Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УАСГ е престижно класиран в световните университетски класации

УАСГ е класиран в топ 100 на 35 място от общо 1320 световни университета в областта на архитектурата и строителното инженерство. Тази висока позиция е следствие на успешното участие на талантливите студенти в организираните в последните години конкурси и работата на преподавателите им. 

"Това признание е много значимо както за университета по архитектура, строителство и геодезия, така и за студентите и академичната ни общност, и е постижение на колегите от всички университети", заяви в предаването "Следобед за любопитните" доц. инж. Лъчезар Хрисчев – зам.-декан на Строителния факултет. Наистина това, според него, е добър атестат, но и доста задължаващ, защото ще трябва да се поддържа постигнатото ниво. 

"На практика това показва, че българското образование в никакъв случай не е по-лошо от това, което се дава в западните университети, напротив, в много отношения, то е с много теоретични знания и много практическия умения, т.е. завършилият студент е почти готов веднага да започне работа. Това е допълнено и с възможност за индивидуална работа на всеки студент", споделя в ефир колегата му проф. инж. Николай Рангелов. 

"Това признание показва една системна работа, насоки и усилия на преподаватели и студенти, като отразява и подготвеността на всички обучаващи се. Като човек, който е и практикувал вече, мога да кажа, че всеки, завършил УАСГ, превъзхожда всеки, който няма това образование. Добре би било в бъдеще да се създаде една общност – от завършили университета и представители на бизнеса, което ще подпомогне развитието на училището и на самите млади кадри", категоричен е студентът последна година Димитър Пенчев.

"Идеята за българско висше техническо образование се заражда още през 1882 година по инициатива на братята Евлоги и Христо Георгиеви, като в тяхното завещание, оставяйки 6 млн. златни лева, е било записано да се изгради висше техническо училище, с насоченост и приложение към индустрията. 

След Освобождението много млади българи са се обучавали в Германия, Швейцария и други държави, след което се завръщат в България и някои от тях остават като преподаватели тук. През тези повече от 80 години от своето съществуване УАСГ е дал образование на хиляди инженери и архитекти, които са изградили голяма част от съвременните обекти у нас", информира доц. инж. Лъчезар Хрисчев. 

За постиженията, предизвикателствата и бъдещето на съвременното инженерно строително образование говорят доц. инж. Лъчезар Хрисчев, проф. инж. Николай Рангелов и Димитър Пенчев в предаването "Следобед за любопитните".

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – УАСГ и БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Маева е Европейски шампион по бадминтон в категория 50-59 години!

Какви са възможностите за спортна изява на трансплантирани хора

В Лисабон бяха открити Европейските игри за трансплантирани и диализирани. Спортистите се състезават в различни видове спорт – лека атлетика, тенис, тенис на маса, бадминтон, плуване... над 10 вида спорт. За първи път България участва със свой отбор.  Това е празнуване на самия живот, който може да продължи в различна форма, въпреки невероятно..

обновено на 22.07.24 в 18:28

Еврика! Успешни българи: кап. Костадин Недев

Той е военен пилот, носител на наградата "Най-добър млад мениджър" на фондация "Еврика". Получава я като основател на образователен стартъп и платформа за технологично обучение "Млад изобретател". Израснал е в семейство на двама инженери – университетски прeподаватели, и тази среда още в ранна детска възраст е създала у него интерес към технологиите...

публикувано на 22.07.24 в 17:20

© WWF
Надживели динозаврите, днес есетрите са на ръба на изчезването.

Да спасим дивите есетри в Дунав

Есетрите са древни риби, които са се появили на Земята още преди 200 милиона години. Броят на диви есетри в последните години драстично намалява вследствие на свръхулов, незаконна търговия с хайвер, силни изменения на естествения вид на големите реки, които са естественото им местообитание. Есетровите риби са най-застрашеното семейство..

публикувано на 22.07.24 в 08:10

В Армения посрещат Мисис Европа като коронована особа

Пловдивчанката Манита Вартан гостува в "Покана за пътуване" броени дни след като спечели за България короната на Мисис Европа през ноември миналата година. Тогава тя разкри интересни подробности за конкурса, който се проведе в Истанбул, за отношенията между 35-те претендентки, за благотворителните инициативи. В интервюто Манита спомена, че макар..

публикувано на 19.07.24 в 17:50
Росена Добрева и Цвета Николова

Росена Добрева: Добрите и смели хора не бива да бъдат забравяни

Тя е 16 годишно момиче и наесен ще бъде в 10 клас. Родена е и живее в гр. Стралджа – градче близо до Ямбол. Като повечето млади хора, родени в малък град, тя е притеснителна и с неоснователно ниско самочувствие, което, надявам се, скоро ще преодолее. Обича да пише и се интересува от съвременна българска литература. На тазгодишния – 11 пореден,..

публикувано на 19.07.24 в 10:38