Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цяла седмица театрален празник във Враца

Със спектакъла "Кралицата майка" на Театър "Българска армия" ще бъде открит на 10 юни Националният фестивал на малките театрални форми във Враца. Той е най-старият театрален форум в България и тази година е 34-тото му издание.

В седемте фестивални дни до 16 юни зрителите ще имат възможност да видят 14 постановки, избрани от селекционерите Мирослава Тодорова, драматург на Народния театър "Иван Вазов", и режисьорите Дина Маркова и Благой Бойчев. 

Домакините от Драматично-кукления театър във Враца участват във фестивалната програма с две свои представления – "Добре дошли в България 2", с режисьор Гергана Димитрова, и "Убийството на Гонзаго", с режисьор Пресиян Кузов.

На 13 юни актьорите от НЦК "Трайко Прокопиев" – Куманово (Република Северна Македония) ще представят спектакъла "Драма, изгубена във времето" от Сашко Насев. Постановката е на българския режисьор Владлен Александров.

Заместник-директорът на ДКТ-Враца Георги Александров (вляво) и директорът Владлен Александров

Националният фестивал на малките театрални форми има конкурсен характер и най-добрите постижения ще бъдат отличени от жури с председател проф. д-р Калина Стефанова, театровед, и членове Аве Иванова – театрален критик, и Владимир Петков – театрален режисьор и директор на Драматичния театър в Търговище. 

Специален гост на тазгодишното издание, извън конкурсната програма, е Международният фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп", който представя една все още нетрадиционна за България театрална форма – така наречения "театър в кутия". Това е театър само за един зрител. Характерното е, че актьорите представят своите театрални миниатюри в малка сценична кутия, с малки кукли и предмети, съпроводени от музика, осветление и други сценични ефекти. Всяко представление продължава от 3 до 5 минути, като може да се гледа само от един човек.

От тази година Националният фестивал на малките театрални форми във Враца е с ново лого. Негов автор е Ивайло Никодимов – син на художника Никодим Ненов, който е автор на предишното лого.

Програмата на тазгодишното издание представи в "Артефир" режисьорът Владлен Александров, директор на фестивала и на Врачанския театър, който е организатор на театралния форум.

Снимки –  Национален фестивал на малките театрални форми във Враца и БТА

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциацията на българските училища в чужбина – "Образованието като грижа и ценност"

Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" се събраха 64 представители на българските училища по света, гости от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Президентството, представители на..

публикувано на 22.07.24 в 14:28

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора".  "Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и..

публикувано на 22.07.24 в 13:45
Антонио Таркуинио (вдясно), Жени Михайлова и Димитър Стойнов, съветник на Консулския кореспондент във Варна

Дните на италианската култура се откриха в Балчик

Под патронажа на Министерството на културата, в сътрудничество с Посолството на Италия в България и на Италианския културен център в София, на 21 юли в ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик се откриха Дните на италианската култура , които се провеждат за седма поредна година. В Каменната зала до 30 юли може да бъде посетена изложбата "Операта – културно..

обновено на 22.07.24 в 13:24
Резерват

Природната среда на Балчик – дом на защитени видове и място на легенди

Освен море и богата културна програма Балчик предлага досег до красива и уникална природна среда . За защитените местности в "Нашият ден" разказва Мариан Цветков , инженер, озеленител и лесовъд към Община "Балчик", известен и като разказвач и изследовател на местните легенди. Географските дадености на община Балчик са много разнообразни..

публикувано на 22.07.24 в 09:43

Най-старото читалище в Балчик – живо средище на духовността

За историята и дейността на най-старото читалище в Балчик "Паисий Хилендарски" в "Нашият ден" разказва Веселин Павлов – секретар на читалището. Балчишкото читалище е основано през 1870 година. Жителите на града осъзнали, че имат нужда от средище на духовността и просветата, затова богатите балчиклии решили да учредят такава организирана..

публикувано на 22.07.24 в 09:20