Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 22 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 3 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Приказните сюжети в развитие - 1001 нощ, летящи килими и още с Ла Чикана, Куадро Нуево, Рао Киао; Снежанка със Силвия Перес, Невидимият човек с Радка Тонев...

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор, етно и уърлд по теми от Европа и Южна Азия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Кръстьо Димов, Ивелина Савова, Димитър Лукарски, Нели Андреева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Кой е по-знатен" от Ханс Кристиан Андерсен

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Жестоката кокошка Мануела" от Мирон Иванов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова
• Епизоди от живота: Идеята за подчинената позиция на жената в църквата е плод на стереотипи и неразбиране – отглас от Неделята на жените-мироносци в интервю с Щелян Димов, студент по богословие в Солун.
• Темите на деня: на организатора на "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора" Надежда Дичева и на включените в проекта Валентина Селничка и Зоя Брънчева.
• Темата на деня: Обучение по придвижване без автомобил в голям град - с еколога Ивайло Попов.
• Разговорът: за зависимостта на човека от оцеляването на видовете - с Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие" в Деня на биологичното разнообразие.
• Интервю с американския челист Златомир Фунг – най-младият музикант, печелил конкурса "Чайковски".
• Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети”, Магдалена Стоянова разговаря с диригента на оркестъра – Димитър Христов.

от 10.05 до 11.00 часа
Lege Artis
водещ: Александър Райчев
• Здравен бюлетин
• Започват клинични изпитания на обещаващи разработки на ваксина срещу СПИН – интервю с вирусолога проф. Радка Аргирова.
• Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ – интервю с д-р Димитър Печилков.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• "Мери Бойс Бенд" пускат първата си нова песен след шест години пауза - Мария Мутафчиева представя "Здравей".
• Белгийският пианист Даниел Верстапен включи България в световното си турне "Bridge Between Cultures / Мост между Култури" с два концерта, в които ще изпълни заедно с Нина Николина българската народна песен "Райна" – Нина Николина и Калин Вельов разкриват повече за съвместната им дейност.
• "Китара, глас и контрабас" е новият албум на певицата Нели Андреева и китариста Николай Пеев; в това естествено разрастване на звучността от предишните им проекти, сега с тях е и Калина Андреева на контрабас и пиано.
• Група X-R@y стартира инициативата "Концерти на гарата", с която искат да отидат още по-близо и по-директно до хората.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Библиотеките в България – устойчивост на традициите и надеждност в иновациите. Как да стигнем до качествена информация в новия дигитален свят? Разговор със Събина Анева, изпълнителен директор на фондация "Национална академична библиотечно-информационна система" (НАБИС).
• "Живей бързо" от Брижит Жиро. Разговор с редакторката Юлия Петрова за автобиографичния роман, носител на престижната френската литературна награда "Гонкур" за 2022 година.
• Актьорът Сава Лолов гостува на сцената на Театрална работилница "Сфумато" със своя моноспектакъл "Хенри V" по Уилям Шекспир. Разговор с актьора, който живее и работи в Париж.
• Спектаклите на университетския театър-лаборатория "Алма Алтер". Среща с Георги Арсов – режисьор на спектакъла "В очакване" по мотиви от пиесата "В очакване на Годо" на Самюъл Бекет.
• Фотографската изложба "Перфектни тела" на хореографа и визуален артист Коста Каракашян и фотографа Алекс Костадинов в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в София. Среща с авторите на социалния проект, който изследва полемиката за телата на танцьорите и манипулативната форма на очакванията в професионалния танц.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Алисия Томова
Незабравимата Лучия Поп.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Костите на цар Фердинанд и ролята на династията
Въпросът с тленните останки на монарха припламва периодично, а сега пак е на обществен дневен ред. Това е повод да припомним ролята на този дълго управлявал цар от Третото ни царство, да разгледаме личността и делото му, вкл. орнитологичните и ботаническите му увлечения.
Но е и повод да поразсъждаваме за династичното управление у нас, а и изобщо, в разговор с историците проф. Иван Илчев, проф. Искра Баева и Николай Поппетров.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Мария Стоева
Енциклопедия на въображаемите същества –
Епизод 4: Песента на сирените
Цикълът разказва за любопитни въображаеми същества, които се срещат в митологиите и фолклора на Япония, Китай, Европа и България. Разглеждаме и литературни образи на странни същества, за които пишат античните автори. Те имат различни измерения и интерпретации и продължават да населяват всевъзможни фантастични светове. Дали хората ги пренасят в своята реалност и имат ли място в нея фантастичните котки, лисици, дракони, вещици, кентаври, русалки и други хибриди?
Епизод три е със заглавие: "Песента на сирените". Разказва за омайващите създания – с пленителен глас като сирените, но и по-класическите магьосници от гръцката митология и литература. Обясняваме генеалогията на образа на сирените – от обикновено описваното като птица с женска глава създание, през морско чудовище, до контаминацията му с русалките – особено на романска територия. Въвеждаме образа на българската самодива като друго омайващо създание. Говорим и за възможните любовни отношения на смъртните с боговете и свръхестествените създания, често възможни чрез някаква метаморфоза, и правим екскурс в света на сенките. Събеседници са ни доц. Невена Панова, елинистка, преподавателка по старогръцка литература, доц. Петя Банкова, и Жан-Марк Мандозио, специалист по неолатинска литература и история на науките,  преподавател в Практическото училище по висши науки в Париж.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Как изкуственият интелект захранва дезинформацията?
Кого обслужва лавината от изфабрикувани образи в социалната мрежа и как да се ориентираме в потоците от информация и дезинформация?
С документални записи от публичната дискусия "Изкуствен интелект и дезинформация" и коментар в студиото от журналиста, програмист и писател Георги Караманев.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
В традициите на американския блус, ритъм енд блус, соул и блус рок. Сред талантливите участници, изпълняващи в класически стил и "на нов глас", можете да чуете: Роки Чарлс, Кеб Мо в компанията на Сам Мур и Анджи Стоун, формация "Ди Емоушънс", Катрин Ръсел, "Куантик Соул оркестра", чудесният блус и госпъл певец Ерик Биб – солово и заедно с Рори Блок и Марая Мълдър, Лавел Уайт…

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Разговор със Симеон Пиронков-син по повод албума му "Murs de solitude".
• През месец май във всяко предаване звучи българско произведение – честваме 60-годишнината на Ясен Воденичаров с произведението му "Ръкописът на Войнич".
• Композитор на месеца: творчеството на Исанг Юн.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• "Аларма Пънк Джаз" – концерт на туарегския блус китарист Омара Моктар Бомбино от Нигер и неговия квартет (1 част) – пряко от зала "Сингълс" на НДК.
• Зелени минути

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Джаз плюс" и минисерията за устната хармоника в джаза с поредния концертен запис на Антонио Серано, отново във фондацията Хуан Марч, но с репертоар на Гершуин.
В допълнение – Чик Кърия с "Ритърн ту форевър" на живо от Хамбург, 1972 – La Fiesta+Spain.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25