Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да учим чрез забавление:

Астрономическата обсерватория и планетариум в Габрово се превръщат в извънучилищен образователен център

Снимка: planetarium-gb.eu

Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово е разположена в живописния квартал "Петкова нива", недалече от центъра на града. Габрово е град – известен с пестеливостта, остроумието и предприемчивостта на жителите си, носители на много прогресивни идеи и начинания. Обсерваторията тази година отбелязва 40 години от своето създаване и вече се е превърнала в извънучилищен център за района.


"Вече 40 години обсерваторията осигурява обща подкрепа за личностно развитие на децата и учениците от региона в свободното им време", съобщи в предаването "Следобед за любопитните" директорът Даниела Иванова. През тази учебна година, допълни тя, се работи с 480 подрастващи, които са разделени в групи по интереси, като се организира и наблюдателна школа през лятната ваканция. В обсерваторията разполагат и с два специализирани кабинета.

Подробности за обсерваторията и обучението на деца и ученици – може да научите от разговора с директора Даниела Иванова в предаването "Следобед за любопитните".

Снимки: АОП - Габрово
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 адв. Елиза Николова

Съдебната медиация – опит, посоки, бъдеще

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация, съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Как ще се случва медиацията преди извън съда в рамките на съдебно дело? Кои видове спорове ще решава, за колко време и при какви условия? Кои имат право да бъдат медиатори? Как се определят медиаторите по конкретния спор? Каква..

публикувано на 14.06.24 в 12:35

Светлото Средновековие

Свикнали сме – като дойде реч за Средновековието, да прикачваме към него епитета "тъмно". С прозвището "тъмни" и изобщо "средни" векове този период от историята на човечеството се сдобива в епохата на Ренесанса; Петрарка е, който въвежда прилагателното в употреба. Само че той ни е подвел: Средновековието изобщо не е тъмно, а е един доста..

публикувано на 13.06.24 в 09:01
Владимир Дворецки и Цвета Николова

С Владимир Дворецки "Назад-напред" в света на Кевин Айърланд

"Ако потърсите в интернет стихотворения на Христо Ботев на английски, най-вероятно ще попаднете на негови творби, преведени от Кевин Айърланд". Така известният журналист и преводач Владимир Дворецки започва представянето на мемоарната книга "Назад - напред" на уважавания новозеландски литератор Кевин Айърланд, за когото малко се знае в България. А..

публикувано на 12.06.24 в 14:13

Големите надежди…

Под това мото премина разговорът ни с участниците в Националния симпозиум по урология. Наш екип беше в Сандански, където традиционно се събират специалистите, за да обсъдят най-важните промени и новости в урологията. В ефира на седмичното издание на програма "Христо Ботев" първи се включи доц. Владислав Младенов. Лекар от средното поколение, но с..

публикувано на 11.06.24 в 16:30

Шавуот – празник на Тората

В празничния календар на всеки народ има специални дни, в които се отдава почит на Духовната му връзка с Бог. За еврейския народ това e Шавуот – денят, в който Бог чрез Мойсей му дава Тората. Това се случва 7 седмици след Спасението от робството в Египет. Отбелязва се на 50-ия ден след Песах и както традицията повелява, настъпва вечерта след..

публикувано на 11.06.24 в 15:39