструмент, което създава уникално и динамично изживяване за тях и за техните слушатели.

За Невена джазът е стил, който обединява музикантите на различни нива на една сцена. Той предоставя възможности за постоянно развитие и изразяване без граници. Тя се надява, че музикантите ще продължат да развиват и да споделят своята страст към джаза, защото това е изкуство, което остава ценно съвместно преживяване. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как деца ще се запознаят с творчеството на Франц фон Щук?

Как деца ще се запознаят с творчеството на Франц фон Щук в образователна програма в "Квадрат 500" в "Нашият ден" разказва Даниела Лазева . "Целта на отдел "Образователни програми" е да представи произведенията в представителната ни експозиция, както и във временните изложби на широката публика. През годините през нея са минали много и..

публикувано на 30.05.24 в 09:22

Ивелина Берова за изложбата си "Причини" в Триъгълна кула на Сердика

Ивелина Берова е визуален артист и социален фотограф. Родена е във Варна, живее и работи в София. Сред нейните изложби и проекти са: "Улицата", "Малки градски етюди", "Портрети в сряда", "Моите пътища", "Долината на розите", "Градски етюди", "Хроники от България: Корени" и др. Най-новата ѝ изложба "Причини" представя две концептуални серии –..

публикувано на 30.05.24 в 09:15
Митко Щерев и Емил Янев

По следите на един забравен часовник

В епизод 544 "Трамвай по желание" среща своята публика със забележителния музикант Митко Щерев. Биографичната справка за Митко Щерев е пълна с обрати и знаци на съдбата. Роден е на 28 януари 1946 г. в Ямбол в бедно семейство. Част от детството му минава в пансиони в Ямбол и Пловдив (1957 – 1964). Отначало свири на акордеон. Завършва музикалното..

публикувано на 29.05.24 в 18:15

Светлин Симеонов с премиера на нова стихосбирка

"Има неща, които са неоспорими научни факти. Просто са такива и нищо не е в състояние да ги промени. Понякога точно от тях стават най-добрите поетични метафори. Които говорят повече от всякакви заплетени и усложнени словесни еквилибристики. Просто е: сърцето е анатомичен орган, който през целия ни живот, от раждането до гроба, не спира нито за миг...

публикувано на 29.05.24 в 16:50