Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва документална поредица за дарителството

Снимка: фондация „Лъчезар Цоцорков“

Изключителните истории на едни от най-големите български дарители ще бъдат разказани от документалната поредица "Дарителите", която в четири последователни епизода ще проследи традициите на дарителството в България.

Улисани в своето всекидневие, едва ли си даваме сметка колко много дължим на онези ярки личности, които са дарявали безкористно време, сили и средства за обществените нужди. Благодарение на тях са създадени първите училища и университети, построени са болници, полагани са грижи за най-уязвимите, изградени са читалища и театри, осигурени са възможности за развитието на българската култура, наука и изкуство.

Режисьор на поредицата е Ема Контантинова.

Боряна Кирилова от Българския дарителски фонд разказва за историята на дарителството в България и мотивацията да се дарява.

"Дарителите" ще се излъчва от 27 май до 30 май по БНТ1.

Подробностите от разговора с Боряна Кирилова в "Артефир" чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем български художници с групова изложба

Dog Days е името на груповата изложба на Виктор Петров, Димитър Солаков, Калин Серапионов, Правдолюб Иванов, Руди Нинов, Самуил Стоянов и София Грънчарова. Кураторът на експозицията Марина Славова коментира: "Изложбата не е нито за лятото, нито за кучета. Тя има за цел да разгледа сложната и често объркваща връзка между език и значение, да изследва..

публикувано на 18.06.24 в 19:05

Защо човек сам кове съдбата си

Галина Танева е израснала в село Устрем. Омъжена е, има три деца и живее във Великобритания, но любовта към родното гори в сърцето ѝ.  През 2021 година на бял свят се появи първата ѝ книга – "Шепот от Сакар", сборник с разкази за живота на село през XIX век, a топлият читателски прием я мотивира да излее душата си в "Нямата рече", една чудотворна..

публикувано на 18.06.24 в 18:45

Киното през погледа на Ели Скорчева

Ели Скопчева е една от най-талантливите ни български актриси. Въпреки 30-годишната ѝ пауза в киното, това остава непроменено. Тя жадува за емоциите, които киното ѝ дава.  С "Уроците на Блага" сякаш получава шестица от тотото. И то по десет. Скорчева се завръща много по-умела и уверена в себе си и работата си. Снимачният процес за нея е сладък и..

публикувано на 18.06.24 в 18:29

Кольо Гилънa – на 60 години с автобиографична книга

Историята на българския рок и пънк оживява през спомените на легендата Кольо Гилъна в автобиографичната книга "Извън Контрол" Написана в съавторство с Борислав Колев, книгата на емблематичния вокал на "Контрол" e неподправен и откровен разказ не само за пътя на един младеж, носен от вятъра на промяната, но и на цяла една епоха от родната..

публикувано на 18.06.24 в 17:06

"Смелост за истината": 40 години от смъртта на Мишел Фуко

Философията може да бъде разглеждана като разговор с нашите предци. "Смелост за истината" е събитието, с което ще бъде отбелязана 40-годинината от смъртта на Мишел Фуко – един от най-значимите и цитирани философи на изминалия век. За съвременното звучене на Фуко и предстоящото събитие в "Нашият ден" разказва проф. Стоян Ставру от секция..

публикувано на 18.06.24 в 11:16