Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Международния ден на музиката:

Младата музикална вълна приижда

По случай Международния празник на музиката Общинският културен институт "Красно село" организира концерт на открито с участието само на младежки групи. Директорката Ивелина Кючукова лично отправя покана за събитието в "Артефир".  

Кючукова споделя, че възрастовата група между 15 и 25 години е най-пренебрегвана в представленията, ателиетата, концертите и изложбите, организирани от Общинския културен институт "Красно село". 

Ето защо тази вечер (21 юни) от 19:30 ч. с вход свободен ще се състои концерт на младите групи "Блок 13", "Опиум", "Орхидея" и "Паралел". Участник в музикалното събитие ще бъде и "Тайният оркестър", формиран на принципа на оркестър "Софийски солисти" – пример за приемствеността между творческите състави към културния институт.

Инициативата цели да даде мотивация и възможност на младите музиканти, да се срещнат с по-широка публика, заявява Кючукова. Водещ на концерта ще бъде Симеон Колев – известен  познавач на музикалното творчество.

"Каним всички столичани, гости на града, млади и стари – всеки, който иска да се докосне до този много силен младежки дух и заряд", казва Кючукова и споделя една от изненадите на вечерта – най-аплодираната група ще спечели като награда музикален клип.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 

Снимка – Общински културен институт "Красно село"

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филма "Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18