Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишна среща на Международната мрежа за съвременни изпълнителски изкуства (IETM) 2024

София – домакин на световната среща на IETM през юни

Нова концепция за устойчив живот и статут на артиста

От 12 до 15 юни в София ще се проведе годишната среща на Международната мрежа за съвременни изпълнителски изкуства (IETM - International network for contemporary performing arts).

Домакин на събитието е Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", който ще посрещне представители на артистични компании, изпълнители, режисьори, продуценти и организатори на фестивали от различни страни.


Българските артисти ще се срещнат с над 530 организации и творци от над 60 държави. Дългоочакваното събитие ще предостави възможност за създаване на ценни контакти с водещи имена от световната независима сцена и представяне на театрални проекти и обучение за българските независими артисти и компании.

По време на срещата на една от най-старите и големи културни мрежи в света ще бъдат дискутирани темите за статута на артиста и неговата реализация, взаимодействието с околната среда, грижата за менталното здраве и мястото на съвременните технологии в създаването на сценичния продукт.


"Положението на независимите артисти в Европа е трудно, макар и в различна степен. Има държави, които преди 10 години бяха за пример (Полша, Чехия, Унгария и др.), а днес те са с огромни бюджетни съкращения – в Швеция това е близо 80%. В сектора на културата към момента липсват норми и обективна посока за развитие", сподели Веселин Димов, директор на РЦСИ "Топлоцентрала" и член на борда на IETM.

Тридневното събитие ще бъде открито на 12 юни с лекция на световноизвестния професор по социология и автор на книгата "Чувстващата Земя" (Sensing Earth) – Паскал Гилен, който ще преведе публиката през някои от глобалните предизвикателства на нашето време, достигайки до личната връзка на всеки един от нас с планетата и заобикалящата ни среда. 


"Международните проекти и обмен се случват, когато познаваш подобни на себе си хора в различни точки на света. Кликваш с тях, ставате си интересни, любопитни и започвате да творите нещо заедно. IETM е конгломерат от интересни, открити и свободни хора. Прекрасен терен за познанства, партньорства и приятелства. Важно е за бъдещето на българските изпълнителски изкуства да са свързани с европейските мрежи и да си партнират заедно постоянно. Това ще ни обогати и повиши нашата активност, смелост, фантазия, професионализъм и самочувствие", e убеден Веселин Димов.


Именно контактът е най-важният ресурс за успешното представяне на артиста в Pitchorama – формат на IETM, който има за цел да свърже професионалистите с "точния човек" от мрежата. Срещата осигурява възможност за презентиране на проект и търсене на подходящи партньори чрез участие в питчинг сесия (представяне на проект) на живо по време на срещата на 13 юни. Основен фокус на Pitchorama е обменът на идеи, обратната връзка, необходима за създаването на нов продукт и успешното представяне на работата на избрани артисти пред международна публика.

Подробности за участие с проекти на български артисти и компании в Pitchorama – може да откриете тук.

Снимки: РЦСИ "Топлоцентрала"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Гео Калев (вляво) и Радослав Чичев

Какво е Цирколюция?

Какво е Цирколюция? Завъртане, игра на думи, игра с топки, а най-вече популяризирането на съвременния цирк. Тазгодишното 13-о издание на фестивала за съвременен цирк Мини арт фест се нарича "Цирколюция".  Това е единствен по рода си фестивал в България за съвременен цирк, спектакли на открито и циркови работилници, включващ професионален форум –..

публикувано на 24.06.24 в 16:15
Михаела Колева и Антон Митов

Антон Митов представя: Михаела Колева – за музиката и не само

Михаела Колева (или както е известна в предаването "Антон Митов представя" – Михаела де ла Русо) е музикален редактор в програма "Христо Ботев" на БНР.  Завършва Национална музикална академия "Панчо Владигеров" с две специалности: композиция и пиано.  Вече е докторант по музикален анализ и преподавател. Автор и изпълнител на класическа музика и..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

Документалният филм "ТАМ" открива "Раждавица Филм Фест"

"Раждавица Филм Фест" ще се проведе от 1 до 7 юли в кюстендилското село Раждавица. Организаторите на фестивала се надяват това събитие да се превърне в традиция, като се фокусира върху независимото кино, представяйки както късометражни, така и пълнометражни филми. Едно от най-вълнуващите събития на фестивала ще бъде 48-часовото филмово..

обновено на 24.06.24 в 14:27
Димитър Димов

За осъдените души, тютюна и живия глас на писателя

Тази година честваме 115 години от рождението на Димитър Димов – една енциклопедична личност, останала в общественото съзнание като литературен класик, автор на романите "Поручик Бенц", "Осъдени души" и "Тютюн". На 25 юни (вторник), рождената дата на Димитър Димов, ще се осъществи едно вълнуващо завръщане на писателя – завръщането на..

публикувано на 24.06.24 в 11:49

"Saline Nebula" – различните форми на проявление на живота

Да бъдем в синхрон със себе си и да се опитваме да се вслушваме във вътрешните си гласове, към това ни подтиква "Saline Nebula" – движенчески пърформанс, създаден от Станислав Генадиев и Виолета Витанова, който се осъществява в комплексно изградена звукова и визуална среда. Той създава картина на пораждането и изчезването на форма на живот, на..

публикувано на 24.06.24 в 10:20