Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Печилков: Има остър дефицит на медицински сестри в детското отделение за следоперативни грижи

Снимка: НКБ

Д-р Димитър Печилков, началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница.

Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на операции в Отделението по детска кардиология е променен поради остър дефицит на медицински сестри в отделението за следоперативни грижи. Според новия план две седмици ще се извършват операции, а в следващите две седмици оперативната дейност ще бъде прекратявана, за да бъдат обгрижвани пълноценно малките оперирани пациенти в реанимацията.

Д-р Печилков обяснява, че интензивните отделения след кардиооперации, особено когато става дума за деца, са по-особени и изискват по-квалифициран персонал. Нарушаването на утвърдените работни стандарти и невъзможността за ежеминутно проследяване състоянието на оперираните застрашава животите на пациентите, изтъква кардиологът.

Гостът заявява, че са необходими комплексни мерки за справяне с проблема. На първо място обществото отново трябва да изгради и покаже уважението си към тази тежка професия, смята д-р Печилков, тъй като медицинската сестра е ключов член в мултидисциплинарния екип в областта на детската кардиохирургия.

Според д-р Печилков е необходимо да се поддържат редовни контакти с факултетите по обществено здравеопазване, които обучават сестрите. Обучението на сестри, които искат да работят в интензивното лечение на деца, би трябвало да е на специален фокус, заявява кардиологът. Д-р Печилков подчертава, че в Детското кардиологично отделение на НКБ медицинските сестри преминават през специална обучителна програма, създадена съвместно с детската болница в Бостън и Харвардския медицински унверситет. По думите на госта е много важно пациентските организации, МЗ, МОН и медиите да се ангажират с темата.

В края на разговора д-р Печилков отправя апел: "Бих искал да призова всички сестри, които са завършили, да направят връзка с нас, да посетят нашата болница, да разберат, че тук има кой да се погрижи за тях и да ги обучи, за да спечелим битката за детските сърца."

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33

"Заедно за многообразие" – проект, насочен към равнопоставеността на работното място

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме едногодишната инициатива на Сдружение "Знание", озаглавена "Заедно за многообразие". Тази инициатива е насочена към зачитането на човешкото достойнство, недопускането на дискриминация на работното място, в училище и в обществото. Целта е да се подобри разбирането за..

обновено на 14.06.24 в 09:19
Радослав Парушев, Светлозар Желев и Анди Велков (от ляво надясно)

За политическата сцена и литературните визии за съвременната реалност

Писателите Андрей Велков и Радослав Парушев гостуват в ефира на “Нашият ден”, за да обсъдят последните избори за Народно събрание и Европейски парламент, политическата ситуация в страната и в чужбина, както и възможното бъдеще пред нас. Радослав Парушев , адвокат и един от водещите специалисти по интелектуално и авторско право в България,..

обновено на 13.06.24 в 12:07
Ървин Дейвид Ялом

93 години от рождението на Ървин Дейвид Ялом

Ървин Дейвид Ялом, американски психиатър, теоретик и практик, преподавател и автор на романи, е роден на днешния ден, 13 юни 1931 г. Той е една от водещите фигури в екзистенциалната психология и груповата психотерапия. Родителите на Ялом емигрират от Русия в САЩ през 1920-те години . Те се заселват във Вашингтон, където отварят бакалски..

обновено на 13.06.24 в 10:33

София става домакин на Международен форум за борба със сколиозата

В рамките на Международния месец за информираност за сколиоза, София ще бъде домакин на значимо събитие – Международен форум "Заедно срещу сколиозата". Събитието ще се проведе на 29 юни 2024 г. в Международното висше бизнес училище и ще събере водещи специалисти от България и чужбина . Целта на форума е да повиши осведомеността за триизмерната..

обновено на 12.06.24 в 12:33