Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговор с Гергана Турийска:

"Пощенска кутия за приказки" – какво предстои?

Гери Турийска
Снимка: Личен профил

Литературният проект "Пощенска кутия за приказки" вече над десет години скъсява дистанцията между текст и публика в сферата на ситуационната литература – където през хумора авторите и читателите се свързват със сегашния момент и настоящата реалност.

Гост в "Нашият ден" е Гергана Турийска – поетеса, текстописец, създателка на "Пощенска кутия за приказки". Тя споделя впечатления от изминалото европейското турне на "Пощенската кутия" от Дъблин до Виена, срещите с българите по света, и какво предстои през лятото.

Турнето е започнало в края на януари с над 17 дати в различни европейски градове в няколко държави. Едно от най-ярките преживявания по време на европейската обиколка е било посещението в Дъблин. По думите на Турийска ирландската столица се оказва място с много сходен на българския дух. По време на срещата с публиката Турийска е усетила искреното желание на българите в Ирландия да имат връзка с това, което се случва в България. Като формат "Пощенска кутия за приказки" предлага точно това – комично отражение на странните времена, в които живеем.

Макар че екипът е изморен след турнето, Турийска съобщава, че още на 8 май предстои едно важно събитие в Пловдив. Ще бъде представено продължението на "Виж сега, моето момиче". Проектът се осъществява съвместно с HPV организацията, като цели да информира жените и родителите за същността и рисковете на човешкия папиломен вирус. Приходите от продажбите на книгата "Виж сега, моето момиче" са предназначени за стимулиране на млади писателки, допълва Турийска.  

Любимите на публиката "Мръсни приказки" ще се завърнат на 10 май в Midalidare Gastro Pub с участието на Гергана Турийска, Александра Раева, Филип Буков и Цветелина Цекова.

В средата на юни "Пощенска кутия за приказки" ще превърне Царево в остров на българската култура. В рамките на Световното първенство по футбол в Летен кинобар Царево ще се излъчват всички вечерни футболни срещи, ще се организират филмови прожекции, театрални представления и литературни срещи, съобщава Турийска.

Вече са обявени и датите на лятното турне на "Пощенската кутия" в Пловдив, Бургас и Варна. Турийска подчертава, че всяко събитие е уникално, защото текстовете винаги са различни, а срещите с тях протичат по неповторим начин.

"Пощенска кутия за приказки" ще издаде и няколко нови книги – разкази на Камен Воденичаров за музикалната телевизия ММ, новата книга на Димитър Калбуров, озаглавена "120 кила риалити", и две детски книжки от Ралица Найденова и Йоана Мирчева.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03
Иван Кюранов

Красотата в изложба на Иван Кюранов

Иван Кюранов излага свои творби в самостоятелната си изложба "Красота".  Тя съчетава различни подходи и смесени техники – от класическите маслени бои върху платно до съвременни, стилизирани технологични постмодерни трактовки в областта на индивидуалните живописни интерпретации и взаимодействия с фотоизображения, използвани като базов материал.  Някои..

публикувано на 16.05.24 в 13:35

Феникс Върбанов и мъртвото течение в голямата човешка авантюра

Българското, китайското и френското се пресичат в житейското и творческо ДНК на художника Феникс Върбанов , роден от легендарната любов на художника Марин Върбанов (Ван Ман) с китайката Сун Куей. Тази вечер в галерия "Аросита" от 18 ч. художникът ще открие изложбата "Мъртво течение". За първите творчески искри, живота между три култури и..

публикувано на 16.05.24 в 12:45