Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Боряна Ламбрева: Най-важното нещо в изкуството е да му служим вярно

Проф. д-р Боряна Ламбрева (вдясно) и Аделина Александрова
Снимка: БНР

"Бях много добра изпълнителка, но прекарвах доста часове на пианото сама. В гимназията много свирех и може би по тази причина сега, когато се срещаме със съученици и те разказват забавни случи от онези години, се питам дали наистина съм завършила същото училище. Аз дори и на военно обучение не отидох с моя випуск, защото пак имах някакъв ангажимент и трябваше да свиря. Концертиращият артист винаги е самотен. Да, наистина има начини да споделиш радостта от отминалия концерт, но все пак самотата след него е един от тежките моменти. Може би и затова като компенсация ми се даде шансът да не бъда сама на сцената, а да я споделям с други артисти, с големи певци – казва Боряна Ламбрева.

Щастлив човек съм. Не мога да кажа, че съм точно звезда, но много ми харесва това, което правя. Много го обичам, може би защото за разлика от редица други пианисти, които работят със солисти, аз наистина осъзнавам важната роля на акомпанимента. Акомпаниментът е изключително важен – той е нещото, което прави произведението цяло. В партията на пианото често има не само допълващи, а понякога и много по-важни от партията на певеца неща. Необходимо е да се стремим и по някакъв начин – да се съобразяваме и да се прекланяме пред идеята музиката да звучи в цялото ѝ богатство. Ако има само една партия, а другото е "нещо добавъчно", това ограбва и орязва произведението. Но когато те станат едно неделимо цяло, когато това е един цял продукт, който присъства – тогава се получава магията! Не се питаме кое е по-важно и кое – не, изпълнителите просто си разменят топката, прехвърлят си я и произведението става още по-интересно и по-красиво! И в този момент изобщо не е важно дали ТИ си се изявил или не си се изявил, важно е да стане ЦЯЛОТО и то – достатъчно вярно!Най-важното нещо в изкуството е човек да му служи вярно"!

Проф. д-р Боряна Ламбрева е търсен и желан партньор в почти всички вокални проекти, които се случват у нас. Всепризнат майстор на клавирния съпровод, тя е редовно на сцената със световноизвестни български и чуждестранни оперни певци от всички поколения. Има многобройни участия в редица академични, национални и международни конкурси и  в камерно-вокални рецитали – преди всичко в утвърдени музикални фестивали. Предпочитан пианист-акомпанятор е в провежданите у нас и в чужбина майсторски класове на водещи певци, диригенти и оперни режисьори.

Освен на активната си концертна и звукозаписна дейност, професор Боряна Ламбрева вече повече от тридесет години е посветена и на своите студенти във Вокалния факултет на Националната музикална академия, на които преподава "камерно пеене”. Участва в журита на академични и национални певчески конкурси. Автор е на публикации в специализирани издания. Нейни са книгите "Българската солова песен" и "Камерният свят на Павел Герджиков", която излезе на бял квят през 2020 и предизвика изключителен отзвук и интерес.

В края на един изключително успешен творчески сезон, малко преди лятната ваканция Боряна Ламбрева гостува в "Предаване без име". Част от споделеното ви предлагаме да чуете в звуковия файл, а цялото интервю можете да проследите в две поредни съботи – на 22 и 29 юни, от 11 часа по програма "Христо Ботев".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летният сезон на Софийската филхармония

Днес Софийската филхармония закрива сезона си с премиера на виртуозния концерт за пиано, оркестър и мъжки хор от Феручо Бузони в изпълнение на носителя на наградата "Феручо Бузони"  Емануил Иванов  под палката на доайена на диригентското изкуство Емил Табаков в зала "България". Маестро Табаков допълва програмата на вечерта с "Мечти" – Прелюдия за..

публикувано на 27.06.24 в 17:56
Катя и Стиляна Алексиеви

За песента и семейството с любов: Катя и Стиляна Алексиеви

Младата водеща на "Музикална шарения" по програма "Хоризонт" на БНР Стиляна Алексиева завършва начално образование в 109 ОУ "Христо Смирненски", а средно в 144 СУ "Народни будители" в София със специалност народно пеене. Преподават ѝ Стоименка Недялкова и Евелина Христова, за които Стиляна твърди, че я изграждат като певица. А любовта и благодарността..

публикувано на 27.06.24 в 08:09

Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове" – с концерт на 11 юли в НДК

Носителят на шест статуетки и 12 номинации на наградата "Грами" Джейкъб Колиър – мултиинструменталист, изпълнител, автор на песни и продуцент ще излезе на сцената на Зала 1 в НДК за първия си съвместен концерт с прочутия ни женски хор "Мистерията на българските гласове". С тях ще бъдат още "Кварто квартет" и композиторът Георги Андреев. Това ще се..

публикувано на 27.06.24 в 07:43

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" – за трети път в Боровец през август

И това лято от 2 до 7 август Боровец ще бъде домакин на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Седем световноизвестни групи и двама индивидуални изпълнители пристигат за пръв път в България за участие във фестивала. Музиканти от 10 страни (Португалия, Индонезия, Швеция, Норвегия, Дания, Канада, Унгария и др.) са потвърдили участието си на..

публикувано на 26.06.24 в 16:45

Хитовете на "Смоуки" в романтичната атмосфера на Античния театър

Среща на випуск 70 и.... някоя година. Да вадим носните кърпички, че има бая да си подсмърчаме с тези вирусоносители по отношение на... романтиката и усмивката. Всички онези "стари и златни" евъргрийни, изхранили диджейското братство в годините, когато пускаше от "Юпитери" и "Унитри". Подобни концерти са като срещи на съученици, поне три по..

публикувано на 24.06.24 в 11:29