Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цяла седмица театрален празник във Враца

Със спектакъла "Кралицата майка" на Театър "Българска армия" ще бъде открит на 10 юни Националният фестивал на малките театрални форми във Враца. Той е най-старият театрален форум в България и тази година е 34-тото му издание.

В седемте фестивални дни до 16 юни зрителите ще имат възможност да видят 14 постановки, избрани от селекционерите Мирослава Тодорова, драматург на Народния театър "Иван Вазов", и режисьорите Дина Маркова и Благой Бойчев. 

Домакините от Драматично-кукления театър във Враца участват във фестивалната програма с две свои представления – "Добре дошли в България 2", с режисьор Гергана Димитрова, и "Убийството на Гонзаго", с режисьор Пресиян Кузов.

На 13 юни актьорите от НЦК "Трайко Прокопиев" – Куманово (Република Северна Македония) ще представят спектакъла "Драма, изгубена във времето" от Сашко Насев. Постановката е на българския режисьор Владлен Александров.

Заместник-директорът на ДКТ-Враца Георги Александров (вляво) и директорът Владлен Александров

Националният фестивал на малките театрални форми има конкурсен характер и най-добрите постижения ще бъдат отличени от жури с председател проф. д-р Калина Стефанова, театровед, и членове Аве Иванова – театрален критик, и Владимир Петков – театрален режисьор и директор на Драматичния театър в Търговище. 

Специален гост на тазгодишното издание, извън конкурсната програма, е Международният фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп", който представя една все още нетрадиционна за България театрална форма – така наречения "театър в кутия". Това е театър само за един зрител. Характерното е, че актьорите представят своите театрални миниатюри в малка сценична кутия, с малки кукли и предмети, съпроводени от музика, осветление и други сценични ефекти. Всяко представление продължава от 3 до 5 минути, като може да се гледа само от един човек.

От тази година Националният фестивал на малките театрални форми във Враца е с ново лого. Негов автор е Ивайло Никодимов – син на художника Никодим Ненов, който е автор на предишното лого.

Програмата на тазгодишното издание представи в "Артефир" режисьорът Владлен Александров, директор на фестивала и на Врачанския театър, който е организатор на театралния форум.

Снимки –  Национален фестивал на малките театрални форми във Враца и БТА

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Златимир Коларов

Проф. Златимир Коларов празнува 70 години с благотворителна кампания

Проф. Златимир Коларов, който е председател на Съюза на писателите-лекари "Димитър Димов" в България има богата биография на уважаван лекар ревматолог. Автор е на 35 книги - 23 художествени, 4 драматургични, 2 публицистични, един сборник с литературна критика и с предговори на книги, 4 научнопопулярни издания, една монография и 20 сценария за филми,..

обновено на 20.06.24 в 17:04

Списание "Пламък" на 100 години

Тази година литературното списание "Пламък", създадено от големия български поет Гео Милев, навърши 100 години. Съюзът на българските писатели и редколегията на списание "Пламък" организират честване  на вековния юбилей на 20 юни от 17.30 часа в залата на Американския център на Столична библиотека на площад "Славейков". Tворческата история на..

публикувано на 20.06.24 в 16:50

Фондация "Елизабет Костова" – мост през океана на езиците

Литературната фондация "Елизабет Костова" е мост през океана на езиците, чрез който българската литература се среща с англоезични издателства и автори. В студиото на "Нашият ден" гостуват Милена Делева , президент на Борда на фондация "Елизабет Костова", и Румен Павлов , преводач и поет, за да разкажат за току-що приключилата Международна..

публикувано на 20.06.24 в 09:50

"Племе"-то, в което се чуваме не с предразсъдъците, а със сърцата си

Част от 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" е постановката на Театър "Българска армия" "Племе". Автор на пиесата е Нина Рейн, а режисьор е Зафир Раджаб. През персонажите на Георги Кадурин, Стефка Янорова, Симеон Дамянов, Ясен Атанасов, Ели Колева и Луизабел Николова зрителите си припомнят какво е всъщност..

публикувано на 20.06.24 в 08:35

"Представленията, които ни създадоха" с Петринел Гочев

Петринел Гочев, режисьорът художник или художникът режисьор, който умее да "рисува" еднакво добре както на платното, така и на сцената, е четвъртият гост в образователната поредица срещи "Представленията, които ни създадоха" на Yalta Art Room. След дискусиите с Явор Гърдев, Теди Москов и Александър Морфов, сега и той ще навлезе в дълбочината на един..

публикувано на 19.06.24 в 17:02