За живота в малките населени места и за радостта сам да произвеждаш храната си, за радостта от общуването с другите и за битката да се съхранят старите местни рецепти – за това ни разказва Дешка Кротева от село Горно Драглище. Тя е майсторка, която се опитва да съхрани старите местни рецепти, които са напът да загубим. Жена с чувство за хумор, която ни разказва за своята гледна точка към света, но покрай това става дума и за кулинарния, и за селския туризъм, за стари рецепти, за вкусна и проста храна, но най-вече за това как се работи с хора и кое е онова нещо, което ги кара да се връщат в този край.
"Ние сме си такива, каквито сме си. Като дойдеш, не се представяме", казва през смях Дешка Кротева. "Добре, че сме различни и че сме спрели някъде през 80-те години", шегува се тя и със смях разказва, че само до преди няколко години никой не е искал да вкуси селските манджи и всеки е викал "ужас", когато чуе думата сланина, а сега всички са разбрали, че сланината е полезна храна. "Тука хората, ако те видят да пиеш минерална вода, ще кажат, че ти е бегал акъла", пояснява Дешка. И още нещо – в този край все още e срамно човек да не работи и да гледа градина.
Снимки: Оля Стоянова
"Оказа се, че имам феноменална памет. Няма една дума, която да е преписана отнякъде. Всичко, което споделям, е по памет. Събития, имена, дори дати, помня", казва гостът в "Покана за пътуване" Крикор Асланян. Подчертавам го, защото авторът на книгата "Един софийски малчуган разказва" е на 87, а продължава не само да пише, ами и да мечтае за още..
В две предавания "Премълчаната история" продължава вглеждането в т. нар. "бохемство" – в неговите класически и соц. варианти. Говорим за местата и хората, за субкултурния контекст на явлението. В първата част участват: Мариана Първанова, автор на книги за софийската и бургаската бохема, подготвила ново издание за Варна, което скоро ще излезе на..
В пет епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след Освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега. Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци, разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: Братя Прошек, д-р Кожухаров,..
В третия епизод от поредицата ви разказваме за работата, която нашите учени извършват на ледения континент. В началото доц. Борислав Александров от УАСГ разказва как се подбират хората, които нееднократно е участвал в българските експедиции. Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод – Началото Антарктида – познатата и..
Науката не спи, но животните спят по най-причудливи начини. Да си припомним Спящата катерица от "Алиса в страната на чудесата", която не може да реши дали спи, когато диша, или диша, когато спи. Оказва се, че и извън разюзданото въображение на Луис Карол съществуват някои доста чудати животни. Никола Кереков разказва във "Време за наука" за..
"Оказа се, че имам феноменална памет. Няма една дума, която да е преписана отнякъде. Всичко, което споделям, е по памет. Събития, имена, дори дати, помня",..
През този месец музикалната ни и културна общественост отбелязва 120 години от рождението на бележития ни композитор, пианист и педагог Любомир Пипков. По..
Аугустин Хаделих е известен със своята феноменална техника, проникновени и убедителни интерпретации, и завладяващ тон. Той се изявява многократно по..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg