Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 26 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Константин Павлов – 3 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Започваме темата за цирка и цирковата музика. Ману Чао и този, който до 1980 се осмеляваше да осмива системата, наречена успешно "лагер".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от САЩ.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Деян Митев, Катя Георгиева, Цветомир Петков, Татяна Скечелиева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Шамандурата Шами" от Марко Ганчев

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Вълшебното камъче", африканска приказка – 2 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова
• Епизоди от живота: на живеещите "след хазарта" – разговор с Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта".
• "Темите на деня" на Петър Петров – експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект.
• Темата на деня: (Не)възможните прогнози за войната в Украйна – военният експерт Илия Налбантов, когото отново ще върнем към прогнозите му от предишните лета.
• Разговорът: за културните политики в извънградските райони: Лидия Върбанова, ръководител на магистърската програма "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" в НАТФИЗ, след излизането на доклад по темата.
• Времето на редактора

от 10.05 до 11.00 часа
Lege Artis
водещ: Александър Райчев
Сексуално възпитание и психично здраве при подрастващите. С участието на: сексолога и психотерапевт доц. д-р Румен Бостанджиев и клиничния психолог София Димитрова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• В новата си песен "Белези" рокаджията Тома подчертава пристрастията си към кънтри и блус музиката.
• Група "Хоризонт" представя новия си шести студиен албум "Измислени истини".
• Даниел Петров, когото познаваме от групата Taking Heed, се впуска в нов проект с дуото Чаз и Бианка.
• Преглед на седмичните класации Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Годишна награда на независимата театрална критика в България. Разговор с проф. Калина Стефанова и доц. д-р Светлана Байчинска от Обществото на независимите театрални критици, член на Международната организация на театралните критици за отличието на Никола Вандов за цялостен принос към българския театър.
• Творческа инициатива "Хореографска експериментална лаборатория и иновативна образователна сцена". Лаборатория за млади хореографи "Хелиос" в София. Среща с хореографите Владимир Ангелов, ръководител на проекта и главен директор на Международната организация и професионална мрежа за хореографи във Вашингтон и Коста Каракашян, участник в проекта.
• Гостуваща изложба "Невидими граници" на гръцкия фотограф Янис Пантелидис в столичната галерия "Фотосинтезис". Среща с автора на проекта и куратора Ираклис Папайоану.
• Националната художествена академия представя изложби на дипломираните бакалаври и магистри в различни галерийни пространства в София и Бургас. Разговор с проф. Здравка Василева, преподавател по живопис и композиция и зам.-ректор по художествено-творческата дейност на НХА.
• Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец. Организаторите представят програмата на предстоящия фестивал.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Антония Барулова
Рикардо Мути - един от най-изтъкнатите световни диригенти на нашето време.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Футболът като история и култура
Европейското първенство по футбол е в разгара си, в САЩ протичат мачовете от "Копа Американа" – светът е футбол, ако и да няма Мондиал. Тази планетарна обсебеност обаче си има корени – истории, които е добре да знаем и да разказваме. Защото футболът не е единствено спорт, футболът е и културно явление, което има нужда да бъде разисквано и обговаряно. Точно това правим в "Премълчаната история" с доц. Боряна Ангелова-Игова от Националната спортна академия, д-р Теодор Борисов от Института за исторически изследвания на БАН и Ивайло "Нойзи" Цветков – философ, културолог, обществен наблюдател. Водещ на предаването е Митко Новков.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Анета Янакиева

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Как документалното кино разказва музиката
Разговор със селекционерите на четвъртото издание на Международния документален "Родопи филм фест" (RIFE), който тази година е посветен на музиката - Христо Бакалски, директор на фестивала и Галина Георгиева.
• Моята история, моята тема: кураторката Галина Димитрова-Димова кани съвременни художници да покажат своите гледни точки за срама и вината.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Концерт на гръцкия музикант Яни, състоял се преди почти 12 години на остров Пуерто Рико. В коронните му стилове ню ейдж и уърлд, съчетани с оригинална мелодика, можете да чуете известни и не толкова известни, предимно инструментални композиции от неговото творчество. Компактдискът, записан там, достига първо място в класацията на "Билборд" за ню ейдж албуми през 2013 година.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Разговор с Петър Димов за 70-ото издание на Международната Трибуна на композиторите.
• Интервю с Добринка Табакова по повод гостуването ѝ в България и предизвикателствата на един съвременен класически композитор.
• Композитор на месеца: творчеството на Бетси Джолас.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• Пряко предаване с артисти, куратори, студенти, преподаватели, фестивални организатори и културни активисти за летния фестивален сезон в областта на ценителските, клубните и ъндърграунд изкуствата във Велико Търново – "Арт лято", "48 часа Варуша Юг", "Бъдеще за КДК"…
• Зелени минути

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Предаването продължава сагата за устната хармоника в джаза с герои от миналото предаване – Грегоар Маре, "Тутс" Тилеманс с Шърли Хорн, но началото е със запис на Лари Адлър от 1970. Ако някой не знае кой е Лари Адлър и какво е направил, за да звучи и Гершуин на този "несериозен" инструмент – сега е моментът да научи.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 29 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Супергрупи: Transatlantic. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 28.06.24 в 16:48

Петък, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.06.24 в 08:35

Четвъртък, 27 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Мария Колева, Радио Кърджали от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Испанска вълна с една от "кръстниците" ни, Естрея Моренте в акомпанимента на китариста Рафаел Рикени. Той..

публикувано на 26.06.24 в 08:10

Вторник, 25 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започва представянето на поредния ни "кръстник", Мишел Петручани. Началото е в съвместното им дуо с органиста Еди Луис и..

публикувано на 24.06.24 в 08:15

Понеделник, 24 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 1 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Пряко предаване от "Пост-културната сцена" на град Пловдив с гости Трифон Ташев и група "Стрък" и Никола Николов, един от създателите на платформата за ъндърграунд музика и обогатяване на..

публикувано на 23.06.24 в 08:10