Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година

Достъп до култура - кой и защо няма такъв у нас?

| обновено на 27.05.24 в 11:14

Над 70% от пълнолетните в страната не са посетили библиотека нито веднъж през 2023 г., над 60% не са били на кино или театър, а над 80% не са присъствали на класически концерт, опера или балет. Това сочи проучване за достъпа до култура, проведено от агенция "Алфа Рисърч" съвместно с "Фабрика за идеи" и Обсерваторията за икономика на културата.

През изминалата година 40% от хората у нас не са прочели нито една книга – с 1 процентен пункт по-малко спрямо 2022 г., сочи още проучването. Четящите са прочели по средно 9 книги за годината, като повече четат жените – 66% спрямо малко над 50% от мъжете.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г., 72,6% не са посетили библиотека, 62,6% не са били на театър, а 82,5% не са били нито веднъж на концерт за класическа музика, опера или балет. Това показва второто проучване за достъпа до култура в България.

Диана Андреева от Обсерваторията за икономика на културата споделя в ефира на "Нашият ден" някои ключови наблюдения и анализи. Според нея липсата на време е значим фактор за неучастието в културни дейности, което е европейска тенденция, особено в пост covid ситуацията. Хората с най-високи доходи често не намират време за културни дейности поради натоварената си работа. Въпреки наличието на многобройни културни събития в София, възрастовата група 65+ е възпрепятствана от участие поради високата цена и достъпността на тези събития.

Тя подчертава, че за най-бедните 20% от домакинствата в България разходите за култура са значително по-малки, което води до изключване от културния живот.

Диана Андреева също така обръща внимание на важната връзка между културата и туризма, като подчертава недостатъчния брой кина в някои крайморските региони например, което допълнително ограничава културния достъп за местното население и туристите.

"Но при нас се отразява и още един проблем, който има с нарастването особено в постковид ситуация, при които гледането през различни платформи се отрази и на нарастването на броя на платформи. Когато говорим за посещението на кино е свиването на кино мрежата, която имахме след 1990 г. Ние имахме над 3000 кина, в това число в селата и малките населени места, а сега този брой се свежда до десетки екрани. По-голямата част концентрирани в моловете".

"Друг голям проблем, който разглеждаме, е връзката между културата и туризма. Имаме една изключително активна крайморска част, от Резово до Дуранкулак, колко кина имаме там например", пита тя. 

Янина Танева от "Фабрика за идеи" също коментира резултатите от проучването в ефира на "Нашият ден". Тя отбелязва, че в сравнение с предходната година се наблюдават някои задълбочаващи се тенденции, но има и добри новини.

Например повече хора посещават кино в сравнение с миналата година, което показва възвръщане към кино салоните и намаляване на гледането на филми у дома.

Танева обаче посочва и негативни тенденции, като намаление на посещенията на заведения с жива музика и на фестивали, събори и други подобни събития. Въпреки това, има леко увеличение на посещенията на класически форми на изкуство като опера и балет. Тя също така подчертава, че значителен процент хора биха искали, но не могат да си позволят да посетят културно събитие, което е важен аспект, който трябва да се вземе предвид при разработването на политики за подобряване на достъпа до култура.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветен мед

Мислим си, че медът няма с какво още да ни изненада, след като човечеството го използва за храна и като лекарство от хилядолетия. Теодора Гергова и нейният мед с цветни инфузии обаче ни опровергават. След дълги години работа в медийния свят Теодора започва да произвежда мед с рози, след като съвсем случайно открива стара рецепта за медена..

публикувано на 17.06.24 в 17:25
Вера Бонева - Чолашка и Антон Митов

Антон Митов представя: Вера Бонева - Чолашка – състезател по петанк и любител на каяка

Каква е връзката между спорта петанк и религиозния туризъм? За едно състезание в Израел, сигурността там, как се преживява културният шок и може ли да се кара каяк в Мъртво море? Да прекараш законно няколко буркана със сладко от вишни – или защо са кухи топките за петанк? За морските експедиционни каяци и къде се намира най-доброто място за каране..

публикувано на 17.06.24 в 11:45

Инициативата "Светилник" представя новите училищни химни

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" обсъдихме "Светилник" – национална инициатива на "Музикаутор" за даряване на химни на български училища. Участници в предаването бяха Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор", Милен Митев, генерален директор на БНР, Николай Маджаров-Файчето, музикант, продуцент и пътешественик, Денко..

публикувано на 17.06.24 в 11:34

Връчват наградите "Млад Благотворител" 2024

На днешния 17 юни фондация "Благотворител" отбеляза своята 20-годишнина с раздаване на наградите от националния конкурс "Млад Благотворител" 2024. Събитието бе коментирано в рубриката “Епизоди от живота” на предаването “Нашият ден”, където председателят на УС на фондацията Станислава Рашева сподели повече за доброволците и техните проекти. Станислава..

публикувано на 17.06.24 в 10:41

Програмата "Еко лято" стартира

Днес (17 юни) стартира програмата "Еко лято", организирана от Младежки център - Добрич. За програмата и участниците в нея в "Нашият ден" разказва Силвия Венелинова – организатор в Младежки център - Добрич. Програмата изгражда традиция вече над 15 години, което е заявка, че младите хора имат необходимост от подобни занимания. Венелинова..

публикувано на 17.06.24 в 09:22