Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Митев: Това е инвестиция не само в културата, но и в бъдещето

Инициативата "Светилник" представя новите училищни химни

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" обсъдихме "Светилник" – национална инициатива на "Музикаутор" за даряване на химни на български училища. Участници в предаването бяха Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор", Милен Митев, генерален директор на БНР, Николай Маджаров-Файчето, музикант, продуцент и пътешественик, Денко Делчев, директор на ОУ "Христо Ботев" в Сливен и седмокласниците Стилиян Василев и Елена Генчева.

Инициативата "Светилник" ще представи премиерно химните от тази година на сцената на Народния театър на 22 юни, събирайки всички осем училища от България, участващи в проекта.

Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор", сподели в ефира на "Terra Култура": "Тази инициатива е за трета поредна година и виждаме как една софийска инициатива прераства в национална. Наричаме я творческа програма на "Музикаутор", защото тя е насочена основно към творчество, култура, образование, деца, учители и родители. Това е основата на нашето бъдеще, на нашето общество. Музиката е изключително мощен инструмент и чрез нея успяваме да подпомогнем формирането на ценности, които често казваме, че липсват, но когато работим структурирано, са достижими."


Той добави, че Министерството на културата и Министерството на образованието и науката са патрони на тази инициатива, финансирана от културния фонд на "Музикаутор" със сумата от 50 000 лева годишно. Миналата година се включиха и два корпоративни спонсора, което допълнително подпомогна създаването на химни. "Националното радио е повече от медиен партньор в това начинание, защото то има специфична социална функция и успява да промотира определени ценности", подчерта Димитров.


Милен Митев, генерален директор на БНР, също сподели своето виждане в ефира на "Terra Култура": "С тази инициатива показваме не само отношение към културното наследство, но и инвестиция в бъдещето, тъй като е насочена именно към училищата и децата. Инициативата "Светилник" е част от кампанията за възстановяване на авторитета на българското училище и образование."

Николай Маджаров-Файчето, музикант, продуцент и пътешественик, отбеляза в ефира на предаването: "Едно от най-важните неща в този проект е, че той допълва важната триада – знаме, герб и химн, което създава идентичност на учебното заведение. Подобни неща са се случвали през Възраждането и след това, но ние просто сме забравили."

Денко Делчев, директор на ОУ "Христо Ботев" в Сливен, чието училище ще бъде сред тези с премиера на 22 юни, сподели, че наличието на училищен химн и предстоящата премиера са много вълнуващи събития.

Седмокласникът Стилиян Василев от ОУ "Христо Смирненски" в Сливен разказа: "За нас беше много интересно, че имаме химн, особено записа, който правихме с екипа от НАТФИЗ. Създадохме много приятелства, беше красиво. Бих пожелал на всички, които нямат училищен химн, да се борят за това и един ден късметът им да се случи."

Седмокласничката Елена Генчева добави: "Гордея се с това, че представихме нашето училище с химн и си създадохме нови спомени."

Чуйте разговорите в звуковите файлове. 



По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26