Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на дивите цветя в Родопите с 11-о издание

| обновено на 24.06.24 в 11:07
Снимка: БГНЕС (архив)

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" представяме единадесетото издание на Фестивала на дивите цветя в Родопите. Тази година фестивалът поставя акцент върху изложението на местни производители, предлагащи екологично чисти продукти от планинския район.

Илия Годев, организатор на фестивала, разказва за събитията и акцентите на тазгодишното издание:

"Два са традиционните ни акценти тази година. Единият е фолклорният събор "Изворен глас" и "Еньовденска магия". Снощи в поляните на Горна Арда се събраха над 150 жени, които заедно направиха големия Еньовски венец. С него тази сутрин посрещнаха изгрева на слънцето и свиха своите китки, които прорицателката им наричаше. На площада в село Горна Арда ще ги посрещнат местните хора. Това е последното българско селце преди границата. Домакините ще ги посрещнат с традиционни български ястия и базар на пресни и сушени билки, тъй като темата днес е Еньовден."

Фондация "По-диви Родопи" представя втора поредна сесия от образователния си модул, като прави връзка между едрите тревопасни животни и тяхното значение за опазването на местообитанията на дивите растения. Годев обяснява:

"За първи път тази година правим връзка между едрите тревопасни животни и тяхното значение за опазване и поддържане на местообитанието на дивите растения. В четвъртък имаме организиран тур за доброволци, които да направят преброяване на едно от последните регистрирани находища на Родопски крем през 2019. Родопският крем е вид лилиум с красиви жълти цветове и особена форма на чашката.“

За децата са подготвени разнообразни ателиета. Вчера беше ателието "Рисуваме диви цветя" с различни материали – рисунки върху асфалт, камък, хартия и декупаж. Утре пък ще им предложат възможност да направят свое ястие от бобови, като го апликират върху специално приготвени чинии с диви подправки.

Ритуалът започва още снощи, когато жените се събраха и набраха дивите цветя. Жената, която пренощува сама и мълчаливо в стаята със смълчаната вода, събра вода от три извора в района на Горна Арда, докато другите участници се веселиха и играха хоро.

Фестивалът на дивите цветя в Родопите продължава да привлича вниманието на посетителите със своите традиционни обичаи, екологични инициативи и културни събития, които поддържат жив духа на региона и неговите природни богатства.

Чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – какво се случва?

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73 вече 4 месеца изправя жителите на района пред усещане за безизходица. Какви проверки са извършили институциите – в "Законът и Темида" разглеждаме частния случай на Велина Иванова от София. След отправена покана към представител на община "Възраждане", чуваме..

публикувано на 19.07.24 в 11:35
Д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента?

В "Законът и Темида"  дългогодишният консултант на предаването д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, отговаря на слушателски въпроси в ефир. Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента? В отговора си д-р Колев се позовава на чл. 99 от Конституцията – разпоредбата, която овластява..

публикувано на 19.07.24 в 11:04
Отличниците в края на учебната година

Един невероятен клас от СМГ постигна 99,32 среден успех на матурите

Срещаме слушателите на предаването "Нашият ден" с един невероятен клас от СМГ "Паисий Хилендарски", постигнал среден успех на матурите 99,32 точки от възможни 100 . Класният ръководител и учител по математика г-жа Елена Киселова разказва за пътя към блестящия резултат, в който не липсва критика към българската образователна система. От общо..

публикувано на 18.07.24 в 11:53
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11