Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Митев: Това е инвестиция не само в културата, но и в бъдещето

Инициативата "Светилник" представя новите училищни химни

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" обсъдихме "Светилник" – национална инициатива на "Музикаутор" за даряване на химни на български училища. Участници в предаването бяха Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор", Милен Митев, генерален директор на БНР, Николай Маджаров-Файчето, музикант, продуцент и пътешественик, Денко Делчев, директор на ОУ "Христо Ботев" в Сливен и седмокласниците Стилиян Василев и Елена Генчева.

Инициативата "Светилник" ще представи премиерно химните от тази година на сцената на Народния театър на 22 юни, събирайки всички осем училища от България, участващи в проекта.

Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор", сподели в ефира на "Terra Култура": "Тази инициатива е за трета поредна година и виждаме как една софийска инициатива прераства в национална. Наричаме я творческа програма на "Музикаутор", защото тя е насочена основно към творчество, култура, образование, деца, учители и родители. Това е основата на нашето бъдеще, на нашето общество. Музиката е изключително мощен инструмент и чрез нея успяваме да подпомогнем формирането на ценности, които често казваме, че липсват, но когато работим структурирано, са достижими."


Той добави, че Министерството на културата и Министерството на образованието и науката са патрони на тази инициатива, финансирана от културния фонд на "Музикаутор" със сумата от 50 000 лева годишно. Миналата година се включиха и два корпоративни спонсора, което допълнително подпомогна създаването на химни. "Националното радио е повече от медиен партньор в това начинание, защото то има специфична социална функция и успява да промотира определени ценности", подчерта Димитров.


Милен Митев, генерален директор на БНР, също сподели своето виждане в ефира на "Terra Култура": "С тази инициатива показваме не само отношение към културното наследство, но и инвестиция в бъдещето, тъй като е насочена именно към училищата и децата. Инициативата "Светилник" е част от кампанията за възстановяване на авторитета на българското училище и образование."

Николай Маджаров-Файчето, музикант, продуцент и пътешественик, отбеляза в ефира на предаването: "Едно от най-важните неща в този проект е, че той допълва важната триада – знаме, герб и химн, което създава идентичност на учебното заведение. Подобни неща са се случвали през Възраждането и след това, но ние просто сме забравили."

Денко Делчев, директор на ОУ "Христо Ботев" в Сливен, чието училище ще бъде сред тези с премиера на 22 юни, сподели, че наличието на училищен химн и предстоящата премиера са много вълнуващи събития.

Седмокласникът Стилиян Василев от ОУ "Христо Смирненски" в Сливен разказа: "За нас беше много интересно, че имаме химн, особено записа, който правихме с екипа от НАТФИЗ. Създадохме много приятелства, беше красиво. Бих пожелал на всички, които нямат училищен химн, да се борят за това и един ден късметът им да се случи."

Седмокласничката Елена Генчева добави: "Гордея се с това, че представихме нашето училище с химн и си създадохме нови спомени."

Чуйте разговорите в звуковите файлове. По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – какво се случва?

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73 вече 4 месеца изправя жителите на района пред усещане за безизходица. Какви проверки са извършили институциите – в "Законът и Темида" разглеждаме частния случай на Велина Иванова от София. След отправена покана към представител на община "Възраждане", чуваме..

публикувано на 19.07.24 в 11:35
Д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента?

В "Законът и Темида"  дългогодишният консултант на предаването д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, отговаря на слушателски въпроси в ефир. Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента? В отговора си д-р Колев се позовава на чл. 99 от Конституцията – разпоредбата, която овластява..

публикувано на 19.07.24 в 11:04
Отличниците в края на учебната година

Един невероятен клас от СМГ постигна 99,32 среден успех на матурите

Срещаме слушателите на предаването "Нашият ден" с един невероятен клас от СМГ "Паисий Хилендарски", постигнал среден успех на матурите 99,32 точки от възможни 100 . Класният ръководител и учител по математика г-жа Елена Киселова разказва за пътя към блестящия резултат, в който не липсва критика към българската образователна система. От общо..

публикувано на 18.07.24 в 11:53
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11