Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Траш метъл легендите от "Мегадет" идват за концерт в София

Американските траш метъл легенди от "Мегадет" идват за концерт на столичния колодрум "Арена София" на 15 юни.

Поредният десант на Дейв Мъстейн и ко. е в афиша на популярната поредица Sofia Solid. Събитието с главен герой един от последните истински рок звезди, тип "кралски", е част от турнето Crush The World. Знаменитата банда ни е приготвила не само старите и златни резачки, но и парчета от актуалния си албум  "The Sick, The Dying... and the Dead!" Рижавият евреин удържа обещанието си, дадено пред родната публика преди 4 години, че се завърнат. И ето ги, идат.

…Не бързайте да отписвате метъл героите от миналия век. Те нерядко са способни на изненади. А "сюрприз" е другото име Дейв Мъстейн. Мега Дейв е изтъкан от изненади и именно поради това носи лавровите венци на победител и отличителните пагони на генерал. Този път изненадата е преприятна, с огромен положителен знак. За радост на дай харт феновете, музата на титана е открила вдъхновение в посока далеч от експерименталния и – да го нарека – по-комерсиален период на бандата в началото на новия век. Докато повечето очакваха точно обратното след албумите "Super Collider" и "Dystopia". Да, ама не!

Главнокомандващият на тежкия рок продължава и доразвива на нов глас линията в трети подобен диск, композиран и записан без йота мисъл за сингли в класациите или пък в търсене на търговски успех на всяка цена. Идеи, подкрепени от здрава работа и много материал в коша или пък във фолдъра рисайкъл бийн, докато не бъдат покрити всички високи изисквания на перфекциониста. В последните шест години Мъстейн не се е отдал на безвкусни нощи, прекарани в морски курорти. И каква стана тя? Шестнайстото студийно творение на Мегадет "The Sick, The Dying... and the Dead!" е на № 1 в 3 от класациите на Billboard – тези за Tastemaker Albums, Hard Rock Albums и Rock Albums, а в чарта Billboard 200 е на 3-а позиция. Излиза, че "The Sick, The Dying... and the Dead!" е вторият най-успешен албум на формацията изобщо след "Countdown To Extinction" от 1992 година, заел 2-ра позиция в графите за металнатанадпревара в САЩ.

Днес няма оцелели от оригиналния състав на квартета след избухливите настроения на Мъстейн. А той крачи смело напред със запушени уши за упреците, че се е превърнал в един озлобен, но... доволен,  интелигентен, "бизнес"-метъл. Явно, в цинична препратка към първата тава на Мегадет "Killing Is My Business... And Business Is Good!" от 1985 година.

"Мегадет" има култов статут сред феновете на метъла, като музиката на групата е известна с техническото си майсторство, изумителните си китарни сола и своите нихилистични, но откровени текстове. "Поставям"The Sick, The Dying... And The Dead!" спокойно някъде между "Countdown" и "Rust In Peace" – споделя Мега Дейв – Музикалността, която започнахме да добавяме към песните "Countdown To Extinction", доста се усеща и в този запис, но в него все още има много и от агресията на "Rust In Peace". Хората сякаш не правят албуми както преди, не правят цялостно произведение на изкуството", коментира знаковият фронтмен. Творец, който не желае да се кара с красотата на музата си. Той е категоричен, че "метъл общността има нужда да почете себе си и да има нещо, което е уникално за този жанр, което ни отличава и възнаграждава хората в метъл общността за тяхната упорита работа, постоянство и лоялност един към друг" – а албумът е начин да напомни това. И още: че днешната ситуация е много по-лоша и скапана от онази през 1986 година, когато светът на метъл братята получихме шедьовъра "Peace Sells... But Who's Buying".

Към днешна дата "Мегадет" е група, за която вече няма абсолютно никакво значение стиловата й принадлежност. С течение на годините и "Металика", и "Мегадет",се отдръпнаха от стила, а "Антракс" и особено "Слейър" спечелиха от това, че останаха верни на спийд метъл традиите, без да добавят към бруталността какъвто и да е съвременен аромат. "Всички, които казват, че не се интересуват от своя статус в рока, са пълни смотаняци  – тропа по масата Дейв – Ако беше така, нямаше да съществува Billboard Топ 200 в Америка. Тези позиции си имат значение. Ако някой твърди, че няма състезание, значи е страхливец. Имасъстезание. За това някои са на върха на класацията, а други са най-долу. И тези, които са на върха, имат повече време за свирене и вземат повече пари, защото са по-добри. И така ще бъде винаги. Аз съмнапълно наясно какво става в индустрията. Знам и ние какво правим. Опитвам се да толерирам новата музика доколкото мога, но има адски много гадости вече".

"България – най-метъл държавата в света. София – най-метъл градът", призна от сцената могъщият Дейв Мъстейн. Сега той предвожда колектива за хедлайн тресня в "Арена София" на 15 юни. Съпортът е поверен на гръцките олдскул трашъри "Суисайдъл Ейнджълс". Те ще долетят от Атина с кървави криле и тежки китарни рифове – същински достойни наследници на титаните "Слейър", "Екзъдъс" и "Криейтър". Гостите ще представяти песни от последния си, 8-ми поред студиен албум "Profane Prayer". В него добавят oще дълбочина към своя репертоар с философски лирики и постоянни препратки към Платон, Ницше и Сократ и творбата придобивасъвсем нови измерения на експерименталност. Фронтменът Ник Мелисоргос нееднократно споделя своето вълнение относно нетипичния завой, по който бандата е поела, и е нетърпелив да сподели преживяването на музиката и на живо с българската публика.

Ние също - да споделим компанията и на двете банди.

Чуйте! 
По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56

Вечер с ролите на Катя Попова

На 21 януари 2024 г. се навършиха 100 години от рождението на една велика българка, която има кратък но впечатляващ живот с множество изяви у нас и по световните оперни сцени; наричана от италианската преса "българската Тебалди" – Катя Попова. Родена в Плевен, но покорила сърцата на любители и професионалисти в най-големите оперни театри и концертни зали..

публикувано на 20.07.24 в 08:10

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34