Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Пролетното издание на фестивала – от 16 до 19 май в Sofia Live Club

Снимка: Организаторите

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите носят истински фестивален дух и изкушават с актуална и разнообразна програма. Затова и спечелиха своята вярна публика. SoFest Spring 2024 предлага нови музикални проекти, постановки и дебютни изпълнения – шест концерта, спектакли и пет специални премиери. Те могат да бъдат видени единствено и ексклузивно на сцената в Sofia Live Club. В четири вечери – от 16 до 19 май.

Всички помним парчето "Този филм" на Дони и Нети, което преди години стана хит за броени дни. На 17 май, на сцената на пролетното издание на SoFest, е българската премиера на едноименната театрална постановка, режисирана от Ники Урумов с главни роли Антоанета Добрева – Нети и Асен Блатечки. Същата вечер Виктория Чешмеджиева, Йоана Великова и Виктория Ехиянова – иначе казано популярното трио "Вива", излизат със специален гост Яна Николова, за да споделят с нас пробивните сингли от дългоочаквания им дебютен албум "Супернова", композиран от Славчо Николов от Б.Т.Р. и "Фондацията". 

Сцената на SoFest са избрали още няколко обичани артисти с нови проекти. Сред акцентите е Теодосий Спасов, който раздвижи много отношения във връзката между изкушената аудитория и интровертния творец, освежи ги по интелигентния начин и с много, ама много стил. Наистина безподобен и невъзможен кавалджия и изобщо музикант, композитор и импровизатор, този толкова неземно земен Тео. Всяка нота, изсвирена от него, е национално богатство, притурено в световната съкровищница. Теодосий Спасов, чиито идеи никога не попадат на неблагодатна почва, е българският евродепутат в парламента на световната музика и култура. Поредният проект измежду десетките международни формати и формации на Теодосий е с Алкис Зопоглу, Марина Лионту Мохамент и Янис Кирим, виртуози от гръцкото трио "Кросоувър". Те ще изпълнят за първи път пред българска публика неизвестни досега пиеси, обединени от мелодиката на традиционна и модерна балканска музика със средиземноморски привкус. 

Дара Екимова, заедно с бенд и танцьори, ще изпее авторски парчета от предстоящия си албум. Водещата на популярната рубрика "КиноСпирка" Мария Вълдобрева и нейният гост – музикантът и композитор Петър Дундаков, пък ще разкрият тайната на създаването на кино и театрална музика. Като ордьовър преди Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени".

Присъстващите на SoFest ще са единствените, които в навечерието на рождения ден на Стефан Вълдобрев ще присъстват на промоцията на най-новия диск на култовата група "Обичайните заподозрени" – "!Удивителни Въпросителни?". Заглавието се състои не само от две думи, но и от два препинателни знака: удивителен и въпросителен. Само дето чуденката – противно на правописа, е побита забавно в самото начало. Що се отнася до нея, Стефан все така не спира да се пита, като го прави на глас. Нерядко с премерена доза нахилена самоирония. 

Пилотен сингъл от 11-те изпълнения в "!Удивителни Въпросителни?" – според градската легенда заглавието на албума е избрано измежду 70-80 – е "Заедно сами". Обичайно заподозряно за тази банда парче с китарен саунд и позитивизъм, иронично-меланхоличен пост рок, съчетан с философски дълбочини в лириката. Задължителната порция оригинален текст. Фонично и игриво наброени силни срички в думи. И отново музика, текст и аранжимент с много любов. Това е водещо чувство в емоционалната канава на тази банда от самото й начало, която вече се превърна в нова, модерна класика. Лечев и Мирослав Иванов (китари); Стунджи (барабани) и Еко (бас) –  перфектни в умението да се "нацелват". И тоя крадец на чувства Вълдобрев. Дали това е придобито качество, щом си актьор и трябва да "влезеш" в даден образ и характер за конкретна роля, или пък трик, който усвояваш, когато наблюдаваш внимателно всяка житейска ситуация, за да откриеш скрития смисъл и философия... не знам. Но съм сигурен, чe той притежава особена сензитивност, която му позволява да "улови" енергиите и чувствата и да ги опише – в музика, лирика или в цяла книга – литературен албум от над 360 страници с текстове, поезия и биографични истории. Но никога с груба тактика. Текстовете му, впрочем, са от немногото, които звучат добре на български, защото не веят лозунги за позициите и посланията си, а ги "разиграват" с думи. Вълдобрев не е пеещ актьор. Нито – актьорстващ певец. Той просто влиза в изкуството и прави, каквото му идва отвътре. С любопитството на дете и със съответната на това честност. Уж леко отнесено, обаче с интензивна емоция, безпогрешно насочена към правилното място, и ума, и душата, и цялото същество. В периода, когато почти всичко е "пост", тези хора – леко, по-ефирно, по-закачливо и по-близо до играта, са самите себе си. Отива им.

И на мен ми отива, тоест – отива ми се, на всяко от събитията в афиша на SoFest Spring. В Sofia Live Club от 16 до 19 май.

Чуйте!

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да поЧетем" за четвърти път на площад "Славейков"

Ежегодната инициатива "Да поЧетем" преобразява емблематичния площад "Славейков" в нестандартна културна сцена в чест на 24 май за четвърти път. Богатата програма от литературни, образователни и културни събития очаква посетители от всички възрасти, за да представи разнообразните начини да се радват на българската писменост и творчество...

публикувано на 23.05.24 в 16:48

Пролетният панаир на книгата започва на 24 май

Традиционният Пролетен панаир на книгата, организиран от Асоциация "Българска книга", се завръща за поредна година, за да зарадва жителите и гостите на София. Тази година събитието ще започне на 24 май. Панаирът ще бъде разположен в градинката пред НДК, където над 140 издателства ще представят избрани заглавия на площ от над 1500 квадратни метра...

публикувано на 23.05.24 в 16:30
Елка Златева и Славия Бърлиева

Изложбата "За Кирил и Методий някога и сега" е открита в София

Експозицията е разположена в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларго София) и е част от програмата на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий" на Съвета на Европа, чиято годишна асамблея се провежда в столицата ни. "Кирило-Методиевската традиция е наистина един европейски феномен, който, въпреки опитите през различни..

публикувано на 23.05.24 в 11:47

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift , изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни) , което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" . Повече за..

публикувано на 23.05.24 в 09:17