Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството на хвърчилата

Високо във въздуха: вълнуващо пътешествие с хвърчила на "Топлофест"

Полет на хвърчила над парка на "Топлоцентрала"

Ежегодният фестивал "Топлофест" на РЦСИ "Топлоцентрала" на 13 и 14 юли (събота и неделя) ще представи богата програма с творчески работилници за изработване и управление на хвърчила, които ще разкрият тайните на летенето за малки и големи. В събитието със специалното участие на Международния фестивал на хвърчилата Via Pontika Kite Fest ще вземат участие едни от най-добрите пилоти на хвърчила в България.

На 13 юли програмата ще започне в 10.00 ч. с работилница за деца "Да летиш!", в която ще бъде представена забавната част от преживяването, придружено от ценна информация за полета с хвърчила. В зала 1 на "Топлоцентрала" ще бъде проведена и демонстрация на живо, а на голям екран посетителите ще могат да видят изпълнения на най-популярните пилоти на хвърчила в света. На финала присъстващите ще могат да опитат да летят и да усетят преживяването. Работилницата ще се проведе със съдействието на д-р Мартин Кърнолски (Revolution Kite) – пилот на спортни хвърчила.

На 14 юли от 10.00 ч. Юри и Нина Георгиеви ще продължат опитите за летене с работилница, в която ще научат малките и пораснали децата сами да конструират и управляват хвърчила по индивидуален дизайн, които после ще пуснат да летят и ще управляват сами.

Via Pontika Kite fest гостува за първи път в София именно на "Топлофест" като пилотите им ще наситят пространствата в парка около "Топлоцентрала" с впечатляващи разноцветни хвърчила от всякакви видове и размери.

Летният фестивал "Топлофест" се организира за трета поредна година в разгара на лятото от РЦСИ "Топлоцентрала". Фестивалътпредлага богата програма от разнообразни културни събития за посетители от различна възраст с вход свободен.

Водещ акцент на събитието тази година е темата "Високо във въздуха". "Всяка година преоткриваме изкуството и забавлението през различно преживяване – този път решихме фестивалът да носи онази лекота, за която всички мечтаем", споделя екипът на "Топлоцентрала".


Пилотът на спортни хвърчила д-р Мартин Кърнолски, част от Международния фестивал на хвърчилата Via Pontika Kite fest гостува в "Артефир". Чуйте неговия разказ за древната история на хвърчилата и управлението на съвременното хвърчило - американска разработка Revolution Kite с четири линии на управление, което може да се движи във всички посоки и позволява изпълнението на феерични съчетания във въздуха.


Снимки: "Топлофест"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

58-ият Международен кинофестивал Карлови Вари

Завърши 58-ият Международен кинофестивал Карлови Вари. От 1956 г. Карлови Вари е сертифициран с най-високата А категория сред филмовите кинофоруми. От 1994 г. Карлови Вари коренно промени облика си благодарение на актьора Иржи Бартошка (президент) и авторитетната кинокритичка Ева Заоралова (1932-2022), художествен директор). Вече 30 години..

публикувано на 10.07.24 в 17:25

Албена Тодорова, която пише с неудобство и нежност за своя град

"Литературните маршрути" са специално създадените от фондация "Прочети София" градски турове, водени от писатели, поети и изследователи. Днес поетесата Албена Тодорова ще заведе участниците в "кухнята на писането“, за да надникнат в творческия процес на писатели като Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Атанас Далчев. За предстоящия днес в..

публикувано на 10.07.24 в 12:16

"Родопи филм фест" призовава: "Слушай музиката!"

Ден преди откриването на IV Международен документален "Родопи филм фест" (RIFE) в Смолян (11-14 юли) в "Нашият ден" разговаряме с Илина Перянова , режисьор и програматор на фестивала. Тазгодишното издание на "Родопи филм фест" поставя на фокус музиката в нейните вълнуващи кинопроявления под мотото "Слушай музиката!".  "Светът е..

публикувано на 10.07.24 в 11:14

Фотографска изложба на актрисата Джесика Ланг в България

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар" ("Тутси“ 1983 –поддържаща роля, "Синьо небе“ 1995 – най-добра актриса), в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф.  Първата по рода си нейна ретроспектива в България е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва..

публикувано на 10.07.24 в 11:03

Семейни срещи с оперното изкуство на открито

Летният фестивал "Опера в парка" в градината на Военната академия "Г.С. Раковски" всяка година привлича гражданите и гостите на столицата към едно културно преживяване от нов тип. Приобщаването на детската публика е сред основните стремежи на Софийската опера и балет, като тази година в парка на Военната академия програмата ще е насочена изцяло..

публикувано на 10.07.24 в 10:33