Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебната медиация – опит, посоки, бъдеще

адв. Елиза Николова
Снимка: БНР

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация, съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Как ще се случва медиацията преди извън съда в рамките на съдебно дело? Кои видове спорове ще решава, за колко време и при какви условия? Кои имат право да бъдат медиатори? Как се определят медиаторите по конкретния спор? Каква сила има направеното споразумение? По тази актуална тема говори адв. Елиза Николова – председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, дългогодишен консултант на предаването "Законът и Темида".

Какви са резултатите от изпитите за съдебни медиатори? Защо трябва да има извънсъдебни центрове за медиация? Има ли нужда от Камара на медиаторите?

Адв. Елиза Николова – председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, разясни нови подробности в предаването "Законът и Темида":

"Интересът към медиацията се повиши и в момента такова обучение през последната година течеше много усилено по различните места в страната, адвокатските колегии. Разбира се, в София. Аз бях в Ямбол и в Силистра, там адвокатите проявиха интерес и се явяваха на изпитите. Може би в други региони като Видин, където може би не са проведени обучения, нямам информация, интересът е по-слаб. Смятам, че това постепенно ще се урегулира, за да може да се покрие цяла България с необходимото количество и качество медиатори."

Центрове за медиация

"Доста медиатори разсъждават в посоката, че същинската медиация трябва да бъде извън съда. Тя е дадена като алтернатива на съда. Затова е важно да има възможност за създаване на такива структури и на добросъвестна конкуренция. Държавата и съдебната власт се заеха с организирането на тези съдебни центрове. Има и съществуващи извънсъдебни центрове, но те са повече нестрого регулирани и не толкова формални. Готви се изменение на закона и в тази насока – да се придаде "тежест" на извънсъдебните центрове."

Повече информация за медиацията, за извънсъдебните центрове за медиация, за обучителните организации и за Камарата на медиаторите, отговори на някои практически въпроси – чуйте подробности в звуковия файл.

Снимка – БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Улица Хмел" или още нещо за бирата

Фестивалът на българската крафт бира "Улица Хмел", ще се проведе следващият уикенд – 27-29 септември, до НДК в столицата и за втора поредна година ще събере над 20 местни български пивоварни. Посетителите на феста ще могат да се насладят на огромното разнообразие от различни стилове бира – съвременни и традиционни, както и ще могат да си  побъбрят с..

обновено на 21.09.24 в 10:44
Милена Якимова

Кой иска да ни каже, че демокрацията е смешка

Фондацията за хуманитарни и социални изследвания - София (ФХСИ) представи резултат от новото си проучване за 2024 година. Какви са промените в поведението на "Машината"  от "сайтове - гъби" и защо започнаха да трият съдържание с проруска пропаганда, както и какво се случи, след като г-н Делян Пеевски  сезира прокуратурата срещу "Машината",..

публикувано на 21.09.24 в 08:50

Иля, ветеран от Мариупол: За да ни дадат закуска, трябваше да пеем химна на Русия

Иля е сред защитниците на Мариупол. Когато попада в плен, все още не е навършил двадесет години. Срещнах го в Киев, докато бях в Украйна през август тази година. Иля посещава хъба "YOUkraine", в който се опитват да помогнат на ветераните да преодолеят преживяното в плен, а то е наистина кошмар, който трудно можем да си представим. Разказът на Иля за..

публикувано на 20.09.24 в 18:05

Андрей Петсяк: Докато воюваш, място за паника няма

Преди войната от 2022 година Андрей Петцяк е лекар физиотерапевт. След нахлуването на Русия в Украйна той се записва като доброволец в морската пехота на украинската армия и е военен лекар по време на сраженията в делтата на р. Днепър при Херсон. С него се видяхме в Лвов през август 2024 г. при посещението ни в Украйна.. На английско-украински,..

публикувано на 20.09.24 в 16:45

Маргарита Шурупова: Законопроектът на "Възраждане" е бомба със закъснител

Какви са приликите и разликите между Закона за чуждестранните агенти в Русия, САЩ и проектозакона на ПП "Възраждане", провери и коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" руската журналистка Маргарита Шурупова . "Много ми е забавно, като слушам мнението на ПП "Възраждане", че техният проектозакон не прилича на руския. Всъщност това..

публикувано на 20.09.24 в 16:00