Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Главопулу – една от дамите на Балканите в "Ритъмът на Балканите 9" на ОНМ на БНР

"В България се чувствам късметлийка" споделя изпълнителката от Северна Гърция

4
Снимка: Stephan Talneau

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представи "Ритъмът на Балканите" – един от най-успешните си концертни проекти, който вече 8 издания прескача граници и събира на българска сцена едни от най- изявените музиканти на Балканите.

9-ото издание, тази година, представи дамите на Балканите, с великолепен подбор на интересни певици и мултинструменталиски. На сцената чухме Байса Арифовска (кавал, гайда, тамбура) от Република Северна Македония, Зелишах Къзълкан (вокал, дудук, кеменче) от Турция, Неда Николич (фрула) от Сърбия, София Главопулу (вокал и уд) от Гърция и Христина Белева (гъдулка и вокал) от България.


На своята публика те подариха вълшебно музикално пътешествие, такова каквото само нежната душа на една жена музикант може да даде на своите слушатели.

Публиката в Първо студио затаи дъха си, когато чу и красивия глас на София Главопулу от Северна Гърция, която съпроводи изпълненията си и на уд – древен инструмент, предшественик на лютнята.


"В България се чувствам късметлийка" – споделя 27-годишната певица, която от 7 години живее и твори в България, обича силно българския фолклор –"просто искам да свиря и да пея, да споделям изкуството си с хората" – каза пред слушателите на програма"Христо Ботев" изпълнителката.

Целия разговор със София Главопулу, както и запис от концертното и представяне с ОНМ с диригент Димитър Христов, аранжимент Пейо Пеев, може да чуете във звуковия файл.


Снимки: Stephan Talneau

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма "Христо Ботев" излъчва директно от Варна откриването на ММФ "Варненско лято"

Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей, Международния музикален фестивал "Варненско лято" открива поредното си издание с концерт, събрал в едно традиция и бъдеще! В програмата на 22 юни присъства музикалната емблема на фестивала Рапсодия "Вардар", премиера на нова творба, написана специално за фестивала – "Увертюра във форма на..

публикувано на 22.06.24 в 07:50
 Проф. д-р Боряна Ламбрева (вдясно) и Аделина Александрова

Пианистката Боряна Ламбрева: Най-важното нещо в изкуството е да му служим вярно

"Бях много добра изпълнителка, но прекарвах доста часове на пианото сама. В гимназията много свирех и може би по тази причина сега, когато се срещаме със съученици и те разказват забавни случи от онези години, се питам дали наистина съм завършила същото училище. Аз дори и на военно обучение не отидох с моя випуск, защото пак имах някакъв ангажимент и..

публикувано на 21.06.24 в 11:05

Японско турне с "Аларма Пънк Джаз" и heavenphetamine

В края на тази и началото на следващата седмица концертната поредица "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" ще представи с три концерта японското краут-рок/психеделик/пост-пънк дуо heavenphetamine за първи път в България. Градовете са Пловдив – в Bee Bop Café на 23 юни (в емблематичната вече поредица пловдивска на "Аларма" "Неделя..

публикувано на 19.06.24 в 21:44

Епохата Константин Илиев

Той е творец, чието присъствие на музикалния ни небосклон през втората половина на XX век е определяно като поява на метеор, като изключително явление, като епоха. И това признание идва не само от почитателите, приятелите и съмишлениците, но и от онези, които влизат в открита колизия с него, независимо дали тя е на естетическа или..

публикувано на 18.06.24 в 09:36

Помните ли певеца Атанас Панайотов?

През месец април предаването "Портрети" представи творческата история на певеца Атанас Панайотов– един от популярните изпълнители на песни от Шуменско от втората половина на миналия век, концертирал с певци като Мита Стойчева, Борис Машалов, Йовчо Караиванов, Соня Кънчева и много други. Атанас Панайотов е роден е в с. Янково, област Шумен през..

публикувано на 17.06.24 в 12:41