Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите, киното, или накъде ни насочват мечтите?

| обновено на 24.06.24 в 13:52
Снимка: Pixabay

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" Теодор Неделчев, ученик, който се занимава с кино, сподели своята история и вдъхновение. В отговор на въпроса кога е решил, че ще бъде свързан с киното, той разказа:

"Тази идея ми беше дадена още в ранното детство от моя баща, който обожаваше да гледа филми. Аз бях примамен доста приятно в началото от класическите американски екшъни от 80-те и 90-те години – Рамбо, Командо, Терминатор. Впоследствие това израсна заедно със самия мен. Кръгозорът на филмите също се увеличи драстично, мина се на доста повече жанрове – драма, комедия, дори мюзикъли."

Теодор споделя, че това, което го е привлякло към киното, е уникалността на различните жанрове и тяхната способност да разказват истории. "Това е най-добрият начин за разказване на истории", казва той, "тъй като книгите и романите имат тази магия на въображението в себе си. Киното успява да покаже гледната точка на това, какво има в главата самия режисьор и какво имат в главата си самите актьори и сценаристи."

Теодор подчертава, че зад един филм стои огромен брой хора, които работят заедно, за да реализират една идея. Той вижда бъдещето си в чужбина и вярва, че ако някой, реализирал се в Холивуд, се завърне в България, може да промени киното в страната, стига да има желание.

"Най-честото изречение, което чувам, е – "ти луд ли си"," споделя Теодор. Според него киното в България е нещо невероятно, но не получава вниманието, което заслужава.

В края на разговора Теодор пожелава: "Пожелавам ви да бъдете по-щури и по-креативни от всякога."

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20