Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 550

Отчетът на "Кукерикон"

Богдана Костуркова и Емил Янев
Снимка: БНР

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов".

Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена звезда" – съвременна българска пиеса от Слав Танев и Боряна Иванова, режисьор Калин Сърменов, и "В плен на снега" от Питър Куилтър, режисьор Николай Ламбрев.

Проспектът на тази онлайн сцена звучи така. Фестивалът е театрален проект, подкрепен от Creative Europe. Той представя и разпространява разнообразна продукция по съвременна драматургия чрез създадената в Словения платформа Third Stage. Проектът позволява на професионалисти и любители, творци и зрители от различни държави да достигнат по-лесно и удобно до професионално селектирани заглавия от държави членки на Европейския съюз. Целта е да се представи многообразието, да се срещнат различията и да се опознае богатството на европейския театър.

Third Stage е платформа, създадена да помага на театралните професионалисти да работят по-бързо, по-икономично и по-интелигентно. Така театралите от различни европейски държави ще могат да установят здрави връзки чрез една уебстраница. Стрийминг платформата позволява излъчване на територията на целия свят.

Заедно с това в епизод 550 "Кукерикон" разказва за богатото съдържание на сезон 2023/24 в Сатирата, за съществената роля в съвременния му облик на директора Калин Сърменов, за премиери (цели 14 за сезона!) и културни събития, за незабравими личности и знакови срещи. Представител на знаменитата емблема в студиото на "Трамвай по желание" е драматургът на театъра Богдана Костуркова.

Разговор на Емил Янев с Богдана Костуркова в "Трамвай по желание"

Снимка – Сатиричен театър "Алеко Константинов"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне с постановките си "Дабъ дешил ине" на режисьора Теди Москов, "Робин Худ" и "Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев и Стендъп комеди шоу с Кръстю Лафазанов. Турнето, което обхваща летните сцени в градовете Варна, Бургас, Пловдив, Созопол, Сливен, Св. Влас, Царево, Стара Загора,..

публикувано на 12.07.24 в 14:51

Българската литература отвъд границите на езика

"Къща за литература и превод" гостува на формата "Срещи с преводачи" във Велико Търново. В разговора, озаглавен "Преводач и/ли литературен агент: Границите на една безгранична професия" , ще участват преводачите Джорджа Спадони (Италия), Марко Видал (Испания), Яна Елис (Великобритания) и Гергана Панчева от Литературна агенция "София". Мястото на..

публикувано на 12.07.24 в 14:15