Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуманитарната гимназия в Пловдив с шествие, посветено на Кирил и Методий

Снимка: БНР, архив

24 май е един от най-светлите и значими официални празници в България - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Този ден е посветен на честването на делото на славянските просветители Кирил и Методий, които създават глаголицата - първата славянска азбука, и на създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.

Традицията на честване на този празник е дълбоко вкоренена в историята на българското възраждане и просвета. Всяка година, на 24 май, в много български градове се провеждат празнични шествия, които включват ученици, учители и граждани, отдаващи почит на светите братя и тяхното дело.

Директно от Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив, откъдето традиционно тръгват празничните шествия в града, се включи нашата репортерка Зои Каргиотаки.

Историята на шествието е свързана с историята на самата гимназия, както обясни Илиана Гечкова, учител в Хуманитарната гимназия, за ефира на "Нашият ден":

"Може би повечето от българите знаят, че това е най-старата гимназия, създадена през 1850 г. по време на Българското възраждане - един изключително силен период за развитието на българите, които все още се намират под Османско владичество. Още на следващата година, след създаването на Пловдивското епархийно класно училище от Найден Геров, на 11 май 1851 г. започва празнуването и отдаването на почит към делото на Светите Братя Кирил и Методий.“

Традицията продължава и до днес. Учениците и учителите от гимназията започват честването на празника още на 10 май, което е и техният патронен празник. Те организират шествие по централната улица на Пловдив и поставят венци пред барелефа на Кирил и Методий в стария град. По този начин събуждат обществеността за празнуването на този ден.

Денят на светите братя Кирил и Методий е празник, който обединява българите и им напомня за значимостта на тяхната азбука, култура и книжовност. Чрез тържествените шествия и различни културни мероприятия, този ден продължава да бъде източник на гордост и вдъхновение за всички българи.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

Конституционни ребуси и изборни предизвикателства

Преди дни Конституционният съд се произнесе, като обяви Решението на НС за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов за противоконституционно. В случая решението на КС има ли възстановителен ефект? За ветото на президента по отношение на Закона за адвокатурата. В "Законът и Темида"..

публикувано на 27.09.24 в 14:15
Ана-Мария Кръстева

"Сътворението" – ново предаване търси отговори на екзистенциални въпроси

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Ана-Мария Кръстева , водеща на предаването "Благовестие", която сподели подробности за новия си проект – предаването "Сътворението" по програма "Христо Ботев". Тя разказа, че идеята за този проект носи в себе си от дълго време и многократно е опитвала да го реализира, но безуспешно до..

обновено на 27.09.24 в 13:40
Елена Шагай

Миграция, медицина и сладкарство: Историята на Елена и нейния нов живот в България

Днес в предаването "Мигранти с таланти" ви представяме вдъхновяващата история на Елена Шагай, която пристига в България преди пет години от Украйна. Елена идва тук, водена от любовта към своя български съпруг, когото тя с топлота нарича "най-прекрасният мъж на света". По образование, тя е лекар вирусолог, но заради езиковата бариера така и не успява да..

публикувано на 27.09.24 в 13:09
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Съдебната практика на Съда на ЕС

Рубриката "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз" на предаването "Законът и Темида" се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Можете да я слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа по програма "Христо Ботев". В това издание съдия Марияна Кънчева  се опитва да синтезира важните процедурни промени,..

публикувано на 27.09.24 в 12:15

"Нощта на учените" събира артисти и учени в магически светове

Европейската нощ на учените е събитие, което традиционно се провежда в над 300 града в Европа и света. Поредното му издание, както обичайно, се състои в последния петък на септември. Днес, на 27 септември, посетителите на Националния природонаучен музей при БАН ще имат възможността да се срещнат с д вама орнитолози, двама палеонтолози, един артист и..

обновено на 27.09.24 в 12:08